שתף קטע נבחר

שפת העם

שפה היא אחת הדרכים הבסיסיות ביותר לחבר בין בין תרבות, ערכים ואנשים. שיתוף פעולה בין המועצה ללשון ולתרבות העברית בתמיכת ושותפות ההסתדרות הציונית העולמית וקרן סטיינהרט לחינוך יהודי השיקו השבוע את אירועי "חגיגה עברית" בצפון אמריקה

מי כמונו, ישראלים החיים בסביבה הלא טבעית שלהם, מבינים את חשיבותה של שפה? השפה שאנחנו דוברים מחברת אותנו באופן טבעי למי שמבין את מה שאנחנו אומרים. היא מאפשרת לנו לאתר חיבורים שונים לאנשים שונים, מחברת אותנו לתרבות וגורמת לנו להרגיש הרבה יותר בנוח. לכל חברה יש שפה משלה, המסייעת לגיבושה ולאחדותה.

 

בשנים האחרונות ישנם כמה וכמה ארגונים מקומיים כאן בארה"ב שמאמינים שהדרך לחבר את יהודי ארה"ב אלינו היא באמצעות השפה כאשר הארגון המרכזי אשר שם את קידום הלשון והתרבות העברית כמטרה עליונה הינו המועצה ללשון ולתרבות העברית בצפון אמריקה. המועצה הוקמה לפני כחמש שנים ביוזמתו של ד"ר שמחה ליבוביץ', השליח המרכזי של ההסתדרות הציונית בצפון אמריקה באותה תקופה, יחד עם קבוצה של יהודים אמריקאים בעלי תשוקה לעברית, דוגמת הרב דייוויד גדזלמן, נשיא ומנכ"ל קרן שטיינדהרט לחיים יהודיים, פרופסור ורדית רינגוולד, מאוניברסיטת מידלברי, ארני וינשל, מיידסת ומנכ"לית עברית במרכז, ואחרים, הפועלים להנחלת וקידום העברית ברחבי צפון אמריקה.

 

"אנו מאמינים כי עברית היא לא רק שפת אם, אלא שפת עם ואנחנו פועלים כל הזמן לחיזוק הקשר בין ישראל והקהילות היהודיות", מסביר סילביו חוסקוביץ, ראש המחלקה לחינוך של ההסתדרות הציונית העולמית, השותפה למיזם: "המחלקה לחינוך של ההסתדרות הציונית העולמית פועלת לקידום השפה והתרבות העברית ברחבי העולם. כחלק מהפעילות שלנו בצפון אמריקה ושיתוף פעולה עם המועצה לעברית וקרן שטיינהרדט נקיים גם השנה את אירועי חגיגה עברית ואירוע הדגל הינו כנס המקהלות."

 

הילה דרכלר, נציגת מחלקת החינוך של ההסתדרות הציונית העולמית בצפון אמריקה מתארת את פעילות המחלקה לקידום השפה העברית כחלק מהחיבור לישראל והזהות היהודית ובכלל זה הבאת מורים שליחים מישראל שילמדו עברית כאן בארה"ב: "אנחנו עוסקים בכל מה שקשור בחינוך ציוני, קידום השפה העברית בצפון אמריקה ובעולם בכלל. אנו מפעילים פרויקטים שונים כגון כנס המקהלות והבאת הצגות של תיאטרון אורנה פורת אודות הרצל ויאנוש קורצ'ק ולצד זה התכנית הכי משמעותית שלנו היא תכנית שליחי ההוראה. אלו מורים ישראלים מקצועיים שמגיעים לכאן ללמד עברית".

"אנחנו מנסים למצוא את ההתאמה הטובה ביותר", מסבירה דרכלר. "טרם היציאה שלהם לארה"ב עוברים המורים הכשרה בישראל ולאורך השנה אנחנו ממשיכים ללוות אותם."

 

בנוסף, המחלקה פועלת ביחד עם המועצה ללשון ולתרבות העברית בצפון אמריקה וארגון המורים לעברית בצפון אמריקה לקידום השפה העברית והוראת השפה על ידי מורים מקומיים ומקצועיים.

אחד מהפרויקטים המשותפים שלהם הינו "חגיגה עברית", שיצא השנה לדרך ב-9 במרץ ויארך עד ל-7 באפריל. חודש בו מעלים על נס ומדגישים את חשיבות העברית ומקומה בתרבות העכשווית, ומארגנים אירועים שקשורים בשפה ובתרבות. רלוונטי מאוד ואולי בעיקר ליהודים אמריקאים"

 

"חגיגה עברית" יוצרת שיתוף פעולה בין הקהילות והמוסדות המקומיים סביב אירועים בעברית או אירועי תרבות עברית. הכוונה היא לחבר כמה שיותר קהילות חזרה לחלק מהבסיס התרבותי של כל יהודי.

אירוע הדגל סביב השפה והתרבות העברית הוא כנס המקהלות שיתקיים ביום ראשון הבא ב-92Y. בכנס המקהלות ישתתפו שבע מקהלות מבתי ספר שונים אשר ישירו משירי אריק איינשטיין. בכנס המקהלות ניתן למצוא ייצוג רב לבתי הספר הציבוריים של רשת HEBREW PUBLIC, צ'רטרים, אשר ייצוגו על-ידי שלוש מקהלות משלושה בתי ספר שונים. דווקא החיבור הזה הוא שמייצג טוב יותר את עניין השפה העברית כשפה מדוברת שכן בתי הספר הללו הנם מעורבים וחלק מהילדים השרים במקהלות הם ילדים שללא הלימודים בבתי הספר של הצ'רטרים לא היו יודעים עברית.

 

בתי הספר של הצ'רטר נתמכים על-ידי קרן סטיינדהרט לחינוך יהודי אשר במקרה הזה מקדמת את הלשון והתרבות העברית. הקרן פועלת במספר מישורים כאשר חיזוק העברית דרך מערכת החינוך הציבורית הוא מישור משמעותי. בית הספר הראשון שהוקם בניו-יורק היה ה-HLA בברוקלין אליו הצטרפו HLA2 וההארלם היברו סקול.

 

ישראלים רבים, אשר רוצים לשמר את השפה אך ידם אינה משגת חינוך פרטי בבתי ספר יהודיים פרטיים רואים בבית ספר אלה כאפיק לשמר את השפה והזהות הישראלית של ילדיהם ושולחים אותם ללמוד במסגרות החינוך של הצ'ארטרים.

 

בנוסף לכנס המקהלות ניתן למצוא עוד אירועי תרבות מעניינים וכולם מופיעים באתר. לחגיגה עברית שותפים השחקנים הגדולים בניו-יורק – ה-JCC של מנהטן, ה-Y92, ה-Y14, ארגון ה-IAC בניו-יורק וניו-ג'רזי, ה-JCC בלונג-איילנד, ה-YU MUSEUM, , בתי כנסת רבים ובתי ספר. החגיגה העברית בניו-יורק תחתם בשבעה באפריל בערב שירה בציבור בסיטי ווינרי.

 

 

לפרטים מלאים ולוח האירועים מוזמנים להכנס לאתר WWW.HAGIGAHIVRIT.ORG

 

 


פורסם לראשונה 15/03/2019 13:01

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגה עבריתץ מאירועי השנה שעברה
מומלצים