שתף קטע נבחר

"השלטון המקומי מעולם לא היה כל כך מאוחד ומשפיע"

השקעות גדולות בחינוך ("זה מנוע הצמיחה שלנו"), ערים חכמות, דאגה לפריפריה ולרשויות החלשות. חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, גאה ביחסים הטובים עם משרדי הממשלה ובמהפכה שביצע בשלטון המקומי

חיים ביבס התחיל לפני ארבעה חודשים את הקדנציה השנייה שלו כיו"ר מרכז השלטון המקומי, והוא מלא תוכניות להמשיך להוכיח את חשיבותו של הארגון כגוף המבצע, המשפיע והאיכותי במדינה. שום רפורמה או תוכנית לא תוכל להתבצע לדבריו בלי מרכז השלטון המקומי שמנהל בפועל 8.9 מיליון תושבים. "203 רשויות, שבהן חיים כיום 65 אחוז מתושבי מדינת ישראל, לא מקבלות מענקים ומסתדרות בעצמן, זה בלתי אפשרי", הוא אומר. "בלי הרשויות המקומיות המדינה לא תוכל בשום פנים ואופן להתנהל, כי אנחנו הזרוע הביצועית האמיתית. אנחנו עושים בעצם הכול: דואגים לחינוך, תרבות, פנאי, ספורט. הדבר היחיד שאנחנו לא עושים זה צבא, אבל יש לנו שיטור עירוני שמטפל בסכסוכי שכנים, אבטחה ועניינים מקומיים".

 

את רוב הדברים שביבס מתווה ומיישם בתקופת כהונתו כראש עיריית מודיעין־מכבים־רעות, הוא מבקש להגשים גם ברמה הארצית. לשם כך נבחר לדבריו לתפקיד. "במודיעין־מכבים־רעות שמתי, ואני ממשיך לשים, דגש מיוחד בנושא החינוך, שהוא הליבה של השלטון המקומי, מנוע הצמיחה האמיתי של החברה בישראל", אומר ביבס. "בלעדיו, החיים שלנו חסרי ערך ופחות עשירים. כשאתה מצליח בחינוך, בסופו של דבר תצליח בכל תחום שבו תתעסק בעיר וברשות. זה המודל".

 

חיים ביבס (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
חיים ביבס(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

 

ומה עם העבודה מול משרדי הממשלה? אתה זוכה לשיתוף פעולה?

"השלטון המקומי הוא הזרוע הביצועית המרכזית של מדינת ישראל, וככאלה אנחנו רואים את עצמנו שותפים לממשלה ולא נלחמים אחד בשני. מלחמות מיותרות כאן. בשנים שעברו עיקר היחסים בין מרכז השלטון המקומי לממשלה היו השבתות המערכת כדי לקבל עשרות אם לא מאות מיליונים, ולא התעסקות בתוכניות גדולות לטווח ארוך. בתקופתי אנחנו מחפשים תוכניות עבודה, חיבורים ושיתופי פעולה, לא שביתות. זאת דרכי. הרעיון הוא להבין ולהחדיר לכל משרדי הממשלה שאנחנו הזרוע הביצועית שלהם, ושאם יחלישו אותנו — הם יחלישו בעצם את עצמם. והם הבינו זאת. המדינה היום במגמה להעביר כמה שיותר סמכויות לשלטון המקומי מאחר והממשלה הבינה שהיא בסך הכל רגולטור ולא יכולה לבצע את הדברים בעצמה. הביצוע יכול להתבצע רק על ידינו, אחרת התוצאות יהיו הרבה פחות טובות".

 

ובמה זה מתבטא?

"בקדנציה הקודמת שלי השקעתי עבודה מאומצת במשא ומתן מול משרדי הממשלה ופקידי האוצר, והצלחנו לשמחתי להביא לתוספות תקציביות משמעותיות ביותר עבור תושבי הערים והיישובים השונים. מדובר בתוספות של מיליארדי שקלים בנושאי החינוך. רק התוספת לסייעת שנייה מסתכמת במאות מיליוני שקלים. תוסיפו לזה גם את צמצום הצפיפות הבלתי אפשרית בכיתות, כששם מדובר בתוספת של 250 מיליון שקל מדי שנה, בלי קשר לגידול הטבעי. ההצלחה שלנו נמדדת לא רק בתחומים האלה. הוספנו למענקי האיזון לרשויות החלשות 33 אחוזים והם גדלו מ־2 מיליארד וארבע מאות שקלים ל־3 מיליארד וארבע מאות שקלים. לשמחתי, השלטון המקומי מעולם לא היה כל כך מאוחד ומשפיע ודואג לכולם".

