שתף קטע נבחר

שינוי בנהלים: מסעות תלמידים לפולין - ללא מאבטח ישראלי

ל-ynet נודע כי משרד החינוך בישר למורים ומנהלים כי החל מהשנה חלק מהמסעות לפולין ילוו בידי מאבטחים פולנים בלבד וללא קב"ט ישראלי. אנשי החינוך שקיבלו את ההודעה חוששים מקשיי תקשורת: "זה רע מאוד. איך זה יעבוד אם חלילה יקרה משהו?"

 

בשבועות האחרונים קיבלו מורים ומנהלי בתי ספר אשר אמונים על גיבוש המסעות לפולין הודעה ממשרד החינוך לפיה החל לקדם מהלך שיביא לכך שחלק מהמשלחות תצאנה בליווי מאבטחים פולנים בלבד וללא קצין ביטחון (קב"ט) ישראלי, כך נודע ל-ynet. לפי ההודעה, ההחלטה צפויה להיות מיושמת כבר במהלך שנת הלימודים הנוכחית.

 

יש לציין כי חוזרי מנכ"ל משרד החינוך בנושא התירו לאורך השנים השתתפות של קב"טים פולנים כמאבטחי המשלחות, אך השינוי המתוכנן יביא להגדלת חלקם של המאבטחים הפולנים במסעות על פני אלו הישראלים באופן גורף. אנשי חינוך מתחו ביקורת על ההחלטה, וטענו כי איש הביטחון הישראלי נחוץ לאבטחת מסעות התלמידים. "זה רע מאוד", אמר מורה ממרכז הארץ שקיבל לאחרונה את ההודעה.

 

מנהלת בית ספר תיכון מאזור השפלה, שמכירה גם היא את הנושא, אמרה כי לדעתה "הפולנים מכירים טוב יותר את השטח, אבל העובדה שהמשלחת יוצאת עם קב"ט ישראלי בדרך כלל מרגיעה את ההורים". 

 

במשרד החינוך מסרו בתגובה לפניית ynet כי "נושא אבטחת המשלחות לפולין מצוי באחריות שירות הביטחון הכללי. מכל מקום, אנו מדגישים במשרד כי שירות הביטחון הכללי ממשיך לאבטח את המשלחות, ובאופן מוגבר יותר מאשר בעבר". משירות הביטחון הכללי (שב"כ) נמסר כי: "שירות הביטחון הכללי אינו מתייחס לסידורי האבטחה של גורמים ישראלים בארץ ובעולם".

 

 

מצעד החיים במחנה אושוויץ (צילום: AP)
מצעד החיים באושוויץ(צילום: AP)

המסעות לפולין במסגרת בתי הספר יצאו לראשונה בשנת 1988 ומאז מספר המשתתפים בהם עלה בהתמדה. על פי נתוני משרד החינוך, בשנת 2016 יצאו מעל ל-32 אלף תלמידים למסע לפולין, ועל פי תחזיות המשרד, בשנת 2022 מספרם יעמוד על כמעט 50 אלף תלמידים.

 

"בשנה הבאה לא יהיו מאבטחים ישראלים בכלל"

חוזר מנכ"ל משרד החינוך מיוני 2018, בדומה לחוזרים קודמים, מגדיר את קב"ט המסעות לפולין כ"איש אבטחה ישראלי או פולני אשר הוסמך על ידי השב"כ ואושר למילוי התפקיד על ידי היחידה לאבטחת אישים ומשלחות". בפועל, רובן המכריע של המשלחות מלוות על ידי איש אבטחה ישראלי אשר קיבל את הסמכתו מקצין הבטיחות הראשי במשרד החינוך ובתיאום היחידה לאבטחת אישים של השב"כ. ככלל, אבטחת המשלחות הבית ספריות נעשית בשיתוף פעולה של משרד החינוך עם השב"כ.

 

"הרעיון הוא לוותר על הקב"טים הישראלים ולהסתפק במאבטחים הפולנים", מספרת מנהלת בית הספר שקיבלה לאחרונה את ההודעה על השינוי. "בשנה הבאה לא תהיה כלל אבטחה של ישראלים במשלחות, על פי התכנון. לצערנו, על הפולנים אנחנו פחות סומכים, ויש איזושהי רגיעה בידיעה שמי שמאבטח את הילדים הוא ישראלי, שעשה שירות צבאי בצה"ל. מצד שני, הפולנים מכירים היטב את המקום".

 (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
(צילום: חיים הורנשטיין)
 

המורה ממרכז הארץ מוסיף: "הסיבה היא ככל הנראה מחסור בכוח אדם של מאבטחים למסעות הללו, אבל צריך להבין שהקב"ט הישראלי הוא בדרך כלל זה שמוביל את כל העסק. בלעדיו יהיה הרבה יותר קשה להתנייד".

 

"אם הסיפור הוא כסף אז שהמדינה תמצא מימון"

מורה נוסף שקיבל את ההודעה אתמול דרך המנהלת שלו מספר על התגובות להודעה בבית הספר: "משלחת בית הספר שלנו תצא בעוד חודש לפולין ותהיה לראשונה ללא מאבטח ישראלי. עד עכשיו יצאנו רק עם מאבטחים ישראלים. המנהלת הייתה די נסערת מזה".

 

"בעיניי זה לא הגיוני כי אם לא צריך מאבטחים, אז שלא יהיו בכלל, אבל אם יש צורך באבטחה ויש צורך אבטחה, אז איך תהיה תקשורת ואיך תתנהל מול המאבטחים הפולניים?" הוא אומר ומוסיף: "הם מצוינים ואני לא מתווכח לגבי יכולת האבטחה שלהם אבל במצב חירום אין לנו זמן למתורגמן. אם הכל בסדר אז הכל בסדר, אבל אם חס ושלום קורה משהו – איך זה יעבוד? אם הסיפור הוא כסף אז שהמדינה תמצא את מקורות המימון כדי לאבטח את התלמידים".

 

"אני מקווה מאוד שבתקופה כל כך רגישה ועל רקע האנטישמיות באירופה - אנחנו לא פוגעים בביטחון של הילדים שלנו", הגיב למהלך אבי קמינסקי, יו"ר מנהל אגפי החינוך ברשויות המקומיות. "הדבר המרכזי הוא שאנחנו לא יודעים מה היה יכול לקרות ללא שהות המאבטחים הישראלים במסעות הללו. אני לא מטיל ביקורת לגבי ההחלטה, ויכול להיות שיש הסדרים אחרים שאינני מכיר אותם, אבל אני רוצה לקוות שאין ולא תהיה שום פגיעה בביטחון התלמידים שלנו. לא כל שינוי הוא שינוי רע, ובתנאי שביטחון הילדים הוא במקום הראשון".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מסע לפולין - ארכיון.
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים