שתף קטע נבחר

צופי ארה"ב בקליפורניה

בכל שנה נפגשת השכבה הבוגרת של הצופים ברחבי ארה"ב וקנדה במחנה בקליפורניה. שכבת "הקורס" כיתה ט' גדלה גם היא ונפגשה בחודש שעבר בפלורידה (החוף המזרחי) וקליפורניה (החוף המערבי). היה חינוכי ושמח ותחרותי ובעיקר מלא בערכים.

בעולם שבו נראה כאילו התקשורת עוברת רק דרך ווטצאפ ורשתות חברתיות, ואפילו אימייל הפך לסוג של תקשורת מיושנת. בעולם שבו מדברים לאלקסה או חברותיה והיא עונה בקול רך ולא מתווכחת או מנסה להשפיע, או חלילה לא מעבירה ביקורת, בעולם שבו כבר לא יורדים לגינה בגיל 15 כדי להפגש עם החבר'ה "על הברזלים" צומחות ומתחזקות תנועות הנוער השונות. נראה שאין דבר שיכול להחליף את המבט בעיניים והקשר הבלתי אמצעי שנוצר במפגש פנים אל פנים. נראה כי אחד המקומות האחרונים שנותר זמין לילדים למטרות אלה ועוד הרבה אחרות הוא תנועות הנוער.

 

 

בישראל תנועת 'הצופים' היא ארגון יוצא דופן ושונה אפילו מעמיתיו. "הצופים" היא תנועת הנוער הישראלית הגדולה בארץ ובעולם. בישראל מונה התנועה כ-90 אלף חניכים שמגיעים לפעולות פעמיים בשבוע. עומדים לרשותם מעל 200 שבטים שמאוגדים ב-15 הנהגות טריטוריאליות. כל זאת בארץ. בעולם מתפשטת התנועה בקצב מסחרר לא פחות, ובאוסטרליה הרחוקה שני שבטים במלבורן ובסידני, שבטים ברחבי אירופה, באסיה וכ-30 מועדוני נוער צופיים בברית המועצות לשעבר בהם משתתפים כ-2,000 ילדים ובני נוער שלובשים חאקי, חוגגים את חגי ישראל למרות שלא מדברים עברית כמו עמיתיהם בשבטים האחרים ברחבי העולם. בארה"ב ובקנדה 25 שבטים פעילים, דוברי עברית, ושבטים נוספים מתעדים לקום. תנועת הצופים בישראל וברחבי העולם מקיימת מודל אחיד והיא היחידה שמרכז/ים בוגר/ים מובילים אותה (בתשלום) וראש השבט והגזבר וועדי הורים כולם מתנהלים בהתנדבות מלאה. אם לסכם את המספרים האדירים הללו, יש למעלה מ-6,500 בני נוער ברחבי העולם, מבלי לכלול את גרעין צבר אליו מגיעים מי שמתעדים להתגייס לצה"ל, מתוכם 4,500 מדברים עברית.

 

 

ניכר כי הילדים רוצים להפגש, רוצים לדבר, רוצים להוביל. הילדים בעיקר רוצים להשתייך. יש כאלה שצריך לשייך אותם, וזה נושא לכתבה נוספת. בזמן שבית הספר הוא המקום בו הם דואגים לאינטרסים האישיים שלהם, בצופים ניתנת להם ההזדמנות להיות שייכים לקבוצה שבאמצעותה הם יכולים להשפיע על חייהם של ילדים אחרים. בגילאי השכבה הבוגרת (כיתות י' - י"ב) ואחרי שעברו קורס הדרכה במשך שנה בכיתה ט', הם הופכים למדריכים ופעילים שמובילים קבוצות ילדים, שלא בהכרח צעירים מהם בהרבה ולעיתים צעירים מהם מאוד. 'נוער מדריך נוער' זו הסיסמה.

 

 

הילדים מודים שיש להם צורך חברתי להיפגש, לגעת, לשמוע ולא רק דרך המסכים. שבטים שהשכילו לאסוף את המכשירים הסלולריים בזמן פעולות ומיפעלים כמו מחנות החורף והאביב, ראו ילדים מרימים ראש, מדברים, צוחקים, מביטים האחד לשני בעיניים במשך כל הסופ"ש. רגע אחרי התסכול הקשה שבמסירת המכשיר האישי כל כך יוצאת מהם שמחה כאילו השתחררו מדבר-מה כובל. אין בזאת כדי לומר שהתקשורת הסלולרית אינה טובה או ראוייה, אך יש כאן אמירה בדבר הצורך האדיר בתקשורת בין אישית ובמגע בלתי אמצעי.

