שתף קטע נבחר

שי למרחבים, שי למועצות האזוריות

החלה בניית בית־החולים השיקומי הראשון בדרום ב"עלה נגב - נחלת ערן" שבמועצת מרחבים

שי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים, נבחר ליו"ר מרכז המועצות האזוריות לפני כחודשיים. ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשר ובירך בטוויטר "הישג מצוין ברמה האישית והליכודית. מאחל לו הרבה הצלחה. נמשיך לעבוד ביחד!"

 

חג'ג' התמודד בבחירות לתפקיד יו"ר מרכז המועצות האזוריות מול עמיר ריטוב, ראש המועצה האזורית לב השרון, ויכהן בתפקיד בחמש השנים הקרובות. זו הייתה מערכת הבחירות הראשונה על תפקיד היו"ר מאז הוקם מרכז המועצות, משום שלאורך השנים תמיד היה מועמד יחיד.

 

שי חג'ג' (צילום: ישראל יוסף)
שי חג'ג'(צילום: ישראל יוסף)

 

חג'ג' (47) נכנס לתפקידו במרחבים ב־2012 ובמערכת הבחירות האחרונה ברשויות המקומיות, הוכרז חג'ג' על־ידי משרד הפנים כראש המועצה, כיוון שלראשונה, לא היו מועמדים ולא התקיימו בחירות במועצה.

 

במועצה האזורית מרחבים רשם חג'ג' הישגים משמעותיים בכל התחומים, בהם הענקת זיכוי במס לתושבי מרחבים, הקמת יישוב חדש סמוך לכפר השיקומי "עלה נגב", הקמת בית חולים שיקומי ראשון בדרום ועוד. חג'ג' מוכר כמי שמוביל מהלכים לקידום מעמד החקלאות, וכל אלה מביאים לו תמיכה רחבה. שרים וחברי כנסת ממפלגות מכל הקשת הפוליטית נוהגים להתייעץ עימו בנושאים שונים. בזכות כושר המנהיגות והיכולת לסחוף אחריו שרים, חברי כנסת ומנהיגים, חג'ג' מחוזר על־ידי מפלגות שונות, על־אף שהוא חבר מרכז ליכוד. "אין לי כוונות לעבור לכנסת. יש עוד משימות שעלינו להשלים במרחבים ובמרכז המועצות", אומר חג'ג'.

 

ניהול עיסקי

"הגעתי למגזר הציבורי מהעולם העיסקי", אומר חג'ג'. "החשיבה ושיטות העבודה שלי, גם במועצה וגם במרכז המועצות, הן מעולם העסקים, כלומר, אני חושב על ריווחיות, כיצד ניתן להגדיל רווחים, לצמצם הוצאות. במועצה שלנו, היחס לתושבים הוא בדיוק כמו ללקוח V.I.P", אומר חג'ג'.

 

בשנים האחרונות נחשב חג'ג' כאוטוריטה ומנהיג בתחום החקלאות. על־פי ראייתו קיים בקרב החקלאים כוח פוטנציאלי רב שאינו ממומש, והוא כבר פועל על־מנת לקדם את חוק החקלאות בכנסת הבאה. "את חוק החקלאות מנסים לקדם כבר למעלה מעשר שנים. נכון, מדובר בחוק דקלרטיבי, הצהרתי, אבל יש לו חשיבות גדולה מאוד. ראשית, הכנסת מצהירה שהיא רואה בחקלאות נכס אסטרטגי למדינה. שנית, מהחוק נגזור תקנות שישמשו אותנו בשוטף, בנושאי ייבוא, מים, עובדים זרים ועוד. לפני כחודשיים, סביב אחד המשברים ששוב חווינו בחקלאות, בדקתי האם לא קיים חוק כזה, שיכול להגן על החקלאות, ואז הבנתי שכבר קיים נוסח להצעת חוק שמשרד החקלאות מנסה לקדם ועדיין זה לא צלח. אני מאמין שנצליח להעביר אותו בכנסת הבאה, לאחר הבחירות".

