שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    הגיע הזמן למהפכה בשידורי הכדורגל בארץ

    מינהלת הליגה חוששת מאובדן כספי זכויות שידור, אבל אין יותר טעם לשדר ישירות את כל משחקי ליגת העל, שצריכים להיערך בשעות נוחות יותר וללא פיזור על פני מספר ימים

    החל משנת 2016 כל משחקי ליגת העל משודרים הן בערוצי חברת צ'רלטון (המחזיקה בזיכיון על שידור המשחקים) והן בערוץ הספורט שקנה חלק מחבילת השידורים. אך יכול להיות שהעסק ישתנה בקרוב: לאחרונה דרשו האלופה מכבי ת"א ומכבי חיפה לא לשחק יותר בשעות הערב, אלא רק בשעות אחר הצהריים המוקדמות (זה מתווסף לבקשה שהגישה בית"ר ירושלים בעונת המשחקים הקודמת, שלא לשחק בשבת). הסיבה לכך היא ניסיון לגרום לכמות גדולה יותר של אוהדים, בעיקר ילדים ומשפחות, ללכת למגרשים.

     

    בואו נראה למה הוחלט מלכתחילה לשדר את כל משחקי ליגת-העל. קיימות לכך שתי סיבות עיקריות: 1. הטענה היא שמינהלת הליגה רוצה "למקסם את הזכויות" במכרז השידורים, כלומר, להציע חבילה עבה של שידורים שמאפשרת לזכיין לקבל כמה שיותר משחקים וככה תגרום לו להציע יותר כסף. זו בדיוק הבעיה, היות והדבר מבריח את הצופים ממגרשי הכדורגל ,ולא נותן בהכרח רייטינג לשידור משחקים לא-אטרקטיביים. 2: הקבוצות הקטנות, כמו הפועל רעננה, בני סכנין ואשדוד, טענו בעבר שהן מופלות לרעה, היות שהן כמעט ולא משודרות במשחק המרכזי, ולכן לא מקבלות חשיפה כמו הגדולות. מישהו היה מעלה על הדעת לשדר משחק כמו הפועל רעננה - מ.ס אשדוד כמשחק מרכזי?

     

     

    הפועל חדרה נגד הפועל ב
    הפועל חדרה נגד הפועל ב"ש(צילום: יאיר שגיא)

     

    בואו נביט רגע על המצב מחוץ לישראל: במדינות כמו אנגליה, סקוטלנד ומונטנגרו קיים "חוק ההחשכה", כלומר, בשבת בין השעות 17:15-14:45 אסור לשדר משחקים מהליגות המקומיות, וכן מליגות שונות באירופה. הסיבה היא בעיקרה כלכלית, אך גם כדי לעודד את אוהדי הכדורגל לקום מהספה וללכת אל המגרשים לעודד את הקבוצות שלהם. 

     

    לפני יותר מחמישים שנה התגבר חשש בקרב קבוצות הליגות הנמוכות באנגליה כי לאור התפתחות השידורים בטלוויזיה שהחלו אז לתפוס תאוצה, אוהדים יעדיפו לצפות בטלוויזיה במשחקים אטרקטיביים יותר ולא יגיעו למגרש. כאשר איש העסקים האוסטרלי רופרט מרדוק, הבעלים של רשת "סקיי", רכש בתחילת שנות התשעים בסכומי עתק את זכויות השידור של הליגה האנגלית, הוא גרר תגובת שרשרת בכל הממלכה הבריטית: כך, למשל, באירלנד הבינו שאי אפשר יהיה להתחרות עם המותג של הליגה האנגלית והחליטו להפסיק לקיים משחקים בסופי שבוע, ולכן עברו המשחקים לימי שישי ושני. כחלק מהניסיון לפצות על הנזק שגרמה, חברת "סקיי" השתתפה לפי הדיווחים בעלויות התקנת התאורה במגרשים באירלנד כדי שניתן יהיה לשחק בשעות הערב.

     

    אבל משמעותי יותר החוק הקיים כיום בליגת הפוטבול האמריקאית (ה-NFL). מאז שנת 1973 קיים חוק שמונע שידור של משחק פוטבול לצופים בשוק המקומי, במידה ו-72 שעות לפני תחילת המשחק לא נמכרו לפחות 85% מהכרטיסים למשחק. החוק יצר מצב בו בעונות מסוימות קבוצות חלשות לא שודרו כמעט לחלוטין בערוצים המקומיים, מאחר ולא נמכרו הכרטיסים למשחק. החוק הגיע עד לדיונים בקונגרס, ואפילו הנשיא לשעבר ברק אובמה התערב, ובשנת 2014 הצביעו בעלי הקבוצות נגד החוק - אבל גם  כך ניתנה לליגה האפשרות לבחון את המצב על בסיס שנתי, וכך הוא שרד.

     

    טום בריידי (צילום: רויטרס)
    טום בריידי. מה שטוב לפוטבול טוב לנו?(צילום: רויטרס)

     

    המצב כיום בישראל  

    בישראל משודרים משחקים החל בשעות הצהריים המוקדמות, כשבמקביל יש משחק מהליגה הספרדית, משחק מהפרמייר-ליג ומשחק מהליגה הגרמנית השנייה. כל רצועת הפריים-טיים מוקדשת לכדורגל אירופי משובח, כשבין לבין משודרים משחקים מליגת העל. במהלך סוף שבוע סטנדרטי משודרים בערוצי הספורט בישראל יותר מ-30 משחקי כדורגל בשידור ישיר. הבעיה בנוגע לכדורגל הישראלי כפולה: 

      

    1. שעות משחקי ליגת העל בעייתיות, ונקבעות על ידי גופי השידור: בשבת משוחקים ארבעה משחקים, הראשון משוחק לרוב בשעה 16:00, האחרון ב-20:30 ושני משחקים משוחקים במקביל בסביבות השעה 18:00. כזכור, כאשר שודר בעבר משחק מרכזי בשבת, ואחריו תוכנית סיכום המחזור, רוב המשחקים כלל לא שודרו בטלוויזיה והדיווח עליהם היה ב"שירים ושערים". חשוב לציין כי גורמים במינהלת הליגה מודעים לבעיית קביעת השעות ורומזים כי בכוונתם לפתור אותה במכרז הקרוב שייצא לדרך במהלך השנה הקרובה.

     

    2. הימתחות משחקי הליגה על 3 ימים, כאשר ברוב המדינות משחקים רק יומיים בשבוע (כאשר היום הנוסף מהווה אופציה). זה דבר בעייתי שתורם לחוסר העניין. בעבר הוחלט להעביר את המשחק המרכזי ממוצ"ש ליום שני כדי לאפשר לטוטו יום הימורים נוסף. בשנים האחרונות סכום הכסף שמקבלת מינהלת הכדורגל מהטוטו נמוך משמעותית, אך הדבר לא הוביל לשינויים בשיבוצי המשחקים.

      

    הפתרונות

    1. החלת החוק הקיים בליגת הפוטבול האמריקאית בישראל, לפיו משחק שלא נמכרת אליו כמות מסוימת של כרטיסים לא יועבר בשידור ישיר בטלוויזיה. באמצעות שיטה זו, נעודד את האוהדים ללכת לאצטדיון (גם אם מדובר בקבוצת תחתית).

    2. שידור של שלושה משחקים בלבד בליגת העל יאפשר לקהל האוהדים ללכת יותר למגרשים, וייתן לקבוצות הקטנות את החשיפה המגיעה להן כפי שמקבלות הקבוצות הגדולות.

    3. צמצום ימי המשחקים משלושה לשניים בלבד (כפי שקורה בליגה הלאומית), דבר שיעלה את רמת העניין בליגה ויגרום למתח בצמרת ובתחתית.

     

    אבל מה לגבי יצירת מנגנון שידחוף את הקהל למגרשים ויקטין את החשיפה בטלוויזיה? התשובה נעוצה בחשש של מינהלת הליגה לפיו אם תוצג בסופו של דבר חבילה "רזה" של שידורי ספורט, היא לא תרוויח מספיק כסף מזכויות שידור. לעניות דעתי, צריך לקחת את הסיכון הזה כדי להעלות את הרמה בליגה הישראלית.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: עוז מועלם
    פריי וקנדיל
    צילום: עוז מועלם
    מומלצים