שתף קטע נבחר

האם אתה זוכר את הפעם הראשונה שאיבדת מטופל?

רופאים מאפשרים הצצה למציאות ולהתמודדות היומיומית שלהם עם רגעים קשים לראשונה. נלחמים למען מערכת הבריאות

בשיתוף ההסתדרות הרפואית

 

לכולם כבר ברור שמערכת הבריאות נמצאת בקריסה מתמדת, שבשנים האחרונות רק הולכת ומחמירה.

 

רגע לפני שהציבור בישראל הולך להכריע בקלפיות, ההסתדרות הרפואית, הארגון שמייצג את הרופאים בישראל, משיק סדרת סרטונים שממחישים את נקודת מבטם של הרופאים בישראל.

 

 

אז מה המצבה של מערכת הבריאות? לא טוב.

 

הציבור ממשיך להמתין לתורים לאורך זמן. אם נסתכל על נתוני המתנה בשנת 2010 לעומת 2018 נראה הרעה משמעותית. אנחנו מחכים היום הרבה יותר לרופאים מקצועיים בסיסיים דוגמא רופא גסטרו, אורתופד, רופא עור ואפילו רופא נשים. 

 

  ( )

 

כך לדוגמה, חולה מחכה לרופא גסטרו 4 חודשים, שהם 4 חודשים מאוחרים מדי לגילוי סרטן המעי הגס, סרטן שאם נתפוס אותו בזמן נוכל להציל באופן יחסי את המטופל.

 

חולה סרטן שחי בפריפריה צריך לנסוע 3 שעות באוטובוסים כדי לקבל טיפול קרינתי ולחזור, אחרי 3 טיפולים הוא מתייאש ונשאר בבית כי נגמרו לו הכוחות.

  

  ( )

 

המחסור החמור במיטות אשפוז

12 אלף מיטות אשפוז שחסרות ברחבי המדינה, וחולים שישנים במסדרונות, בקפיטריה, ליד השירותים, בכל פיסת נדל"ן שפנויה ברחבי בית החולים.

 

 

 

ואיפה אנחנו ביחס לעולם?

כמות מיטות אשפוז לאלף איש: בדרום קוריאה יש 7.1, סלובקיה 4.9 ובישראל 2.3.

 

כמות רופאים ל -1,000 איש: אוסטריה: 5.1, נורבגיה- 4.5, ישראל- 3.1.

 

אחוז תפוסה שנתי של מיטות האשפוז: טורקיה- 67.3%, ספרד- 76.1%, ישראל 93.8% (!!).

 

כמות אחיות ל-1,000 איש: שוויץ- 17, גרמניה 12.9, ישראל 5.

 

כמות מכשירי MRI לכל מיליון איש: גרמניה- 34.5, לטביה- 13.8, ישראל- 4.9.

 

כמות מכשירי CT לכל מיליון איש: אוסטרליה -63, ספרד- 18.3, ישראל- 9.7.

 

ישראל מובילה ביחס לעולם באזרחים שמחזיקים בביטוחים פרטיים: 83% ביחס לממוצע העולמי שהוא 35%.

 

(מתוך דו"ח של משרד הבריאות ביחס למדינות ה OECD)

 

ההסתדרות הרפואית בישראל, נאבקת על מערכת בריאות חזקה יותר לטובת כלל הציבור וקוראת לממשלה שתקום לאמץ את תוכנית החירום להצלת מערכת הבריאות.

 

מה צריך כדי להציל את המצב?

1. הגדלת התקציב הלאומי ב-5 מיליארד שקלים - על בסיס שנתי, ל- 5 שנים הבאות.

שיעור ההוצאה הציבורית לבריאות כאחוז מהתמ"ג בישראל עומד כיום על כ- 4.5%, שהם כ- 57 מיליארד שקלים. שיעור ההוצאה הציבורית לבריאות ב- OECD עומד על כ- 6.5%. אנו שואפים להגיע ליעד הממוצע של המדינות המפותחות לכל הפחות.

 

משמעות הדבר היא תקציב של 82 מיליארד שקלים לפחות למערכת הציבורית, הווה אומר סגירת פער של כ-25 מיליארד ₪. יש צורך להוסיף 5 מיליארד כל שנה במשך 5 שנים להצלת מערכת הבריאות הציבורית.

 

2. 5% תוספת מיטות לשנה בבתי החולים

בישראל קיים מחסור עצום במיטות אשפוז כללי. שיעורן כיום הוא 1.79 מיטות לאלף נפש - אחד הנמוכים ב- OECD. תוספת שנתית של 5% למספרן הנוכחי של מיטות האשפוז צפויה להכפיל את מספרן עד לשנת 2030. משמעות הדבר היא עלייה של כ- 50% בשיעורן בהתחשב בגידול הצפוי באוכלוסיית ישראל - מ- 1.79 ל- 2.7 מיטות לאלף נפש.

 

3. 500 תקני רופאים מומחים + 500 תקני רופאים מתמחים

יש להוסיף 500 תקנים לרופאים מומחים ועוד 500 לרופאים מתמחים בכל שנה על מנת לענות על הפערים הקיימים בין הביקוש לשירותי בריאות להיצע המטפלים.

 

המחסור בתקנים גורם למצב בלתי סביר, בו צרכי הבריאות של האוכלוסייה אינם נענים, בעוד שרופאים מצוינים אינם מוצאים מקום עבודה, על אף רצונם להשתלב במערכת הבריאות. הוספת התקנים צפויה לתקן את העיוות הקיים, ולשפר באופן משמעותי את נגישות הציבור לשירותי בריאות.

 

4. 15 דקות נוספות למפגש רופא בקהילה

הזמן הממוצע למפגש בין רופא משפחה למטופל ברפואת הקהילה כיום עומד על כ-5-7 דקות בממוצע. זהו זמן קצר באופן בלתי נסבל שאינו מאפשר טיפול רפואי איכותי כמתחייב מחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994. אנו מציעים להכפיל את אורך זמן המפגש, כלומר 12-15 דקות.

 

5. 500 רופאים יועצים + 500 רופאי משפחה וילדים בקהילה

לאחרונה התרבו הפרסומים על מחסור ברפואה יועצת בקהילה ועל קיומם של תורים בלתי נסבלים לרופאים יועצים בכל רחבי הארץ, כמו גם לרופאי המשפחה ורופאי הילדים. תוספת של 500 רופאים יועצים ו- 500 רופאי משפחה וילדים, לשנה - לפחות לשנתיים הקרובות, צפויה להקל על המצב הקיים, להרחיב את היצע הרופאים בקהילה, ולקצר את זמני ההמתנה.

  

6. בטווח הארוך יש גם להקים שני בתי חולים בצפון ובדרום.

לקדם תכנית לאומית לקיצור תורים לניתוחים, כיום ישנם ניתוחים שזמן ההמתנה אליהם עומד על חודשים רבים ואף מספר שנים. ולהשקיע ברפואת הקהילה והרחבת מערך האשפוז הביתי שתתאים לתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה.

 

לצורך כך, בנוסף להשקעה בתשתיות, במיטות האשפוז ובכוח האדם בבתי החולים, יש להביא לחיזוק ניכר של מערכת הרפואה בקהילה באופן שימנע ויקצר אשפוזים בבתי החולים, וישפר את הממשק שבין בתי החולים לקהילה. הדבר יוביל להפחתת העומסים הבלתי נסבלים בבתי החולים, יפחית זיהומים ושיפר את איכות חיי המטופלים.

 

חשוב לציין כי פיתוח פתרונות לאשפוזי בית מהווה תהליך מקביל להשקעה במערכת האשפוז, ויש צורך ממשי בשני המערכים כדי להתמודד עם הצרכים הקיימים והעתידיים.

 

 

 

לבחור במערכת בריאות בריאה

יום הבחירות מגיע ואחרי מערכת בחירות רווית השמצות והבטחות שבה כל המפלגות מכל הקצוות המפה דיברו על הבטחות אשר ישפרו את מערכת הבריאות:

 

אם מפלגת העבודה תהיה חלק מהקואליציה, מועמד המפלגה לתפקיד שר הבריאות יהיה ח"כ איציק שמולי. מפלגת העבודה דיברה על הקהילה ועל שיפור המצב בקופות החולים.

 

מפלגת כולנו אמרה שתדרוש תוספת תקציב משמעותית למערכת, הוספת מיטות אשפוז והרחבת תקני אחיות ורופאים.

 

מפלגת כחול לבן התמקדה בכך שצריך להגדיל את בסיס התקציב ב-5 שנים הבאות כך שיהיו יותר מיטות ותקנים.

 

מפלגת הימין החדש דיברו על השקעה במניעה ובאיזון נכון בין אשפוז בבתי חולים לטיפול בקהילה.

 

מפלגת גשר דיברה על תוכנית חירום לאומית ואבל הקושי שצוותים רפואיים עובדים 26 שעות ברציפות.

  

מפסיקים לשים פלסטר על מערכת הבריאות ומתחילים לרפא את הבעיות העמוקות באמת.

  

בשיתוף ההסתדרות הרפואית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי דואג למערכת הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים