שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    לא מבזבזים מזון: מתכונים טעימים משאריות
    השבוע צויין יום צמצום הבזבוז במזון. בישראל כ-50% מהמזון שנזרק לפח - ראוי למאכל. שלוש סבתות מאמצות בשמחה את היום ומספרות איך הן עושות מעדנים משאריות - כי אוכל לא זורקים לפח

    בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

     

    לא זורקות פירור מזון. ב-12 במרץ השנה צויין בישראל לראשונה - היום למען צמצום הבזבוז במזון, של ארגון The Natural Step. מטרתו לעודד צריכה מושכלת במזון, לצמצם את הבזבוז ולעלות מודעות לבעיה העולמית הגדלה בשנים האחרונות של אובדן משאבי סביבה, חברה וכלכלה בשימוש בזבזני במזון.

     

    על פי הנתונים המתפרסמים על ידי הארגון משק בית ממוצע בישראל מבזבז אלפי שקלים בשנה וזאת בזמן שמאות אלפים סובלים מחוסר בטחון תזונתי. עוד עולה מהנתונים כי ישראל מדורגת במקום ה-2 בין מדינות ה-0CED בזריקת מזון, וכשליש מהייצור המקומי שלנו, שהוא כ-24 מיליון טונות של אוכל, בשווי מוערך של 19.5 מילארד שקל - הולך לפח. כל זה לצד הנתון המקומם שכ- 50% מהמזון שנזרק - ראוי למאכל.

     

    מימי, מיכל ודבורה שלוש סבתות בשלניות שזוכרות היטב את הרגלי התזונה שאימותהן וסבתותהן היו מנהיגות בביתם כשהיו ילדות משתפות במתכונים שנשארו גם היום, אחרי שנים רבות, למעדנים שהיום הנכדים שלהן אוכלים - משאריות. וקובעות באופן גורף: "אוכל לא זורקים!".

     

    עוד במדור 60 פלוס:

    אחרי 75: הנשים שפועלות כל יום למען חיים טובים יותר

    מה סבא באמת חושב על הנכדים

    לא לבשל כרובית במיקרוגל: 5 מזונות שאכלתם לא נכון

     

    הנכדים מלקקים את האצבעות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    הנכדים מלקקים את האצבעות(צילום: shutterstock)
     

    מימי: למדה מאמה לחסוך במזון

    מימי פילצקי, בת ה- 85 המתגוררת במגדלי הים התיכון בצומת סביון, זוכרת היטב את דברי אמה שחשוב לחסוך במוצרי אוכל. "אמא שלי הייתה אומרת לנו תמיד", היא מספרת היום "לא זורקים אוכל! תמיד אפשר להשתמש בשאריות. כך למדתי להכין מפירות שכבר לא יפים - ריבה או עוגה ומהעוף שנשאר מארוחת הצהריים חביתה".

     

    היום שהיא כבר סבתא רבא בעצמה היא מכינה לילדים, לנכדים ולנין מטעמים ממוצרי המזון ומשתדלת, גם היום, לא לזרוק אוכל.

     

    מתכון של מימי לטארטטן תפוחי עץ

    לחתוך לפלחים 3 תפוחים מקולפים שכבר לא טריים אך עדיין במצב טוב,"מקומטים" כמו שמימי מגדירה אותם.

     

    בתבנית עגולה חסינת אש להכניס 3/4 כוס סוכר ו 50 גר' חמאה. לנער מפעם לפעם – עד שנוצר קרמל.

     

    לסדר את התפוחים בצורה יפה מעל הקרמל.

     

    לפרוס מעל התפוחים בצק עלים, ולעטוף את התפוחים.

     

    לאפות ב 180 מעלות עד שהבצק מקבל צבע זהוב.

     

    להוציא מהתנור, ולהפוך על צלחת הגשה כשעדיין חם.

     

    מתכון לחביתת שאריות עוף

    לפרוס עוף (מטוגן/מבושל/בגריל) שנשאר מארוחת הצהריים.

