שתף קטע נבחר

תלמידים למען תלמידים: נלחמים יחד בבריונות רשת

תכנית שומרי מסך, פרי יוזמתה של מחלקת אורטוב ברשת אורט ישראל, מחברת בין תלמידי חטיבת ביניים ותיכון לתלמידי יסודי כשהמבוגרים מלמדים את הצעירים כיצד להתנהל בצורה בטוחה ברשת בעזרת פעילויות מהנות ותמיכה אישית לכל תלמיד ותלמידה

בשיתוף רשת אורט

 

הקנטות, השמצות, הצקות ושיימינג ברשתות החברתיות. תופעת הבריונות ברשת הנפוצה בעיקר בקרב ילדים ובני נוער חוצה מדינות ויבשות ולא אחת הסתיימו מקרים כאלו בהתאבדויות טרגיות של ילדים שלא יכלו לשאת יותר את מסכת ההצקות מצד חבריהם ללימודים.

 

היקף התופעה לא מפליא בכלל שכן עוד בשנת 2015 עלה ממחקר מקיף שעסק בהרגלי גלישה של ילדים ובני נוער כי 83% מהילדים בגילאי 6 עד 15 שנים דיווחו כי הם בעלי סמארטפון ורבע מהם סיפרו כי הם משתמשים בו למעלה מ-5 שעות ביום בעיקר לצורך שימוש באפליקציות חברתיות כמו וואטס אפ, פייסבוק, סנאפצ'ט ואינסטגרם, כמו גם לצורך שמיעת מוזיקה, משחקים, צילום וצפייה בסרטים.

שגרירים של מילה טובה - בכל גיל (צילום: זהר שחר)
שגרירים של מילה טובה - בכל גיל(צילום: זהר שחר)

 

המספרים מטבע הדברים רק עלו מאז, מה שיוצר חשיפה עצומה של ילדים לרשת ולתופעות של בריונות רשת כמו התחזויות, איומים, הפצת תמונות וסרטונים בניגוד לרצון הנער או הנערה, ועוד.

 

מי שהפנימה מבעוד מועד את התופעה החברתית החדשה ופיתחה כלי להתמודדות ישירה עימה היא רשת אורט ישראל אשר יצרה את תוכניות "שומרי מסך" ו"שומרי מסך ג'וניור" יחד עם גוגל ישראל. תוכנית שומרי מסך מכשירה בני נוער בכיתות ט' בבתי הספר של אורט כשגרירים המעבירים פעילויות וסדנאות חינוכיות על תופעת הבריונות ברשת ומניעתה לילדים נבחרים בכיתות ה' בבתי הספר היסודיים בעיר. אלו מצידם הופכים להיות "שומרי מסך ג'וניור" ובעצם מעין מדריכים וכתובת חיה עבור חבריהם ללימודים.

לכולם מגיעה הזדמנות שווה - גם במשחק (צילום: זהר שחר)
לכולם מגיעה הזדמנות שווה - גם במשחק(צילום: זהר שחר)
 

אחד מבתי הספר בהם פועלת התוכנית הוא חטיבת הביניים אורט רבין בקרית מוצקין ומי שמרכזות את הפעילות הזו בחטיבה הן שרית קומיסר וכלנית דמתי. "תוכנית שומרי מסך התחילה לפני 4-5 שנים ביוזמת מחלקת אורטוב של רשת אורט שאמונה על היבטי החינוך לערכים בבתי הספר של אורט", מספרת קומיסר, "כאשר אחד הנושאים שעלו באורטוב היה תופעת הבריונות ברשת ועל הסכנות הכרוכות בגלישה לא בטוחה באינטרנט. ייחודה של התוכנית הוא שהילדים שהוכשרו לכך בבתי הספר של הרשת, לא נשארו לשמש כמדריכים לנושא רק בין כותלי בית הספר אלא הפכו להיות מעין "אחים גדולים" לילדים קטנים יותר בקהילה ומהווים עבורם כתובת למקרה של בריונות ברשת או שיימינג ואף מכשירים את קבוצות שומרי מסך ג'וניור."

 

קומיסר מציינת כי הבחירה דווקא בתלמידי כיתה ט' כמובילי התוכנית, לא הייתה אקראית. "נוכחנו לראות שכבר בגילאי בית הספר היסודי יש פגיעות קשות מאוד ברשת ובכיתה ט' התופעה הזו מצטמצמת כי הילדים יותר בוגרים ומבינים את החומרה של הדברים. לכן החלטנו להכשיר דווקא את בני שכבת גיל זו שיכשירו בעצמם את הילדים הקטנים יותר בני ה-11-12 בתוכנית משותפת לקהילה."

 

"חטיבת ביניים אורט רבין השתלבה בתוכנית עוד מראשיתה והתלמידים שלנו מרגישים מאוד משמעותיים ומועצמים עקב השתתפותם בתוכנית", היא מציינת, "וזה לא נגמר רק בעברת חומר תיאורטי אלא גם בסיוע בפועל. דוגמא טובה לכך הוא ילדה בבית הספר בו התקיימה הפעילות שסיפרה לשומרת מסך שלנו שהיא עברה חרם ברשת. שומרת המסך היוותה עבורה אוזן קשבת ועזרה לה לעבור את תקופת החרם תוך שהיא מסבירה לה מה לעשות כדי לצמצם את הפגיעה בה."

לומדים דרך פעילות משותפת (צילום: זהר שחר)
לומדים דרך פעילות משותפת(צילום: זהר שחר)
  

ל"שומרי המסך" באורט רבין מגיעים תלמידים מכל השכבה כאשר מתוכם נבחרים 4 תלמידים כרכזי תוכנית שומרי מסך ג'וניור אשר במהלך שנת הלימודים מגיעים לבית הספר היסודי הסמוך לתיכון למפגשים בני שעה-שעתיים, אחת לחודש. אחד משיאי התוכנית המסמל את סיום הכשרתם של מדרכי שומרי מסך ג'וניור הינו יום פעילות שהתקיים לאחרונה אליו הגיעו כ-100 תלמידי כיתות ה'-ו' מבתי ספר יסודיים מבית שאן, עפולה, יוקנעם וקרית מוצקין אליהם התווספו עוד כ-20 תלמידים "שומרי מסך", מתיכוני אורט באותם יישובים.

 

"הכנס התקיים אצלנו בחטיבה ואירחנו בו את כל התלמידים מאזור הצפון המשתתפים בתוכנית" מספרת קומיסר. "המדריכים הבוגרים העבירו פעילויות וסדנאות לילדים ובסופם הייתה הרקדה המונית לצלילי שיר שנקרא 'די לאלימות' שעוסק בבריונות ברשת שנכתב על ידי "שומרי מסך" מתיכון אורט ביבנה. ההרקדה צולמה ואנו מכינים ממנה קליפ יפה".

 

 (צילום: זהר שחר)
מעבירים את המסר בריקוד - כי לכולם מגיע יחס הולם (צילום: זהר שחר)
מעבירים את המסר בריקוד - כי לכולם מגיע יחס הולם(צילום: זהר שחר)
 

אחת מ-4 רכזי שומרי מסך ג'וניור באורט רבין היא נועה דהן בת ה-15 המספרת על הפעילות השוטפת ועל ההרקדה המרגשת. "אני ועוד 3 בנות משמשות כרכזות ג'וניור ואנחנו מעבירות לילדים בכיתה ה' בבית הספר היסודי ליד חטיבת הביניים, פעילויות וסדנאות על מהי בריונות ברשת ואיך נמנעים ממנה. ההרקדה המשותפת שעשינו עם הילדים מאוד איחדה בין כולנו על הצורך במזעור התופעות השליליות האלה ברשת ומניעתן."

נועה דהן "התכנית עוזרת להשפיע לטובה" (צילום: מישל קרפין )
נועה דהן "התכנית עוזרת להשפיע לטובה"(צילום: מישל קרפין )
 

את מכירה מקרים של ילדים שעברו שיימינג או בריונות ברשת?

 

"לא חסרים מקרים כאלו ואפשר לומר שזה קורה לכל אחד, בין אם מדובר על פגיעה מתמשכת ובין אם ילד או ילדה שמעלים תמונה ברשת חברתית וכולם מגיבים להם בצורה מעליבה. ש ברשת מקרים מסוכנים של התחזויות של אנשים מבוגרים לילדים, מקרים של שליחת איומים לילדים, הפצת תמונות או סרטונים מבזים ואפילו שמועות בוואטס אפ על ילדים, שיוצאות מכלל שליטה. יש ילדים שזה יכול לגרום להם להיכנס לדיכאונות והיו גם מצבים קיצוניים, בהם ילדים ובני נוער התאבדו כתוצאה מכך. במהלך הפעילויות שלנו בבית הספר היסודי ילדים באים אליי ומשתפים אותי במקרים שקרו להם בשכבה ואנחנו מדברות איתן ומסבירות להן כיצד להתמודד ולא להיפגע."

 

מה התוכנית גורמת לך באופן אישי?

 

"אני באופן אישי מאוד שמחה שלקחתי חלק בתוכנית הזו כי היא גורמת לי להיות משפיעה ומשמעותית."

 

בשיתוף רשת אורט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהר שחר
למען שיח מכבד
צילום: זהר שחר
מומלצים