 

- ()
שכבג בשבט מצדה בטנפליי. צילומים: אילנית סולומונוביץ' חבוט

 

בארה"ב הברית, ברבות מהקהילות בהן מתקיימים שבטים של הצופים, נוצר הווי סביב פעילות הצופים לו שותפים הילדים ובני הנוער אבל לא פחות גם ההורים. בשונה מישראל, בארה"ב התנועה ממומנת רובה ככולה מכיסיהן של המשפחות ששולחות את הילדים לצופים. אין מימון ממשלתי ואין סבסוד של גופים חיצוניים. התנועה מגייסת עמיתים שמאמינים בדרכה ומזדהים איתה, ללא השפעה על ערכיה או כל השפעה פוליטית אחרת, והם תורמים כספים ומלגות לפי הצורך. והצרכים רק גדלים והולכים.

 

- ()
שבט ערבה במסדר בוקר.
 

 

השנה התנועה החלה בתוכנית שעוסקות בהתנהגויות סיכוניות בשם "לבחור בעצמי". הנוער שחשוף היום באופן בלתי נשלט לסמים, אלכוהול, התנכלויות ברשתות חברתיות, ומטבעו הוא נמצא בגיל שבודק גבולות ולוקח סיכונים ו"עושה שטויות" חי במציאות חיים מורכבת מאוד. בעולם שבו אין אפשרות יותר לטאטא סיפורים מתחת לשטיח וה-ME TOO הפך לשיח יום יומי, יש צורך להטמיע ערכים בתהליכים חינוכיים. העולם הוירטואלי מעביר מסרים קצרים ומדודים, ואין עוד מקום להרצות ולהגיע אליהם בגישה פטרונית שאוטמת אותם מלינוק את המסרים שעולם המבוגרים רוצה וצריך להעביר להם. הצופים נותנים בסיס לשיח פתוח, להזדמנות להתבלט בזכות מנהיגות, מיוחדות, ומה שהופך אותך לשונה בעיניי העולם יכול להיות הדבר הכי "קולי" במסגרת השבט. בכל השבטים נולד פתאום המנהיג הזה שבבית הספר הילדים רואים בו את "השונה", "הנמוך", "המכוער" ובשבט הוא מקבל את החיזוק לו הוא ראוי והופך להיות ראש גדוד או מרכז צעיר דבר שמחזק את הבטחון העצמי שלו. תפקידים מסוג זה הוא לא יוכל בהכרח למצוא במסגרת בית הספר שם המיגבלות וההיצע לעיתים קטנים יותר. גם ילדים שנמצאים על הספטקטרום האוטיסטי או עם מגבלות נפשיות או פיזיות אחרות מוצאים את עצמם בתפקידים מובילים כשהם מקבלים חיזוקים מהחברים שלהם שלומדים יחד לתת חיזוק לשונה ולעבוד למען המטרה. בהתאמה, בבית הספר, הם בדרך כלל ימצאו את עצמם בתיקשורת מול המורה ולא הרבה יותר מזה.

 

- ()
קבלת שבת ל-800 בני נוער.
 

 

בארה"ב בה 50% מהילדים בתנועה נולדו בארה"ב נוצרה מציאות של ילדים שמדברים שתי שפות, חשופים לשתי תרבויות ובעצם יכולים לשמש גשר מנהיגותי ותרבותי. תנועת הצופים נותנת להם כלים שישרתו את היתרונות האדירים הללו בעתיד כשילכו למסלול אחרי התיכון. אלה שילכו למסלול הגשמה בישראל, מכינות קדם צבאיות וצבא יביאו איתם חוויות ותרבות ניהול שונה משהישראלים רגילים בהן, ויפרו את החברה ברעיונות חדשים תוך שהם משתלבים בארגונים הקיימים בה. אלה שילכו לקולג' או מסלול אחר בתוך ארה"ב יהיו חשופים לארגונים שונים, ויוכלו להביא את הקול היהודי/הישראלי בעת הצורך כשהם בטוחים בעצמם יותר מתמיד והדברים מבוססים אצלם אחרי שהפנימו אותם במשך השנים בצופים. המיפגש עם עולם הקולג'ים בארה"ב הוא פתח לקונפליקטים ושאלות רבות שבני הדור הראשון (ההורים) שהגיעו לארה"ב לא יודעים להתכונן אליו כשהם שולחים את הילדים שלהם ללימודים על תיכוניים.

 

בסוף שבוע שעבר נפגשו כמעט כל חברי השכבה הבוגרת משבטי ארה"ב וקנדה למחנה השכב"ג שמתקיים בכל פברואר בקליפורניה. כמעט 800 בני נוער, עלות כוללת של מליון דולר מתוכם 400 אלף דולר בקירוב רק עבור הטיסות. את הנוער מלוים ראש השבט וגזבר השבט, המרכז הבוגר ועוד בעלי תפקידים נדרשים יחד עם אנשי מינהלה ותומכים במינהלה. ראשי שבטים מרחבי העולם באו לחזות בפלא הזה שמטיס ומסיע את הילדים למקום מרוכז שם הם פוגשים את קבוצת הייחוס הכי חמה ומקבלת שלהם, ילדים כמוהם שנושאים זהות כפולה - ישראמאריקאית ועושים צופים בארה"ב. הם מגיעים באוטובוסים ונוחתים מכל רחבי היבשת ביום חמישי עד שעות הלילה המאוחרות. במשך הסופ"ש הם עוברים מיסדרים שם הם מביאים את הקול הייחודי לשבט שלהם ולבושים ומאובזרים היטב בצבעים שלו, קבלת שבת מרגשת אותה הם מנהלים, טקס הבדלה בצאת השבת ולאחריו ערב "צבבה" שהוא מופע הברודווי התחרותי בין השבטים שם כל אחד מהם מעלה את ההצגה שלו, יום ספורט תחרותי שכולל משחקי כדורגל, מחניים ועוד, טיול רק לשמיניסטים שמסיימים השנה את פעילותם ובתומו טקס מרגש ובמשך ימי המחנה, השכב"גים מתחלקים לאחוות מעורבות ועוברים פעולות ופעילויות משמעותיות. בסוף המחנה יערך טקס הסיום ובו יחולקו העניבות, יקראו למעגל הפנימי המתגייסים לצה"ל ואחרים שיצאו למסלולי הגשמה שונים. המפגש בקליפורניה הוא "game changer" לרבים מהילדים שמבינים שהם חלק ממשהו ענק וחשוב שקורה בשבילם. ועם כל זה לא מספיק, במקביל ישתתפו ראשי השבטים והגזברים בסמינר בו הם מקבלים הדרכה על דרכי ההתנהלות, מלמדים האחד את השני ולומדים האחד מהשני.

 

 

במשך השנה דואגת ההנהגה ולא פחות מזה ראשי השבטים להביא לתוך השבטים פעילות שתחזק את התכונות המנהיגותיות שלהם, ערכים ועוד תחומים נושקים לפעילות שלהם. בניו ג'רזי שוכנים שלושה שבטים ונימנים עליהם שבט ערבה שנמצא במטרו ווסט בראשות איילת ברנר וארז אגמוני, שבט להבה שנמצא בפיירלון בראשות תמיר קזז ושירי הכטר ושבט מצדה בראשות רוני בז'רנו ואילנית חבוט (כותבת שורות אלה). במסגרת הנגיעה באחד התחומים הקשים לשליטה וללימוד כיוון שהוא יחסית חדש לעולם, יגיע מרצה מומחה לרשתות חברתיות והתמודדות עם הסכנות ברשת אליהן רב הציבור לא מודע. ההרצאה הקרובה תתקיים במסגרת השבט לבני השכבה הבוגרת של שבט מצדה כדי שיוכלו לתת כלים לילדים אותם הם מדריכים אבל לא מוותרת על הצד של ההורים ומזמין אותם לקחת חלק במפגש החשוב.

 

לרכישת כרטיסים: ( במחיר 20$) https://bit.ly/2Ua9xFx או בדלת בערב הארוע במזומן במחיר של $25.


פורסם לראשונה 01/03/2019 17:25

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים