שתף קטע נבחר

עיר עם בשורה

בשדרות לא ייתנו למצב הבטחוני לפגוע בצמיחה הגדולה שעוברת על העיר בשנים האחרונות. שיחה עם ראש העיר אלון דוידי על המורשת המרגשת שהנחיל לו אביו, על הדאגה לתושבים הרבים ועל החלומות שעוד יגשים

שדרות היא אחת הערים המרתקות בישראל. לא רק המרקם החברתי המגוון שבה, האווירה החמה, הביתית כל־כך, והבשורה המוזיקלית הגדולה שצומחת שם (טיפקס, כנסיית השכל ורבים אחרים), אחראים להתחדשות הגדולה שעוברת העיר, אלא גם המצב הבטחוני הקשה שפוקד אותה. קרוב לעשרים שנים נתונה העיר להפגזות ולשיגורי טילים שמטלטלים את שגרת העיר. בחמש השנים האחרונות, מאז קיבל ראש העיר אלון דוידי את הנהגת העיר לידיו, ביצעה שדרות זינוק גדול קדימה, "מהישרדות" ל"צמיחה", כפי שהוא מכנה זאת.

 

למרות שגרת החירום בה נתונה שדרות מצליחה העיר להתנהל בצורה מיטבית: אלפי יחידות דיור שווקו מאז "צוק איתן", חמש שכונות נבנות במקביל, פארקים חדשים רחבי ידיים מוקמים לטובת התושבים, השכונות הוותיקות שוקמו, ותחום השירות לתושב השתפר פלאים. גם תחום הניקיון בעיר עבר מהפך, כשגינות חדשות נשתלו ונזרעו ברחבי העיר.

 

אלון דוידי, ראש העיר שדרות (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
אלון דוידי, ראש העיר שדרות(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

 

שדרות היא גם "עיר חכמה" עם יותר ממאה מצלמות שממוקמות בכל רחבי היישוב ומחוברות למוקד המידע והשירות החדיש. המוקד לא רק מקבל את פניות התושבים אלא גם צופה במצלמות בנעשה ומחובר לכוחות הביטחון וההצלה. בנוסף, הותקנה מערכת תאורה סולארית בחדרי המדרגות בבניינים בשכונות הוותיקות בעיר וכל התאורה ביישוב הוחלפה מתאורת נל"נ ישנה לתאורת לד (שדרות היא העיר הראשונה שעשתה זאת).

 

במהלך 2018 חתמה שדרות עם המדינה על הסכם גג לשיווק של כ־6,000 יחידות דיור בשלוש השנים הקרובות, כשהעיר תקבל גם כשני מיליארד שקל לפיתוח היישוב ולקידום פרויקטים רבים. שדרות גם התפתחה מאוד בתחום התרבות והתיירות. פסטיבלים ואירועים רבים מפארים את העיר במהלך כל השנה, ומסעדות חדשות ומגוונות צצות חדשות לבקרים. לכבוד התתפתחות הגדולה שחווה העיר ישבנו לשיחה עם ראש העיר אלון דוידי.

  (צילום: עיריית שדרות)
(צילום: עיריית שדרות)

 

מהו היעד המרכזי שהצבת לעצמך לקדנציה הקרובה?

"כחלק מרכזי מגידולה של העיר בשנים הקרובות, הצבתי יעד מרכזי שהוא קידום התעשייה והתעסוקה בעיר. אנחנו משפצים שני מרכזים מסחריים ותיקים בעלות של עשרות מיליוני שקלים, מקימים אזור תעשייה משלים לקיים, על שטח של 500 דונם, ואזור תעסוקה נוסף של חברות הייטק בשכונה החדשה 'שדרות בפארק'".

 

מה נעשה בנושא הניקוז והביוב?

"לאחר עשרות שנים שבהן לא נגעו בתשתיות הביוב בעיר, השקיעה העירייה בארבע השנים האחרונות עשרות מיליוני שקלים בהחלפת תשתיות הביוב בעיר, מאזור התעשייה ועד המכון לטיהור שפכים בקצה השני של העיר. בנוסף, מדי שנה, לקראת עונת החורף, עסוק גף שפ"ע (שיפור פני העיר) בניקוי כלל הניקוזים בעיר, כדי למנוע הצפות ממי הגשמים. אנחנו משקיעים משאבים רבים בשיקום תשתיות ישנות בעיר ובהכנות לתקופת הגשמים".

 

כיצד אתה מגשר על הפערים הקיימים בין האוכלוסיות השונות בעיר - חילוניים ודתיים?

"בשדרות מתגוררות קהילות רבות באחווה ובידידות, כאשר אנחנו, כרשות מקומית, מאפשרים לכלל המגזרים, הקהילות והגילאים, תרבות מגוונת ומותאמת לצרכים השונים, כמו גם חינוך מיטבי, פארקים וגני שעשועים. בין הפעילויות של העירייה: הקמת מתחם 'סקייט פארק', קאנטרי עם בריכה קיצית ובריכה מקורה כולל רחצה נפרדת, מתנ"ס משופע בחוגים, הופעות ופעילויות, פסטיבלים ואירועים במהלך השנה, ועוד. בנוסף אנחנו מקיימים אירועים רבים לאוכלוסייה הוותיקה בעיר, ללא הבדל בין דתיים לחילוניים, במסגרת רשת המועדונים שלנו 'גמלאים ונהנים'".



  (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

 

מה המצב נכון להיום בנושא ההתחדשות העירונית?

"מאז שנכנסתי לתפקיד, לפני כחמש שנים, הצהרתי ודגלתי בטיפוח השכונות הוותיקות, לצד פיתוחה של העיר עם אלפי יחידות דיור חדשות ואלפי מקומות תעסוקה באזורי תעשייה חדשים, שיבטיחו את עתידה של שדרות למשך שנים רבות. הכרזתי, כי על כל שכונה חדשה שאפתח, שכונה ותיקה תזכה לשיקום וטיפוח. גם במסגרת הסכם הגג עליו חתמנו בחודש אפריל האחרון, דאגנו שיוקצו עשרות ומאות מיליוני שקלים ל'ישן מול חדש', ואנחנו דואגים לכך מדי יום ביומו. אנחנו נכנסים לכל אותן שכונות, מקימים גינות קהילתיות, דואגים לתאורה סולארית בחדרי המדרגות ובסמטאות, משפצים את חזיתות המבנים, מקימים גני שעשועים חדשים בכל השכונות, מתקני כושר חיצוניים, ספסלי ישיבה, פרגולות ועוד אלמנטים רבים - הכל למען התושבים. כשאני שומע סבתא, תושבת העיר, אומרת לי: ‘עכשיו הנכדים באים אליי לשדרות, ואני לוקחת אותם לגן שעשועים', זה ממלא את ליבי. בעבר היא אפילו לא הזמינה אותם, כי לא היה לה לאן. אנחנו מקימים בעיר פארקים גדולים, כמו פארק הילדים במרכז העיר, מול השכונה הוותיקה נווה־אשכול, פארק של 8 דונם עם מתקנים רבים, מזרקות, מגרשי מיני־כדורגל ועוד. כך גם קורה בפארק קנדה בשכונת יצחק רבין, שמשתרע על שבעה דונמים - עם משחקים, מזרקות, מגרשי ספורט לילדים ועוד. בימים אלה אנחנו עמלים על תכנון פארק הגבורה בשכונת המוסיקה, על שטח עצום של כארבעים דונם, כשבליבו של הפארק יהיה אגם מלאכותי".

  (צילום: עיריית שדרות)
(צילום: עיריית שדרות)

 

איך אתה מתכוון לקדם את העסקים הקטנים ברשות?

"בתחילת הקדנציה הזאת הצהרתי שאתמקד בקידום התעסוקה והמסחר בעיר. בשנתיים האחרונות ישבתי פעמים רבות עם בעלי העסקים בעיר, משני המרכזים — המסחריים הוותיקים וגם אחרים — והבטחתי להם שנהפוך אותם למרכזים מזמינים וחדישים; נחליף את הגגות, נוסיף תאורה ופינות ישיבה, נחליף את הריצוף, נוסיף מקומות חניה ונעשה כל מה שצריך כדי שאנשים יגיעו לאותם מרכזים, ייהנו מחוויית הקנייה. בנוסף, אני פועל מול משרד הכלכלה והתעשייה, והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, למען הקמת פורומים לקידום שיתופי פעולה, ואף הקצנו למטרה זו עובדת עירייה במשרה מלאה.

 

"כמו כן, אנחנו דואגים לקליטת מפעלים וחברות הייטק באזורי התעסוקה החדשים שאנחנו מקימים, כולל אזור תעסוקה ומסחר שמוכוון להייטק, בשכונת שדרות בפארק. בנוסף, יוקמו אזור תעשייה שישתרע על 500 דונם בהמשך לאזור התעשייה הקיים ואזור תעסוקה קטן בתוך העיר. שדרות היא ללא ספק המקום הנכון להשקיע בו. ערך הנכסים בה עולה כל הזמן, יש בה תחנת רכבת בכניסה לעיר, מרכזים מסחריים שוקקים, מכללה אקדמית סמוכה ופעילות סטודנטיאלית ענפה".

 

מהו המצב בתחום החינוך בעיר?

"שדרות היא עיר מתקדמת ומובילה בתחום החינוך. בשנים האחרונות העיר נמצאת במקום הראשון מבין ערי הדרום, באחוז הזכאות לבגרות. מיתגנו את עצמנו כ'מקום למחשבה'. כולנו יכולים להעשיר האחד את השני בסוגי ידע שונים. יש לנו בתי־ספר איכותיים, תכניות מצוינות באנגלית, מדעים, מתמטיקה וטכנולוגיה. בתי־הספר שלנו שולחים נבחרות רובוטיקה לתחרויות ארציות ובינלאומית ומביאים גאווה גדולה לעיר. בנוסף, אנחנו מסבסדים חוגים במתנ"ס, צהרונים, הופעות והצגות כדי להקל על התושבים. החזון שלי הוא להעניק לכל תושב את הכלים להצלחה, כמו למשל, קורס פסיכומטרי לתלמידי התיכו, במחיר מסובסד מאוד. העיקר שהכסף לא יהווה מכשול.

 

"לאחרונה התקיימה האזכרה השנתית של אבי, שוקרלה דוד ז"ל, שעלה ארצה מפרס. לאבי לא הייתה אפשרות לממש את הפוטנציאל האדיר והחוכמה הרבה שהיו לו, מאחר והוא נאלץ לעזור בעול הפרנסה בבית הוריו. הוא נלחם כדי שאנחנו נקטוף את פירות ההצלחה. אמירותיו של אבי מובילות אותי, מידי יום, בכל מה שאני עושה וחולם לעשות".

 

איך אתם מתמודדים עם המצב הבטחוני הלא הפשוט ומה שקורה בעוטף עזה?

"לאחר תקופה של כחמש שנים, בהן יכולנו לעסוק אך ורק בעשייה ובפיתוח העיר, חווינו בשנה האחרונה מספר סבבי לחימה שהפרו את השקט וגרמו לעלייה משמעותית בכמות הפונים למרכז החוסן בעיר. בעזרת צוותים מקצועיים ואיכותיים במרכז חוסן, באגף הרווחה ובאגפים האחרים, ניתן היה לתת מענה שלם וטוב לכל אותם פונים. אני מקווה שהשקט הנוכחי יישמר בעיר למשך שנים רבות, ואנחנו, כרשות, נשתמש בתקציבים הרבים שדאגנו להשיג בהחלטת הממשלה, למען התושבים היקרים של העיר הנפלאה שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים