שתף קטע נבחר

המפץ של בריטניה: מפלגת מרכז מטלטלת את הפרלמנט

11 חברי פרלמנט פרשו משתי המפלגות הגדולות ומגבשים מפלגת מרכז, בתקופה קריטית לבריטניה שמפולגת בגלל הברקזיט. חברי "הקבוצה העצמאית" אומרים שהימין הקיצוני השתלט על המפלגה השמרנית, ושהשמאל הקיצוני כבש את הלייבור. הם קוראים לשאר המאוכזבים להצטרף

11 חברי פרלמנט פרשו השבוע משתי המפלגות הגדולות בבריטניה, וטלטלו את אחד מבתי הפרלמנט הוותיקים והיציבים בעולם. גל ההתפטרויות מגיע בתקופה של קרע גדול במפלגת הלייבור ובמפלגה השמרנית סביב הפרישה מהאיחוד האירופי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

חברי הפרלמנט שעזבו את הלייבור ואת השמרנים מכהנים כעת בפרלמנט תחת השם "הקבוצה העצמאית". הם צפויים לרוץ כמפלגה בבחירות, ויצטרכו שפוליטיקאים נוספים יצטרפו אליהם כדי להיות כוח פוליטי של ממש ולשבור את הסטטוס קוו של שתי המפלגות הגדולות. המפלגה השמרנית והלייבור שולטות כבר כמאה שנה בפוליטיקה הבריטית. שאר המפלגות קטנות ולא מהוות כוח משמעותי.

 

 

שלוש חברות פרלמנט שמרניות עזבו את המפלגה בריטניה (צילום: AFP)
השמרניות לשעבר (מימין): אנה סוברי, שרה וולסטון והיידי אלן(צילום: AFP)

36 ימים נותרו לתאריך היעד לפרישה מהאיחוד, ה"ברקזיט". ראש הממשלה תרזה מיי עדיין לא הצליחה להשיג את אישור הפרלמנט להסכם עם האיחוד האירופי. פרישה מהאיחוד ללא הסכם עלולה להוביל למשבר גדול בבריטניה, הכלכלה החמישית בגודלה בעולם. בבריטניה מזהירים מכאוס תחבורתי וכלכלי במקרה של פרישה ללא הסכם. חברי "הקבוצה העצמאית" מתנגדים בתוקף לפרישה ללא הסכם. חלקם דורשים משאל עם חוזר על ההתנתקות מאירופה.

 

שמונה חברים בלייבור ושלוש חברות שמרניות הודיעו השבוע על התפטרות ועל הפיכתם לעצמאיים. מפלגת המרכז המתגבשת טוענת ששתי המפלגות הגדולות והוותיקות "נחטפו". לטענתם קיצונים מהימין הקיצוני השתלטו על המפלגה השמרנית והובילו את הקמפיין הפופוליסטי להתנתקות מאירופה. בצד השני של המפה הפוליטית השתלט השמאל הקיצוני על הלייבור. חלק מהפורשים אף אמרו שבעידן ג'רמי קורבין המפלגה הפכה לאנטישמית וגזענית. "אני מתביישת להישאר במפלגה אנטישמית", אמרה לוסיאנה ברגר, יהודייה שפרשה מהמפלגה.

חברי המפלגה (צילום: gettyimages)
חברי לייבור שהתפטרו השבוע(צילום: gettyimages)
 

חברי המפלגה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

לטענת הפורשים, ההקצנה של שתי המפלגות הגדולות יוצרת ריק במרכז הפוליטי של בריטניה. אנה סוברי, שפרשה מהמפלגה השמרנית, אמרה השבוע: "אתה לא מצטרף למפלגה כדי להיאבק בה, ולא נשאר בה להתכתש עם השוליים כשהאמת היא שהקרב נגמר והצד השני ניצח".

 

משאל העם על ההיפרדות מהאיחוד האירופי ב-2016 הראה שבריטניה חצויה. 52% הצביעו בעד פרישה מהאיחוד, 48% התנגדו למהלך. הסוגיה גרמה לפילוג גם אצל שתי המפלגות הגדולות, ונפתחה מלחמה בין ה"עוזבים" ל"נשארים". בפרלמנט מסכימים שבריטניה נמצאת על פרשת דרכים, ושההחלטות שתקבל כעת ישפיעו עמוקות על הדורות הבאים.

מתנגדי ה ברקזיט מפגינים ב לונדון בריטניה (צילום: AP)
פילג את בריטניה. מתנגדי ברקזיט מפגינים בלונדון(צילום: AP)
 

תרזה מיי לא הצליחה לאחד בין המחנה האירו-סקפטי לתומכי האיחוד האירופי במפלגת השלטון. היא לא הגיעה איתם להסכמה על הדרך הנכונה לפרישה. במפלגת הלייבור האשימו את קורבין בהיעדר חזון. מתנגדיו של מנהיג הלייבור אמרו שהוא לא מציג עמדה ברורה לגבי הדרך הנכונה לעזוב את האיחוד, ומתנגד לקמפיין שקורא למשאל עם חוזר.

 

המשמעת המפלגתית, שבדרך כלל עוזרת לממשלה ליישם את המדיניות שלה, קרסה מזמן. מרד בראש הממשלה מיי הוא דבר שבשגרה, והממשלה השמרנית כבר רגילה להפסיד בהצבעות. המצב הזה יצר הזדמנות גדולה להקמתה של מפלגה חדשה, וחברי הפרלמנט העצמאיים ניצלו את המומנטום וגרמו למפץ פוליטי נדיר.

 ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בפרלמנט (צילום: AFP)
תרזה מיי. המשמעת המפלגתית קרסה מזמן(צילום: AFP)

מנהיג האופוזיציה ב בריטניה ג'רמי קורבין בפרלמנט (צילום: AFP)
קורבין. מתנגדיו טוענים שהשמאל הקיצוני "חטף" את הלייבור(צילום: AFP)
 

"אם הברקזיט היה קריאת השכמה כואבת לשינוי שמענו אותה", אמרה היידי אלן, עוד שמרנית שפרשה מהמפלגה השבוע. "המפלגות שלנו לא הצליחו לקלוט את גודל האתגר ואין להן כוונה להגיב, או לרפא את המחלוקות בערים, בכפרים ובשולחנות האוכל שלנו".

 

שלוש חברות הפרלמנט שפרשו מהמפלגה השמרנית כבר הצביעו נגד הממשלה, כך שהתפטרותן לא תשפיע על סיכוייה של תרזה מיי לנצח בהצבעה על ההסכם שלה עם בריסל. למי שנשאר במפלגה לא נותרה סבלנות רבה. שר שנותר בעילום שם אמר לרויטרס עוד לפני גל ההתפטרויות שהוא מוכן להצביע נגד מיי – גם במחיר פרישה מהממשלה – אם היא לא תצליח לקדם את ההסכם. ייתכן שאחרים יילכו בעקבותיו.

בריטניה אנא סוברי חברת פרלמנט שמרנית פורשת מהמפלגה (צילום: AFP)
אנה סוברי. "הצד השני ניצח"(צילום: AFP)

צ'וקה אומונה  (צילום: gettyimages)
צ'וקה אומונה: "שמים מאחור את הפוליטיקה השבטית הישנה"(צילום: gettyimages)

הנאמנות של השמרנים לראש הממשלה תיבחן כבר בשבוע הבא, כשמיי תגיש לפרלמנט הסכם מתוקן, או תצהיר על ההתקדמות שנעשתה בהסכם מאז שהוא נדחה בפרלמנט ברוב מוחץ. אז תינתן לחברי הפרלמנט הזכות להצביע על ההסכם המתוקן, כחודש לפני תאריך היעד לפרישה מהאיחוד.

   

העצמאיים מקווים לנצל את התסכול של הבריטים מהברקזיט ומשתי המפלגות הגדולות, אך יצליחו רק אם יציגו אלטרנטיבה ממשית. הם עדיין לא הקימו מפלגה עם מצע ועמדות. בנושא הברקזיט הם די ברורים ומתנגדים שבריטניה תפרוש מהאיחוד ללא הסכם. כאמור חלקם רוצים לקיים משאל עם חוזר. לא מעט חברים בפרלמנט מסכימים איתם, כולל שרים שנותרו נאמנים למיי והצביעו בעדה למרות ההסתייגויות.

 

עבור "הקבוצה העצמאית" התקופה הקרובה קריטית. הם ינסו לצרף חברי פרלמנט נוספים, ולהגיע למימדים שמאפשרים הקמת מפלגה חדשה שתוכל להתמודד בבחירות. "אם לנו היה את האומץ לעשות את זה, הם צריכים ללכת בעקבותינו", אמרה סוברי לחברי הפרלמנט המתלבטים. "תראו את זה, תקלטו את זה ותעשו את הדבר הנכון למדינה שלכם". צ'וקה אומונה, שהתפטר מהלייבור ביום שני, אמר: "עשינו את הצעד הראשון כששמנו מאחורינו את הפוליטיקה השבטית הישנה. אנחנו מזמינים אחרים ששותפים לערכים הפוליטיים שלנו לעשות זאת גם כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שלוש שמרניות מודיעות על התפטרות
צילום: AFP
מומלצים