שתף קטע נבחר

למכירה: מכתב הגרעין של דוד בן גוריון

במרץ 1958 ביקש ראש הממשלה הראשון מח"כ אסתר רזיאל-נאור למחוק מהפרוטוקול דברים שאמרה בכנסת על "הפצצה האטומית". באפריל הקרוב יעמוד המכתב למכירה פומבית בסכום התחלתי של 1,000 דולר

דוד בן גוריון (צילום: פריץ כהן, לע"מ) (צילום: פריץ כהן, לע
דוד בן גוריון(צילום: פריץ כהן, לע"מ)

אין ספור מילים נאמרו בעשרות השנים האחרונות סביב השאלה האם לישראל יש אופציה גרעינית. מכתב שהעביר ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון לחברת כנסת יריבה, העוסק בסוגיה זו, נחשף עתה ויועמד למכירה פומבית.

 

המכתב הודפס על נייר רשמי של ראש הממשלה והוא נשלח ב-3 במרץ 1958 לח"כ אסתר רזיאל-נאור, אחותו של מפקד האצ"ל דוד רזיאל ויריבה פוליטית מושבעת של בן גוריון שכיהנה בתנועת חירות (שמה נמחק לאחר מכן בדיו). במכתבו, מבקש ממנה ראש הממשלה הראשון למחוק מהפרוטוקול דברים שאמרה בכנסת.

 

המכתב נפתח בשתי מילים בכתב ידו: "פרטי, סודי", ואחר כך מגיע החלק המודפס: "בשם האינטרס העליון של המדינה אני פונה אלייך בהצעה למחוק מהפרוטוקול כל מה שאמרת בדבר הפצצה האטומית. ולא רק מפני שהדבר אינו מדויק - אלא מפני הנזק החמור שיש בדברים אלו בכנסת. נדמה לי שלא תחסרנה לך הזדמנויות אחרות לנגח אותי - ולא אתרעם אף פעם אם תעשי זאת".

המכתב של בן גוריון על מדיניות הגרעין ()
המכתב של בן גוריון

המכתב הועבר על ידי אספן פרטי לבית המכירות ווינרס בירושלים, וב-8 באפריל יועמד למכירה פומבית בסכום התחלתי של 1,000 דולר. כמה ישלם הקונה? קשה לדעת, אבל לשם השוואה, לפני כשנה נמכר שם בכמיליון וחצי דולר פתק שנתן אלברט איינשטיין כטיפ לשליח.

 

לפי פרסומים רבים בעולם בעשרות השנים האחרונות, ישראל מחזיקה באופציה גרעינית. מדינת ישראל שומרת על עמימות ועמדתה הרשמית היא: "ישראל לא תהיה המדינה הראשונה שתכניס נשק גרעיני למזרח התיכון, אולם גם לא תהיה השנייה לעשות זאת".

 

מנכ"ל בית המכירות, גל וינר, אמר: "המסמך חושף את מאמצי ההסתרה של הממשלה בנוגע למדיניות הגרעין". בבית המכירות מוסיפים: "למרות ששמה של הנמענת כוסה בדיו שחור, ניתן לזהות את המילים רזיאל נאור. בדקנו את הפרוטוקולים של מליאת הכנסת ולא נמצאו דברים שלה בנוגע לאמור במכתב, מה שמלמד שהיא כנראה נענתה לבקשת ראש הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן הדני, מתוך אוסף IPPA, הספרייה הלאומית
דוד בן גוריון
צילום: דן הדני, מתוך אוסף IPPA, הספרייה הלאומית
מומלצים