 

ומה עם המגזר הערבי, הבדואי והדרוזי?

"הם זוכים למלוא תשומת הלב. דאגנו לתוכנית חומש רב־שנתית למגזרים האלה בסכום של יותר מ־16 מיליארד שקל, וכל זה מתוך שינוי תפיסה ומגמה".

 

הילדות בבית-שאן

ביבס, בן ה־49 - אחיינו של דוד לוי ובן דודם של ח"כ אורלי לוי־אבקסיס ושל ז'קי לוי, סגן שר השיכון לשעבר וראש עיריית בית־שאן — נולד וגדל בבית־שאן. בנעוריו היה חבר בתנועת הנוער בית"ר, ובגיל 18 הצטרף לשורות הליכוד ואף הקים את תנועת הנוער הלאומי בעיר. ב־1997 עבר למודיעין, בה הוא מתגורר עד היום. יש לו תואר ראשון מהחוג למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה, ותואר שני במנהל ציבורי ושלטון מקומי מאוניברסיטת בר־אילן. הוא סגן־אלוף במיל', מפקד גדוד "זמן יקר", העוסק בהכשרות לקורסי קצינים, מ"כים ואימוני מילואים. לו ולרעייתו יפית שלושה ילדים. לפני מספר חודשים קם ביבס מהשבעה על מות אביו שלמה ז"ל, שממנו, לדבריו, ספג את האהבה הגדולה לארץ ישראל. "אבא לימד אותנו ציונות לשמה", הוא מספר. הוא מרבה גם להתייעץ עם הדוד המיתולוגי. "הוא איש מדהים", אומר ביבס, "אחד האנשים המוכשרים שהיו בפוליטיקה הישראלית, עם חוכמת חיים נדירה".

 

את דרכו בשירות הציבורי החל ביבס כמנהל פרויקטים בתחום בינוי ופיתוח ארצי וכמנהל פרויקטים של תחום איכות הסביבה ותחבורה בשלטון המקומי. לאחר מכן עסק בתחום בינוי מוסדות חינוך ומבני ציבור ברשויות רבות בישראל. לחיים ביבס קילומטראז' ארוך עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. לקראת בחירות 2006 היה ראש מטה השפלה של הליכוד, ומאז שימש לאורך השנים ראש מטה הארגון של ראש הממשלה. בבחירות הפנימיות בליכוד ובבחירות הארציות בשנת 2003 נבחר לראשונה כחבר מועצת העיר מודיעין־מכבים־רעות. בחלקה השני של הקדנציה כיהן כסגן ומ"מ ראש העיר בהתנדבות.

 

ביבס נבחר לראשונה לראשות עיר מודיעין־מכבים־רעות מודיעין בשנת 2008. האהדה אליו בעיר חוצה גבולות ומגזרים. בבחירות המוניצפליות האחרונות איש מלבדו לא הציג מועמדות לתפקיד ראש העיר. די היה להתבונן בשיעורי התמיכה שביבס קיבל בבחירות המקומיות הקודמות ב־2013, כדי להבין מדוע. הצביעו לו אז קרוב ל־92 אחוזים מבעלי זכות הבחירה.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ערים חכמות זה העתיד

ביבס שם לעצמו כמטרה לקדם גם חדשנות מוניציפאלית וניהול ערים חכם בישראל. מבחינתו, זה תנאי הכרחי להתנהלות יעלה ומבוקרת. ועידת החדשנות של השלטון המקומי Muni Expo, שתתקיים בסוף החודש, היא האירוע הגדול במזרח התיכון בנושא חדשנות אורבנית, והיא מחברת בין מקבלי ההחלטות בשלטון המקומי, בכירי המשק והחברות והטכנולוגיות המובילות בניהול עירוני חכם.

 

מה היתרונות של ערים חכמות ובמה זה אמור לייעל את המצב ברשויות המקומיות?

"נושא החדשנות וניהול הערים החכמות יביא להתייעלות ממשית בתוך המערכת. אצלי בעיר הכנסתי ניהול חכם של אשפה וניהול חכם בתחום החנייה. ככה חסכתי יותר משלושה מיליון שקל כל שנה. הניהול החכם יביא גם להתייעלות ולשירות טוב יותר לתושבים, כשהכסף שנחסוך מתפנה לטובת חינוך, גימלאים, תרבות ועוד.

