שתף קטע נבחר

הארכיון הסודי ייחשף: מה עשה האפיפיור בשואה

אחרי שנים של לחץ מצד ארגונים יהודיים הודיע הוותיקן: בשנה הבאה ייחשפו מסמכים על פועלו של האפיפיור פיוס ה-12, שמואשם כי שתק על מעשי הנאצים. האפיפיור המכהן פרנסיסקוס: "הכנסייה לא פוחדת מההיסטוריה"

האפיפיור פרנסיסקוס הודיע בצהריים (יום ב') כי החליט לפתוח במלואם את הארכיונים הסודיים של הוותיקן הנוגעים לאפיפיור פיוס ה-12, שכיהן בתקופת מלחמת העולם השנייה ומואשם על-ידי יהודים רבים כי שתק על אירועי השואה או לכל הפחות לא עשה די כדי לעצור אותם.

 

אפיפיור האפיפיור פיוס ה-12 (צילום: AP)
האפיפיור פיוס ה-12. "הגזמה ודעה קדומה"(צילום: AP)

פיוס ה-12 (צילום: gettyimages)
פיוס ה-12 בימי כהונתו. "הציל יהודים יותר מכל אחד אחר"(צילום: gettyimages)

פיוס ה-12 כיהן כאפיפיור בשנים 1958-1939, וארגונים יהודיים טענו לאורך השנים כי לא הרים קול רם מספיק נגד מעשי הנאצים. הוותיקן מנגד טען לאורך שנים כי האפיפיור פעל בשקט מאחורי הקלעים כדי להציל יהודים, וכי נמנע מהצהרות חריפות כדי שלא להחמיר את המצב.

 

לפי הודעת האפיפיור פרנסיסקוס, הארכיונים ייפתחו ב-2 במרץ 2020. עם ההודעה על פתיחתם אמר היום פרנסיסקוס כי "הכנסייה אינה פוחדת מההיסטוריה". לפי הודעתו, ההחלטה לפתוח את הארכיונים היא החלטה שהוא עצמו קיבל. לצד זה הוסיף פרנסיסקוס כי היחס אל המורשת של פיוס ה-12 נשען במידה מסוימת על דעה קדומה ועל הגזמות.

האפיפיור המכהן פרנסיסקוס. קיבל החלטה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
האפיפיור המכהן פרנסיסקוס. קיבל החלטה(צילום: MCT)

אפיפיור האפיפיור פיוס ה-12 (צילום: AP)
הוועד היהודי-האמריקני: "להכיר בכשלים - ובמאמצים". פיוס ה-12(צילום: AP)

ארגון "הוועד היהודי-האמריקני", מהארגונים היהודיים המובילים בעולם, בירך על החלטת פרנסיסקוס. "במשך יותר מ-30 שנה קראנו לפתוח במלואם את הארכיונים הסודיים של הכס הקדוש מתקופת מלחמת העולם השנייה", אמר הרב דוד רוזן, מנהל היחסים הבין-דתיים של הארגון. "חשוב במיוחד שמומחים ממוסדות מובילים לחקר השואה בישראל ובארה"ב יוכלו לבחון באובייקטיביות רבה ככל האפשר את הרישומים ההיסטוריים של התקופה האיומה ההיא, כדי להכיר הן בכשלים והן במאמצים הנועזים שנעשו בתקופת השואה".

 

מיד ושם נמסר בתגובה: "אנו מברכים על ההודעה של הוותיקן. זה שנים קורא יד ושם לפתיחת הארכיון, שתאפשר מחקר אובייקטיבי ופתוח וכן שיח מחקרי מעמיק ומקיף בסוגיות הקשורות להתנהלות הוותיקן והכנסייה הקתולית בכלל בתקופת השואה. אנו מקווים שהחלטה זו תאפשר לחוקרים נגישות מלאה לכלל המסמכים השמורים בארכיון זה". משרד החוץ בירושלים הביע גם הוא שביעות רצון מההחלטה, והביע תקווה שהיא תאפשר גישה חופשית לכל הארכיונים הרלוונטיים.

 

ב-2010 טען האפיפיור דאז בנדיקטוס ה-16 כי האפיפיור פיוס ה-12 "הציל בשואה יותר יהודים מכל אחד אחר". בנדיקטוס אמר אז בראיון לקראת צאת ספרו "אור העולם" כי הוותיקן ערך בדיקה פנימית של המסמכים המתעדים את כהונת פיוס, ולפיה אין תמיכה "לטענות השליליות" נגדו.

 

ב-2013 טען סופר בריטי, גורדון תומס, כי ממסמכים של הוותיקן שהגיעו לידיו עולה שפיוס ה-12 עסק בהצלת יהודים. לטענת תומס, הוא קיבל גישה למסמכים של הוותיקן שלא נחשפו בעבר וראיין קורבנות, כמרים ובעלי תפקידים נוספים שקודם לכן שמרו על שתיקה. תומס טען כי מהחומרים שאסף עולה שפיוס ה-12 נתן את ברכתו להסתרת יהודים במנזרים ברחבי אירופה ופיקח על מבצע סודי של כמרים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים. כך למשל, טען, קיבלו מאות יהודים באיטליה ו-2,000 יהודים בהונגריה ניירות מזויפים שהציגו אותם כקתולים. עוד מצא, לדבריו, שכ-4,000 יהודים הוסתרו במנזרים באיטליה וקיבלו מזון, בגדים ותרופות.

 

בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
האפיפיור פיוס ה-12
צילום: gettyimages
מומלצים