שתף קטע נבחר

הביצועיסטים

סיפור של הצלחה: כך הפכה החברה למשק וכלכלה לגוף המקצועי והמנוסה ביותר בארץ המספק שירותים איכותיים בעלויות מוזלות לרשויות המקומיות

מה שנראה לעיתים ברשות מקומית כמשימה בלתי אפשרית, הוא עניין שבשגרה עבור החברה למשק וכלכלה. "לא מזמן פנה אל החברה, מנכ"ל אחת העיריות הגדולות בארץ בבקשה: "אנחנו זקוקים לעזרה שלכם", אמר. "התחייבנו לפתוח אולם ספורט באחד מבתי הספר העיר בעיר, במועד תחילת שנת הלימודים הקרובה. אלא שבשל הזמן שחלף לגיוס התקציב, והחודשים שעוד יחלפו אם נידרש לכתיבת המכרז ועד לבחירת הקבלן, אין סיכוי שנעמוד ביעד". הוא כמובן נענה בחיוב על ידי החברה. ו־12 חודשים מסיומה של שיחת הטלפון עמד מנכ"ל העיריה, גאה ומאושר, בטקס חנוכת האולם.

 

מנכ"ל העיריה, אינו היחיד שנאלץ לעיתים, להתמודד במסגרת תפקידו עם "משימות בלתי אפשריות". הרשויות המקומיות בארץ חולשות על היבטים שונים ורבים הנוגעים לחיי היום יום של תושביהם. מחינוך ועד תשתיות, מאבטחה ועד מתקני משחק, מגינון ועד פינוי אשפה, מביטוח תלמידים ועד בניית מבני חינוך וציבור. כדי לממש את כל הפרויקטים ולשמר רמת שירותים נאותה, על הרשות המקומית לפרסם מכרזים ולהתקשר בחוזים עם קבלנים וספקים מתחומים שונים ומגוונים. אלא שתהליכים אלו, מעבר לעובדה שהן אורכים זמן רב ולעיתים מתעכבים בשל תקלות והליכים משפטיים הם דורשים משאבי כוח אדם מקצועי, ידע וניסיון בכל תחום משאבים אשר אינם תמיד בהישג ידה של כל רשות מקומית.

 

  (צילום: יח
אשדוד, כיכר תנועה(צילום: יח"צ)

 

מצוקה זו ברשויות המקומיות, אינה חדשה, וכבר לפני למעלה מ־45 שנה ישבו על המדוכה מספר ראשי רשויות מקומיות, והגו רעיון - מדוע לא נקים חברה של כולנו? חברה אשר תנצל את יתרון הגודל של כלל הרשויות המקומיות, ותסייע לכולן בפעולות משקיות וכלכליות שבהן היא יכולה להביא תועלת.

 

הרעיון קרם עור וגידים וכך נולדה לה החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי בע"מ או בכינויה משכ"ל.

 

דירקטוריון החברה מורכב כולו מראשי רשויות מקומיות, והעומד בראשה הוא גם יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש העיר מודיעין־מכבים רעות מר חיים ביבס, אשר עבורו זו סגירת מעגל, כמי שהתחיל את דרכו המקצועית לפני שנים כמנהל פרויקטים בחברה.

 

מאז הקמתה ועד היום, הלכה משכ"ל והתפתחה, וכיום היא מפרסמת למעלה מ־50 מכרזי מסגרת בכל שנה, בתחומים שונים ומגוונים, מכרזים אשר הפכו לשם דבר בארץ בכלל ובשוק המוניציפאלי בפרט, בכל הקשור לאיכות, מקצועיות וחדשנות. בעצם משכ"ל הפכה למעין "סופרמרקט" עבור הרשויות המקומיות. מכרזים מסוגים שונים מונחים על המדפים, והרשות המקומית יכולה לבחור את השירות או הפרויקט הנדרש על ידה, והכל באיכות הגבוהה ביותר ובלוח זמנים קצר. מכרזי החברה נוגעים בכל תחומי העשיה של הרשות המקומית, החל מתחומי הליבה ה"מסורתיים" כמו בינוי תשתיות, חינוך, תחבורה, תברואה, אבטחה וניקיון, ועד הסעות,

ריהוט וציוד, מתקני משחק מחשוב ועוד.

 

בשל היקפי הפעילות, והידע שנצבר, פועלת משכ"ל לשלב את הטכנולוגיות המתקדמות והפתרונות היעילים ביותר בכל תחומי העשיה המוניציפאליים. החל מבנייה חכמה, מנגנוני בקרה דיגיטליים לתשתיות, התייעלות אנרגטית, מערכות בקרה לתאורה מחשוב ועוד.

 

המכרזים במשכ"ל מתנהלים בשקיפות מלאה, כשהליכים תחרותיים, מבוצעים במערכת דיגיטלית מקוונת פרי פיתוח משותף עם משכ"ל. "אנחנו הגוף היחיד בשלטון המקומי, שעורך התמחרויות בהיקפים כאלו בצורה מקוונת, ובאופן מנוטר ומאובטח ברמה הגבוהה ביותר", אומר אביקם בלר, מנכ"ל משכ"ל.