"אין סיבה שרק בתל־אביב וברעננה יוכלו להינות מהתייעלות ומערים חכמות. אנחנו בקשר הדוק עם המשרד לשיווין חברתי וישראל דיגיטלית בראשות השרה גילה גמליאל. היא מנגישה את ניהול הערים החכמות ואת הדיגיטציה לפריפריות. זה בדמנו. בשנה האחרונה הוקצו מאתיים מיליון שקלים עבור רשויות פריפריאליות, שהתכלית שלהם היא להנגיש את החדשנות וניהול הערים החכמות לכולם".

 

תחום החינוך תופס מקום נכבד במיוחד בסדר היום של מרכז השלטון המקומי ושל ביבס בפרט. בקדנציה הקודמת שלו הוביל ביבס תוכנית להכשרת סייעות בפריסה ארצית, ואת תוכנית הצהרונים החברתיים — שנועדה ליצור תקן ופיקוח על הנושא ולאפשר להורים עובדים לעמוד בנטל. מרכז השלטון המקומי גם עמד מאחורי תוכנית החומש 922 לקידום כולל של המגזר הערבי והוביל את רפורמת הסייעת השנייה בגני הילדים. ביבס יזם את תוכנית הצהרונים החברתיים שנכנסה לתוקף בשנת הלימודים תשע"ח ומגבילה את מחירי הצהרונים לכ־650 שקל. התוכנית מגדירה תקינה אחידה לכל הצהרונים המופעלים ברשויות המקומיות ברחבי הארץ, כוללת ארוחה חמה, צוות חינוכי מוסמך, שני חוגים ופעילות עד ארבע אחר הצהריים.

 

ביבס פעל גם במלוא המרץ לצמצום הצפיפות בכיתות הלימוד בבתי הספר. בקיץ 2015 הודיע מרכז השלטון המקומי, יחד עם ארגוני ההורים, כי ישביתו את שנת הלימודים במחאה על הצפיפות המתמשכת בכיתות והיעדר תוכנית מקיפה לטיפול בבעיה. בעקבות צעדים אלו, הקצתה הממשלה, לראשונה, תקציב ייעודי ויחד עם משרד החינוך, גובשה תוכנית רב שנתית להפחתת הצפיפות. "אמרתי כבר לא פעם, ואני מאמין בזה בכל ליבי", הוא מדגיש, "מדינה וחברה בריאים לא יכולים להתקיים בלי השקעה בתחום החינוך. הצלחת החינוך היא העתיד שלנו".

 

עבור ביבס, השירות בשלטון המקומי חשוב לא פחות מאשר בשלטון הארצי, ולא שאין לו חלומות להשפיע גם שם. "השלטוון המקומי הוא אחד הגופים הגדולים והמשפיעים ביותר במדינת ישראל", הוא אומר. "העשייה בשלטון המקומי היא כמעט שוות ערך לעשייה של כל משרד ממשלתי גדול, לכן ללא ספק מדובר בעשייה ברמה הארצית. אנחנו גם פועלים למען כלל תושבי המדינה".

 

מה החזון שלך לשנים הבאות?

"אחד הדברים המרכזיים שאנחנו מתכוונים להתעסק בו בקדנציה הנוכחית הוא קודם כל להמשיך לחזק את המשאבים והתקציבים לחינוך, לסיוע לרשויות פריפריאליות שכל כך זקוקות לנו, וכמובן שיפור היערכות הרשויות המקומיות לשעת חירום. צריך לזכור שגם בנושא הזה אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם פיקוד העורף. בנינו תוכניות מסודרות שהתכלית שלהן בזמן אמת היא לנהל את התושבים ולאפשר לצה"ל ולממשלה את מרחב התמרון בחזית שבה המדינה נמצאת.

"בנוסף, לקחנו על עצמנו את השבחת ההון האנושי בשלטון המקומי והקמנו את UniverCity - הקמפוס החדש ללימודים מוניציפאליים, שאמון על הכשרת עובדי הרשויות המקומיות. שם אנחנו מעניקים את כל מערך ההכשרות, הידע והלמידה שהם בעלי ערך רב לעובדים ובסופו של דבר יהוו תמורה מלאה לתושבים. שירות טוב וחכם הוא אחד הדברים החשובים ביחסים בין השלטון המקומי לתושבים שלו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי
מומלצים