שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    תמלא לי במאה: איזה יין להביא לסדר פסח?
    גוף מלא וארומה מתפצפצת זה אחלה נושא להשתפכויות, אבל בסופו של דבר, את היין שאתה מביא לסדר אתה בוחר לפי התקציב. אז הנה כמה דברים שאפשר להשיג עם לאה גולדברג

    בואו ונעשה סדר. כלומר, בואו ולא נעשה סדר — כי בינינו, הסיכוי שמישהו מהקוראים הנכבדים יארח את הסדר השנה בעצמו הוא די עלוב. אבל גם אם לא טחנתם במו ידיכם קרפיונים מצריים רשעים לגפילטע פיש או גלגלתם קניידלך — הרי שפטורים בלא כלום אי אפשר.

    לא יודעים איזה יין להביא לסדר? תרגעו, אנחנו פה לעזור (צילום: iStock)
    לא יודעים איזה יין להביא לסדר? תרגעו, אנחנו פה לעזור(צילום: iStock)

    מגיע שלב בחייו של גבר שבו הוא אחראי למילוי ארבע כוסות הסדר. אתה יכול להיות רווק בן 22 שרק לפני חצי שנה השתחרר ונכנס לדירת שותפים, אבל בגלל שעשית קורס ברמנים מצפים ממך שתבין ביין; אתה יכול להיות זה שאין לו כסף אפילו לוואזה לדודה שהסדר יתקיים אצלה; ואתה יכול להיות כבר משודרג יותר, זה שמביא את היין לסדר שמתקיים בבית ההורים, או הרבה יותר מחייב מכך — בבית ההורים שלה.

     

    לפיכך התחלנו הפעם את המדור ממה שהוא בדרך כלל התחנה הסופית שלו, הקופה. שילמנו מאה שקל (או קרוב לכך) וניסינו לבדוק מה אפשר לקבל תמורתם ממדף היינות. תתפלאו, אבל זה ממש לא מעט. עוד רגע נתחיל להעמיס בקבוקים על העגלה, אבל קודם כל יש משהו שאני מתכוון לחסוך מכם — תיאורים משתפכים על היין. לא נדבר על גוף מלא או טעמים עגולים ואפילו לא על ארומה של פרי שחור עם דגש חזק של שזיפים ובטח לא על ניחוחות דשא קצור או טבק. תקצרו בעצמכם את הדשא לתוך הטבק שלכם, אם אתם יורדים לסוף דעתי. מכאן והלאה אלה רק פשוט בקבוקים ושמות.

     

    מאה שקל = חמישה בקבוקים

    לא מזמן הייתי באיזו השקה שדיברו בה על יינות זולים. אחת העיתונאיות נזעקה: "יין ב-30 שקל? אי אפשר לקרוא לזה יין!" — ובבת אחת חשפה את ערוותה של עיתונאות היין בישראל לדורותיה. מרוב פלצנות ורצון לחנך למה שנכון וראוי, נשכחה מהלב העובדה הפשוטה שארצות יין אמיתיות לא נמדדות בבקבוקים המיוחדים שלהן, אלא דווקא ביין השולחני, הפשוט — זה שאפשר ללגום בהנאה, להוסיף לו קוביית קרח ביום קיץ חם בלי שאף אחד יזדעק או לשתות מכוס של קפה שחור בהיעדר כוסות יין.

     

     

    הקטגוריה הראשונה שלנו מוקדשת לאלה. את כל הבקבוקים הבאים תמצאו במחיר של כ־20 שקל לבקבוק. כמעט מחיר הפסד בשביל היקב כשמחשבים את עלויות חומרי הגלם, הייצור והשינוע. הנה הם לפניכם:

     

    יקבי כרמל וינו לבן

    יקבי כרמל וינו אדום

    של סגל לבן

    של סגל אדום

    בנימינה טבע קברנה סוביניון - מרלו

    ארזה ארבל מרלו

    גולן שיאון אדום

     

    מאה שקל = ארבעה בקבוקים

    לכאורה מדובר כמעט באותה הקטגוריה, אבל למחלקה הבאה מסתננים כמה בקבוקים שנכללים מדי פעם במבצעי "ארבע במאה" שמחיר המחירון הרגיל שלהם גבוה מעט יותר. עבור אלה כדאי להמתין עד לימים האחרונים שלפני פסח, כשברשתות השיווק מתים להיפטר מהעודפים. מי שלא מוכרח את היין שלו לפני החג ויכול להמתין לחול המועד, עשוי למצוא מציאות של ממש.