 

אלא שכאן לא תם תפקידה של משכ"ל. מעבר להיצע מכרזי מסגרת, מעמידה משכ"ל לרשויות המקומיות הבוחרות בה, סל שירותי ניהול ופיקוח רחב. סל שירותים זה, הינו ייחודי בכך שהוא מותאם לתכולת כל מכרז ומאפייניו, ובעיקר לצרכיהן הייחודיים של הרשויות המקומיות.

 

"בתור גוף שפועל כמעט בכל תחומי העשייה של הרשויות המקומיות, ומשום שאנחנו עובדים בהיקפים גדולים, הכוללים טיפול באלפי חוזים מדי שנה, הצטבר אצלנו ידע וניסיון רב, המאפשרים לנו לתת לרשויות המקומיות שירותים באיכות גבוהה במיוחד. אנחנו בעצם מלווים את הרשות המקומית, משלב ההחלטה ליציאה למכרז ועד לסיום המוצלח של הפרויקט", אומר אביקם בלר. "נכון, הרשות המקומית יכולה לפרסם מכרז ולנהל את הפרויקטים בעצמה, אבל התהליך הבירוקרטי יכול להימשך זמן רב וברוב המקרים אף יעלה יותר". בפנייה למשכ"ל מצטמצם רכיב חוסר הודאות, ולרשות המקומית מובטח כי הפרויקט או השירות יסופק ברמה גבוהה ולשביעות רצונה".

 

  (צילום: יח
אבן יהודה, מתקני משחק(צילום: יח"צ)

 

ומה קורה כשצצות מדי פעם תקלות במהלך העבודה? "אין ספק, לפעמים מתעוררות בעיות עם קבלנים או ספקים", מציין בלר. "היתרון שלנו הוא שאנחנו יודעים להתמודד עם הבעיות, אנחנו מתורגלים היטב, ובשל מוטת השליטה, היכולת שלנו להשפיע ולמצוא פתרונות היא הטובה ביותר. אנחנו עושים את העבודה הזאת מדי יום, כך שהידע והניסיון שהצטבר אצלנו בהחלט ניכרים בשטח. על־מנת שנוכל לקבל פרופורציות, בשנה שעברה שברנו במשכ"ל שיא נוסף והשלמנו בניית כ־1,800 כיתות לימוד ברשויות המקומיות שנמסרו לפתיחת שנת הלימודים – אין אצלנו פילים לבנים!".

 

שנת 2018

2018 הייתה שנה דרמטית בכל הקשור לשלטון המקומי בישראל. היו בה לא רק בנייה עצומה והישגים מדהימים בתחומים השונים אלא גם מאבקים רבים ומהותיים בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי. השנה נחתמה בבחירות לרשויות המקומיות, שבמסגרתן נבחרו 115 ראשי רשויות חדשים (43 אחוז מכלל ראשי הרשויות בארץ). 2018 הייתה גם שנה מרתקת ומאתגרת מאוד עבור משכ"ל.

 

את השנה פתחה משכ"ל באירוע רגולטורי מכונן מבחינתה. 45 שנה לאחר שהוקמה זכתה החברה להכרה חוקית (תקנה המאפשרת התקשרות בפטור ממכרז בין רשויות מקומיות למשכ"ל), המביאה לידי ביטוי את ההישגים שלה ואת תרומתה לרשויות המקומיות. "במציאות הרגולטורית החדשה, עם כניסתו לתוקף של חוזר מנכ"ל משרד הפנים 8/2016 ("נוהל יועצים"), נדרשו הרשויות המקומיות להסתגל לחובה לבחירת יועצים, מנהלים, מפקחים ונותני שירותים אחרים מתוך מאגרים או באמצעות מכרזים", אומר עו"ד אלי לוי, היועץ המשפטי של משכ"ל. "על רקע זה בולט לטובה מסלול ההתקשרות המהיר והיעיל עם משכ"ל בהתאם לתקנת הפטור. משכ"ל בעצם לקחה על עצמה את הנטל הבירוקרטי שהוטל על הרשות המקומית, ובאמצעות מאגרים שהקימה — אנשי מקצוע וכלים טכנולוגיים מתקדמים — היא מבצעת את ההליכים וחוסכת לרשויות המקומיות את 'כאבי הראש'".

חדשנות

המונח "עיר חכמה" הפך למונח שגור במיוחד בכל כנס ואירוע שבו עוסקים בשלטון המקומי או בחדשנות לשמה. "חשוב להדגיש כי חדשנות היא לא רק מונח שמצטלצל יפה, אלא יעד חשוב ומרכזי עבור כלל הרשויות המקומיות", כך אומר לנו מר ביבס, יו"ר משכ"ל. "ישראל מוגדרת בעולם כמוקד פיתוח וקדמה טכנולוגית, ולפיכך על ישראל להוביל גם את מהפכת 'הערים החכמות' ולהביא לפיתוח והטמעה של מערכות דיגיטליות שישפרו את איכות השירותים המסופקים לתושבינו", מדגיש מר ביבס.

