שתף קטע נבחר

זמרת האופרה תירש את אביה הרודן?

דריגה נזרבייבה מונתה ליו"ר הפרלמנט של קזחסטן, יממה אחרי שאביה התפטר מתפקיד הנשיא אחרי 28 שנה. אם תרוץ בבחירות תתמודד עם פרשות שחיתות שנקשרו בשמה – וגם עם העובדה שהיא גרושה. הנשיא החדש מיהר להציע: נקרא לעיר הבירה על שם הנשיא הפורש נורסולטן

הנשיא החדש של קזחסטן, קאסים-ז'ומרט טוקאייב, הושבע היום (ד') לתפקיד במקום נורסולטן נזרבייב, שהדהים אתמול כשהודיע על פרישה מהנשיאות אחרי 28 שנה. בתו של נזרבייב, דריגה נזרבייבה, הוכרזה היום כיושבת הראש החדשה של הפרלמנט, צעד שמגביר את החשד שהיא מסומנת כיורשת של אביה בטווח הארוך.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

קזחסטן פרישת הנשיא נורסולטן נזרבייב דריגה נזרבייבה בתו אולי היורשת (צילום: AP)
דריגה נזרבייבה. עברה בטלוויזיה ובממשלה(צילום: AP)

התפטרותו של נזרבייב בן ה-78 נראית כצעד ראשון בתהליך מסודר ומתוכנן של העברת השלטון, שבמסגרתו הוא ימשיך להחזיק בהשפעה רבה על התנהלות קזחסטן, מדינה בת 18 מיליון תושבים במרכז אסיה. נזרבייב אמנם התפטר מתפקיד הנשיא, אבל ימשיך לכהן כיו"ר המועצה לביטחון לאומי וכיו"ר מפלגת השלטון.

קזחסטן פרישת הנשיא נורסולטן נזרבייב קאסים ז'ומרט טוקאייב נשיא חדש (צילום: EPA)
הנשיא החדש טוקאייב. לשנות את שם הבירה(צילום: EPA)

טוקאייב, דיפלומט לשעבר בן 65 שמדבר באופן שוטף רוסית, אנגלית וסינית, יכהן כנשיא עד לסוף הכהונה שנועדה במקור לנזרבייב – כלומר עד אפריל 2020. בנאום ההשבעה היום הבטיח להמשיך במדיניותו של הנשיא הפורש.

 

"לדעתו של נזרבייב תהיה חשיבות מיוחדת בקבלת החלטות אסטרטגיות", הבטיח הנשיא החדש. הוא גם קרא לשנות את שמה של בירת קזחסטן, אסטנה, כך שתיקרא נורסולטן, על שם הנשיא היוצא, והפרלמנט מיהר לאשר את שינוי השם. זהו רמז נוסף לכך שנזרבייב אינו עומד להיעלם בקרוב מצמרת ההנהגה.

קזחסטן פרישת הנשיא נורסולטן נזרבייב קאסים ז'ומרט טוקאייב נשיא חדש (צילום: רויטרס)
זה שבא, זה שהולך. טוקאייב ונזרבייב, היום(צילום: רויטרס)

עדיין לא ברור אם טוקאייב, שהיה בעבר ראש ממשלת קזחסטן, ירוץ לכהונה מלאה כנשיא בבחירות שנועדו לשנה הבאה. אתמול שיבח אותו נזרבייב ואמר כי מדובר ב"אדם שאפשר לבטוח בו שינהיג את קזחסטן".

 

נזרבייב, שלא סומן לו יורש ברור לטווח הארוך, הנהיג את קזחסטן מאז 1989, כשעוד הייתה חלק מברית המועצות, ואחרי צאתה לעצמאות הוא מונה לנשיא. הוא נבחר שוב ושוב לתפקיד עם יותר מ-90% מהקולות. נזרבייב נחשב לשליט אוטוריטרי, וגורמים בינלאומיים טענו כי הבחירות שבהן הוכרז כמנצח לא היו בחירות דמוקרטיות של ממש.

קזחסטן פרישת הנשיא נורסולטן נזרבייב קאסים ז'ומרט טוקאייב נשיא חדש (צילום:רויטרס)
הנשיא הפורש נורסולטן נזרבייב זוכה למחיאות כפיים בפרלמנט, היום(צילום:רויטרס)

פרשנים וחוקרים העוקבים אחרי הנעשה בקזחסטן סבורים שבתו הבכורה של נזרבייב, דריגה, היא מועמדת מובילה לרשת אותו, ושמינויה היום ליושבת ראש הפרלמנט מחזק זאת. לפי חוקת קזחסטן יו"ר הסנאט הוא שמקבל את סמכויות הנשיא במקרה שהנשיא מתפטר או מת.

 

טלוויזיה, קונצרטים ושחיתות

דריגה נזרבייבה, בת 55, היא אם לשלושה, ובשנות ה-2000 היא הקימה מפלגה משלה. לאחר מכן התאחדה המפלגה עם מפלגתו של נזרבייב, מפלגת "נור אוטן". בעבר עמדה נזרבייבה בראש ערוץ הטלוויזיה הגדול ביותר בקזחסטן. היא גם כיהנה כסגנית ראש הממשלה. נזרבייבה היא זמרת אופרה חובבת, ולאהבתה הזו הקדישה חלק ניכר מחייה. בעבר גם הופיעה בקונצרטים.

קזחסטן פרישת הנשיא נורסולטן נזרבייב דריגה נזרבייבה בתו אולי היורשת (צילום: AFP)
לא דיברה על הבחירות. נזרבייבה(צילום: AFP)

שמה של נזרבייבה נקשר במרוצת השנים בכמה פרשות שחיתות. נוסף על כך היא גרושה, ועובדה זו עשויה לפגוע בתדמיתה בעיני חלק מהמצביעים, משום שקזחסטן היא מדינה שמרנית למדי. היום, כשקיבלה על עצמה את תפקיד יושבת ראש הפרלמנט, לא הזכירה כלל את הבחירות הבאות.

 

בן משפחה אחר שמוזכר כיורש אפשרי של נזרבייב הוא אחיינו סמאט אביש. הוא נחשב לכוכב עולה שצמח במערכת הביטחון של קזחסטן, שם התמנה ב-2015 לאיש מספר שתיים. עם זאת הוא שומר על פרופיל נמוך. גם קרים מסימוב, ראש הביטחון הלאומי, שאיננו בן משפחתו של נזרבייב, נחשב לאדם קרוב מאוד אליו. ראש הממשלה הנוכחי, אסקר מאמין, היה חברו לכיתה של מסימוב בשנות ה-70.

נשיא קזחסטן נורסולטן נזרבייב הודיע על התפטרות (צילום: רויטרס)
המנהיג מאז 1989. נורסולטן נזרבייב יישאר יו"ר המועצה לביטחון לאומי(צילום: רויטרס)

יש פרשנים המעריכים כי השלטון בקזחסטן לא יועבר בירושה לאדם ספציפי – אלא לצוות או לגוף, מעין טרויקה או פוליטבורו. בשנת 2017 שונתה חוקת קזחסטן, כך שסמכויות הנשיא צומצמו וסמכויות הועברו לפרלמנט ולקבינט. "אנחנו מעריכים שבשנים הקרובות ובעשורים הקרובים יהיה מעבר הדרגתי למערכת שתישען פחות על אדם חזק אחד", אומר צ'רלס רוברטסון, הכלכלן הגלובלי הראשי בבנק רנסנס קפיטל.

 

עם זאת, יש ספק בנוגע לשאלה אם מבנה כזה יוכל לשרוד בטווח הארוך בהתחשב במה שהתחולל במדינות השכנות אוזבקיסטן וקירגיזסטן, שם מנהיגים חדשים שעלו לשלטון מיהרו לצמצם את כוחם של גורמים רבי השפעה שהיו עשויים להקשות עליהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נזרבייבה. היורשת בטווח הארוך?
צילום: AP
מומלצים