     

    לטגן בשמן זית 2 בצלים קצוצים דק.

     

    כשהבצל שקוף, להוסיף את פרוסות העוף וקופסת שימורים של פטריות חתוכות – לטגן כדקה וחצי, לערבב ותבל לפי הטעם.

     

     להוסיף שמנת לבישול פרווה ו- 2 ביצים טרופות.

     

    לטרוף הכל, ולהגיש.

     

    דבורה: טעמים מבית סבתא

    דבורה שחם ילידת ירושלים שהתה בעת המצור על העיר בבית סבתה ולמדה איך לנצל כל מצרך עד תומו. גם היום היא מספרת שההרגלים הללו טבועים בה.

     

    "לסבתא היה שק של קמח ושמן", היא נזכרת היום במקום מגוריה במגדלי הים התיכון בבת ים "היא הכינה רביכה של שני המוצרים, הוסיפה מים ומלח ופלפל שחור. המרק הזה היה טעים ומשביע. עד היום הטעם נשאר בזיכרוני".  

     

    מתכון של דבורה לבורשט וסלט משורש הסלק שנשאר

    קולפים 4 ראשי סלק מבשלים אותם במים, מוציאים את הסלק.

     

    למים מוסיפים פלפל ומלח סוכר ולימון. לאחר שהנוזל התקרר יש להוסיף מעט בצל ירוק.

     

    יש המוסיפים גם ביצה קשה קצוצה ושמנת בעת ההגשה.

     

    לאחר הבישול והסלק הוא רך, לוקחים שני סלקים מגרדים בפומפיה עבה.

     

    מוסיפים שום כתוש ומלח לפי הטעם האישי, לימון, שמן ומעט סוכר לפי בחירה אישית.

     

    את שני הסלקים הנותרים חותכים פרוסות דקות מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, מעט סוכר פלפל שחור לפי הטעם האישי.

     

    מוסיפים מלפפון כבוש, מעט בצל, לימון סוכר, מלח, שמן, ועלי דפנה.

     

    משאירים את הסלט לעמוד מספר שעות לפני ההגשה.

     

    מיכל: הפשטידה הכי טעימה של סבתא שלי

     "הפשטידה הכי אהובה עלי היא מתכון של סבתא שלי, סבתא יהודית, שלא זרקה פירור אוכל ובצורה יצירתית הייתה ממחזרת מחצי תפוח ועד לרבע פולקע". מספרת היום מיכל.

     

    "היום, כשאני סבתא בעצמי, אני ממשיכה עם מסורת הפשטידה של סבתא יהודית. אף אחד לא מדמיין שהיא משאריות".

     

    הנכדים הולכים הביתה ואני נשארת עם חצי סיר פסטה "עם בלי כלום" כמו שהם אוהבים, גביע קוטג' פתוח, שאריות של כל מיני גבינות שתמיד שיש במקרר וזה בדיוק מה שצריך לפשטידה. בכלל, בבסיס הרעיון של עבודה עם שאריות קיים עיקרון האלתור והיצירתיות.

     

    המתכון לפשטידת פסטה של סבתא של מיכל

    כ-5 כוסות פסטה מבושלת מכל סוג, כולל איטריות.

     

    גביע שמנת/קוטג/לבן אפשר תערובת מכולם.

     

    חופן גבינה צהובה או מלוחה או גם וגם.

     

    2 ביצים

     

    קורט מלח

     

    רוצים להשביח, אפשר לטגן בצל ולהוסיף לתערובת.

     

    לערבב כל החומרים ולאפות בתבנית בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180) כחצי שעה.

     

    אפשר לוותר על הגבינות המלוחות ולהכין גרסה מתוקה + צימוקים.

     

     

    עוד 5 מתכונים לנישנושים בריאים בגיל מבוגר

     

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

     

     

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שלום דוקטור
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים