שתף קטע נבחר

הלוואות המיליארדים שוונצואלה צריכה להחזיר

לא במפתיע תומכות רוסיה וסין בניקולס מדורו, יורשו הסוציאליסט של הוגו צ'אבס. הבנק הסיני העניק לממשלה הלוואה בגובה 30 מיליארד דולר ואילו הרוסים הלוו 6.5 מיליארד דולר

בשיתוף מימון ישיר

 

המצב הכלכלי הקטסטרופלי בוונצואלה - שכבר שנים נמצאת בהיפר-אינפלציה שקשה לראות את סופה - הביא לפני כחודשיים למצב מדיני חדש, שמזכיר את מעללי דרום אמריקה בשנות ה-70'.

 

ניקולס מדורו, יורשו הסוציאליסט של הוגו צ׳אבס, ניצח על פניו בבחירות שנערכו לפני כשנה - תוצאות שהתקבלו בספקנות רבה במערב. בתגובה לכך, מנהיג האופוזיציה במדינה חואן גואידו הכריז על עצמו כמנהיג הזמני של המדינה - הכרזה שבה הכירו מדינות רבות במערב, בהן ארצות הברית, קנדה, ישראל וחלק גדול ממדינות האיחוד האירופי. עם זאת שתי מדינות חשובות המשיכו, שלא כל כך במפתיע, להכיר במדורו כנשיא. אלו הן רוסיה וסין, שבין מגוון האינטרסים שלהן במדינה העשירה בנפט ישנן מספר הלוואות ענק שניתנו למדורו ולממשלתו.

נשיא ונצואלה ניקולאס מדורו  עם אשתו וסגן הנשיא מול קהל ב קראקס (צילום: AFP)
נשיא ונצואלה ניקולאס מדורו עם אשתו וסגן הנשיא מול קהל בקראקס(צילום: AFP)

 

כך, מ-2007 ועד 2014 העניק הבנק הסיני לפיתוח הלוואות בגובה 30 מיליארד דולרים לממשלה בקראקס, הלוואות שהיו מגובות בנפט. הלוואות אלו נותבו בעיקר לתחומי האנרגיה, במחשבה שוונצואלה תצליח לשמר את תפוקת הנפט שלה. לצערם של הסינים, תעשיית הנפט בוונצואלה קרסה באופן חסר תקדים, והשאירה את קראקס עם חוב של 20 מיליארד דולר לסינים. על פי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, נציגים מטעם גואידו נפגשו לאחרונה עם נציגים סינים על מנת לשוחח על החוב העצום, אך לפחות בינתיים, האימפריה ממזרח לא ששה להצטרף למדינות ממערב, כנראה בשל חשש להמשך אי היציבות במדינה.

 

ב-2015 גם רוסיה החליטה לתת הלוואה עצומה לקראקס, כאשר חברת הנפט הממשלתית רוסנפט העניקה הלוואה בגובה 6.5 מיליארד דולרים למקבילתה הוונצואליאנית. המחשבה מאחורי הצעד הזה הייתה מדינית, כאשר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ניסה לאותת לארצות הברית על השפעתו במדינה הקרובה יחסית לוושינגטון. כרגע גם החזר ההלוואה הזאת לא נראה באופק, אך על פי מכון המחקר האמריקני ווילסון, האליטות הפוליטיות ברוסיה מאמינות בלב שלם כי האפשרות היחידה לשפר את מצב המדינה נמצאת בשלטון יורשי צ'אבס.

 

ואלו לא רק גופים מדינתיים שנתנו הלוואות למדינה שנמצאת כעת בקריסה כוללת. גם קרנות השקעה ובנקים אמריקנים נתנו הלוואות למדינה, שהיחס בין החוב החיצוני שלה לתוצר המקומי הגולמי עומד כעת על 150%. כך, בין היתר, קרן פידלטי מחזיקה בכ-3% מהחוב של ונצואלה וקרן בלאקרוק מחזיקה ב-2.4% ממנו.

 

במצב נורמלי, בשל המצב הרעוע במדינה, בשלב זה כבר היו מתכנסים נציגי הממשל בקראקס לשיחות על תספורות עם מחזיקות החוב בארצות הברית. מדורו בעצמו אמר שהוא רוצה לעשות זאת, אך לצערו ולצער המחזיקות בחוב - סנקציות שהטיל הממשל האמריקני מונעות מהן לעשות כך. למעשה, גם אם גואידו יעלה לשלטון באופן רשמי והסנקציות האמריקניות יוסרו - מחזיקות החוב יאלצו לספוג תספורות רציניות, ולהתנהל מול המדינה בהליכים משפטיים שעלולים לקחת שנים רבות.

 

בשיתוף מימון ישיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מדורו. הלוואות מרוסיה ומסין
צילום: AP
מומלצים