 

  (צילום: יח
נס ציונה, קריית חינוך, פארק המדע(צילום: יח"צ)

 

בהתאם ליעד אותו קבע היו"ר, בחרו במשכ"ל, שלא לעסוק בסיסמאות, אלא במוצרים ושירותים חדשניים, שיכולים להיות מיושמים בהצלחה ובאופן מיידי ברשויות המקומיות. במסגרת זו שוקדת משכ"ל על עדכון המכרזים השונים ושילוב של מערכות מידע ובקרה מתקדמות. כל זאת ביחד עם פרסום מכרזים חדשים בתחומים הדיגיטליים, פתרונות חדשניים ומתקדמים בתחומי החינוך, הסעות תלמידים, פינוי אשפה, אפליקציה עירונית לדיווח על מפגעים, מערכות שליטה ובקרה מרכזיות, קשר דיגיטלי עם התושב ועוד.

 

לפני מספר שנים הקימה משכ"ל תחום מיוחד שכל תפקידו לעסוק ב"חדשנות", לאתר, לאפיין ולהביא לפיתוח של פתרונות טכנולוגיים עדכניים בתחומי הפעילות של משכ"ל – "עיר חכמה". "אנחנו משקיעים בחדשנות זמן ומשאבים מרובים", אומר אביקם בלר. "אנחנו שוקדים על פיתוח אפליקציות, ממשקים וטכנולוגיות שיסייעו לרשויות המקומיות לעבוד ביעילות, לנטר, לפקח ולבקר את השירותים שהם מספקים לתושבים שלהן".

 

אפשר לישון בשקט

"אנחנו מפתחים מערכות שונות, והחלטנו לכנות את כולן בסיומת "Cal" – משכ"ל. לאחרונה, לדוגמה, השקנו שתי מערכות דיגיטליות מדהימות, אשר יסייעו לנו לנטר ולבצע בקרות אחר שירותים חיוניים. לאחת קראנו Securical – באמצעותה אנחנו מנטרים ועורכים בקרות אחר מערך האבטחה הפרוס ברשויות המקומיות. המערכת מספקת לנו מידע בדבר ביצועי חברת האבטחה בכל זמן נתון, ומסייעת ביצירת החשבונות ומייעלת בכך את הליכי התשלומים לקבלנים.

 

המערכת השנייה היא ה־Traffical, מערכת משוכללת לניהול מערך ההסעים ברשויות המקומיות. המערכת מבוססת GPS, ומסייעת בניהול של מאות חברות הסעה, עשרות אלפי מסלולי הסעות, ניטור ובקרה אחר מיקום בזמן אמת, ייעול בקרת התשלומים, התראות על חריגות ודיווחים שונים. "בין יתר יעדי המערכת, אנחנו מפתחים יכולת למשלוח הודעות לילד בדבר מועד הגעת ההסעה", אומר בלר "ושבמקביל ההורה יוכל לקבל הודעה שהילד שלו עלה להסעה ומתי ירד ממנה, הכל כמובן בכפוף להגנה על הפרטיות ומגבלות החוק".

 

מרכז החדשנות:

בסוף החודש יחנך במשרדי משכ"ל בתל־אביב מרכז לחדשנות מוניציפלית (ה־MIC — Municipal Innovation Center), שיהווה, לדברי שירי סיון, מנהלת תחום חדשנות במשכ"ל, "מרכז ידע וכתובת לכל נושא החדשנות העירונית". מטרת ה־MIC היא להוות מרכז חווייתי ייחודי בכל הקשור לחדשנות מוניציפאלית. מדובר במרכז לשיתוף ידע, סיעור מוחות ועידוד שיח פורה בין העולם המוניציפאלי לעולם טכנולוגי. ב־MIC יוכלו בעלי התפקידים השונים ברשויות המקומיות לבחון מה נעשה בעולם הפתרונות הטכנולוגיים המתקדמים לערים חכמות, תוך שימוש באמצעי התצוגה האינטראקטיביים המתקדמים ביותר, מצגות, סרטים, ימי עיון ועוד שלל חידושים. בכוונת ה־MIC, בשיתוף מרכז ההדרכה של השלטון המקומי, להביא למפגשים רבים בין הרשויות המקומיות לעולם הסטארטאפים. "כמו כן", מדגישה שירי סיון, "נערוך מפגשים מניבים בין סטארטאפים לרשויות המקומיות שיביאו תועלת רבה לשני הצדדים".

 

נראה, כי שנת 2018 הייתה שנה חשובה עבור משכ"ל, שנה בה היא התמודדה עם אתגרים וחוויות מעניינות, אולם במשכ"ל מסכמים ואומרים כי אינם יכולים להרשות לעצמם להתרפק על "האתמול" ועליהם להזדרז, לתכנן ולהסתער על המחר...

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
נס ציונה, קריית חינוך, פארק המדע
צילום: יח"צ
מומלצים