 

מתוך הטוויטר של ראש הממשלה, בנימין נתניהו
מתוך הטוויטר של ראש הממשלה, בנימין נתניהו

 

חג'ג' מציין כי גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, רואה בחקלאות נכס אסטרטגי, מעבר לציונות ולערכים, "לפני מספר חודשים נפגשנו בפגישה מצומצמת עם ראש הממשלה ושר החקלאות והעלינו את הנושאים המרכזיים. סוכם על הקמת צוות משותף שכולל את משרד האוצר, החקלאות, משרד ראש הממשלה ונציגי החקלאים, על־מנת לדון במצב החקלאות ובהתפתחותה. מטרת הצוות הינה לגבש תוכנית שתועבר לאחר מכן לממשלה. לפני מספר שנים רצו לייבא מים מטורקיה, וברגע אחד נפגעו היחסים וכולם הבינו עד כמה נכון היה להחליט להתפיל מים ולא לייבא. כך גם בנושא המזון הטרי. דרושה הבנת החשיבות האסטרטגית ושינוי היחס לחקלאות. בתקציב קטן יחסית החקלאות תמשיך לשמור על הביטחון התזונתי של תושבי מדינת ישראל. ניתן לפתור הכל. אני יודע שראש הממשלה מגויס ובכוונתו לשנות, ואני מאמין שנצליח לקדם דברים מיד לאחר הבחירות. חובתנו לשמר את החקלאות ולשמר את הצביון הכפרי בישראל".

 

חג'ג' הוא חבר מרכז ליכוד ותיק וזוכה להערכה רבה. למעשה, זו הפעם הראשונה שבראש מרכז המועצות האזוריות מכהן איש ליכוד, והוא נבחר על אף שרוב ראשי המועצות האזוריות אינם מזוהים עם הליכוד. "ראשי המועצות תמכו בי בזכות הכישורים והיכולות. לכולם יש אינטרסים משותפים וזהים. אני מייצג את כל המועצות האזוריות בארץ ואדאג לקדם את ההתיישבות הכפרית, זו שמעבדת את האדמות בארץ ישראל, זו שמסמנת גבולות ושומרת על אדמות הלאום יחד. יש לנו נבחרת של ראשות וראשי מועצה מהטובים שהיו. אנחנו בקשר הדוק ועובדים בשיתוף פעולה מלא".

 

בשנים האחרונות יש ניסיונות לאחד בין רשויות מקומיות, חג'ג' מביע התנגדות נחרצת, "זה בזבוז אנרגיה ומשאבים, ברור לכולם שזה לא יצליח. בעבר היו ניסיונות כאלה שלא צלחו. משרד הפנים הקים אשכולות, שלמעשה נתנו מענה לסוגיה הזו. האשכולות מרכזים פעילות של מספר רשויות שכנות, ושיתופי הפעולה מתהדקים. יוצאים למכרזים משותפים, מקימים מערכי שירות משותפים. למשל באזורנו יש מערך וטרינרי שפועל 24/7 והוא משותף לערים שדרות, נתיבות ואופקים, ולמועצות שדות נגב ומרחבים. כך שבמצב הזה, כאשר מתבצעות יותר ויותר פעולות דרך האשכולות, הרעיון לאחד רשויות - מיותר״.

 

"הוותמ"ל זו רעה חולה שצריכה לעבור מן העולם"

הוותמ״ל - הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור, הוקמה בשנת 2014 לצורך קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור, על קרקעות שהוכרזו על־ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור. הוועדה קיבלה סמכויות נרחבות, בדומה לסמכויותיה של המועצה הארצית.

 

״השיטה הקיימת, שבה האדמות נלקחות מהחקלאים באופן מיידי, גם אם השכונה תיבנה בעוד עשור - פוגעת בחקלאות. חג׳ג׳ טוען כי הוותמ״ל סיימה את תפקידה וכי על־פי מחקרו של פרופ' פייטלסון מהאוניברסיטה העברית, שבחן את השלכות הפעילות של הוותמ"ל על המרחב הכפרי, מוכח באופן מובהק כי יש פגיעה בחקלאות וכי לתכנון העודף יש השלכות שליליות נרחבות על היבטים חברתיים, על־ידי העמקת הפערים בין פריפריה והמרכז, ועל־ידי הצפת הפריפריה ביחידות דיור שזמן מימושן הינו עשרות שנים קדימה", טוען חג'ג' ומוסיף. "אחרי ארבע וחצי שנות עבודת הוותמ"ל יש עודף קרקעות לבנייה ל־12 השנים הבאות. הגיע הזמן לעצור. הוותמ"ל סיימה את תפקידה וכעת יש לשוב ולהעביר את הסמכויות לוועדות המחוזיות, לשמוע את המועצות ולבחון את כל החלופות האפשריות״.

 

החלה בניית בית החולים השיקומי הראשון בדרום

לאחר שנים רבות בהן למעלה מ־800 אלף תושבי הדרום סובלים ממחסור חמור במיטות לאשפוז שיקומי, ונאלצים לנסוע עד למרכזי שיקום כמו תל השומר או בית לוינשטיין במרכז הארץ כדי לקבל שירותי רפואה שיקומית, החלה בניית בית החולים השיקומי הראשון בדרום בכפר השיקומי "עלה נגב – נחלת ערן".



הדמיה בית החולים השיקומי ()
הדמיה בית החולים השיקומי

הדמיה בית החולים השיקומי ()
הדמיה בית החולים השיקומי

  

לדברי ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג' ״זהו מאורע היסטורי. לא מובן מאליו שהוא מוקם דווקא כאן. תושבי הדרום לא ייאלצו עוד לקבל טיפולים בבתי־חולים במרכז הארץ וזה יקל על המעמסה הפיזית והרגשית על המשפחות, שגם כך קשה להן. הקמתו של בית החולים השיקומי הוא אור בקצה המנהרה עבור אלפי תושבי הדרום אשר אינם מקבלים שיקום כראוי, ותיתן תקווה להם ולבני משפחתם. מטרת השיקום היא להחזיר את האדם לעצמאות, לשלב אותו חזרה בקהילה, להעניק לו הזדמנות שווה בחברה, ויאפשר לו לחזור לחיק משפחתו. את כל האלמנטים הללו נוכל להגשים באמצעות בית־החולים השיקומי. בנוסף, בימים אלה משרד השיכון מתכנן את התב״ע לתכנון היישוב דניאל, שיהיה באוריינטציה מלאה לכפר״.

 

הכפר השיקומי אשר הוקם על־ידי עמותת "עלה" והאלוף (מיל') דורון אלמוג, נקרא על שם בנו ערן שהיה ילד עם מוגבלות שכלית. הכפר מעניק טיפולים שיקומיים לכלל תושבי הנגב הזקוקים לשיקום לאחר פגיעות קשות, תאונות, התקף לב, שבץ מוחי, ועתיד לקלוט גם חיילים.

 

בכפר ובמועצה פועלים על־מנת לעודד את המדינה לייצר תמריצים לאנשי מקצועות הבריאות כדי שיבואו לעבוד בשיקום בדרום.

 

יו"ר הכפר השיקומי "עלה נגב - נחלת ערן" אלוף (מיל') דורון אלמוג: "בית החולים השיקומי הראשון בדרום נותן מענה למיליון תושבי הנגב אשר מתקשים כיום לקבל שירותי שיקום באשפוז עקב המחסור החמור. בחמש השנים הקרובות אנו נכפיל את מספר העובדים בכפר כדי לתת מענה שיקומי מיטבי. אנחנו זקוקים לרופאים, אחיות וסגל ממקצועות השיקום. נקים כאן יישוב קהילתי 'דניאל', יישוב שמיועד ל־600 משפחות שאנחנו משוכנעים שייהוו חלק מכוח האדם של הכפר. זהו חזון תיקון עולם - להכפיל את מספר המתנדבים בישראל ולהפוך את החברה לצודקת יותר, מתחשבת יותר ורגישה יותר לשונה בחברה". 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל יוסף
ראש המעוצה האזורית מרחבים, שי חג'ג'
צילום: ישראל יוסף
מומלצים