     

     

    יקבי כרמל שירז קברנה אקסלנס

    יקבי כרמל סלקטד קברנה

    ברקן קאווה איבריקו ברוט

    גולן קברנה סוביניון

    ברקן קלאסיק פטיט סירה

     

    מאה שקל = שלושה בקבוקים

    הופ־הופ טרללה, עלינו כיתה. אמנם גם בקבוק ב־33 שקל (יש פה כמה שעלותם היא "עד 40", כך שאם בחשבון הסופי יצא לכם מעט יותר ממאה, תתקשרו ואולי נשלח לכם בזוקה), עדיין נכלל בהגדרה הגסה משהו של יין שולחני, ובכל זאת — פה כבר יש יינות שאפשר להגיד עליהם כמה מילים תוך כדי לגימה, גם אם הן יהיו: "בואנה אחי, לא רע החרא הזה, יש לך עוד בקבוק?".

     

     

    יקב רמת הגולן — הר חרמון לבן והר חרמון אדום

    הרי גליל — סירה / קברנה סוביניון / לבן יבש / רוזה

    תבור — טיפסי (TIPSY) לבן וטיפסי אדום

    יקבי כרמל — יינות מסדרת PC: שרדונה / מרלו/ שירז / מוסקטו / סוביניון בלאן

    טפרברג מסדרת ויז'ן — לבן יבש / מרלו / מלבק

    מרום גליל מרלו. המחיר הוא 40 שקל, אבל במבצעי החג אפשר למצוא בפחות

    ברקן רזרב שרדונה / גוורצטרמינר. גם כאן מחיר המחירון הוא 40 שקל, אך אפשר למצוא בפחות כחלק מסל הקניות לחג

    יקב ירושלים — חבית יין סירה – פטיט סירה

    בנימינה בין (BIN) שרדונה

     

    מאה שקל = שני בקבוקים

    הפעם באמת עלינו ליגה. דווקא הקטגוריה הזאת, שיש בה כמה בקבוקים פשוט טובים, מעוררת בי עצבות קלה. 50 שקל לבקבוק יין נחשב בישראל ללא־יקר. לעומת זאת, כשמתרגמים את זה למטבע האירופי למשל, מקבלים משהו כמו 11־12 יורו לבקבוק. כל מי שאי פעם נכנס לסופרמרקט באירופה יודע בדיוק מה הוא ערכם של 12 יורו באזור היינות. לכן, למרות שהבקבוקים הבאים טובים מאוד, אני מגביה את הכוס בחיוך מריר. כי מה שמספיק בישראל ל"מעמד הביניים" של היין, היה יכול לקנות לי בקבוק ליגה באירופה. ולא, בניגוד למה שאתם חושבים, הכשרות המושמצת במקומותינו בקלות רבה מדי היא רק חלק קטן מהסיפור.

     

     

    דלתון כנען קברנה שירז גליל

    טפרברג — סדרת אימפרשיין סנג'ובזה / מרלו / סירה

    דלתון פטיט סירה D

    ברקן מוסקט וורד רזרב. יין מתוק, אבל בסדר פסח צריך גם בקבוק אחד כזה

    רקנאטי — קברנה סוביניון / מרלו. עלותו ברגיל היא כ-55 שקל, אבל לקראת החג נכנס למבצעים של שניים במאה

    בלו נאן זהב. כי לפעמים צריך קצת דאווין בשלב ה"לחיים!"

    גמלא מרלו / קברנה סוביניון. פה כבר באמת עלינו ליגה, כי המחיר של האדומים מסדרת גמלא בשוטף הוא כ־60 שקל. לקראת החג תמצאו את היין הטוב הזה בלא מעט מבצעים שיוזילו אותו בקרוב ל-20%

    גמלא שרדונה

    ירדן סוביניון בלאן. עולה 55, תשקיעו עוד כמה שקלים

    תבור מסדרת אדמה מרלו / קברנה סוביניון

    יקבי כרמל הסדרה האזורית. כל האדומים באשר הם, יינות מיינסטרים טובים מאוד

    ברטנורה מוסקטו

    סגל פרי ראן. 55 שקל בשוטף, שניים במאה לקראת החג

    ויתקין עמק חפר קברנה סוביניון / סוביניון בלאן. חדש ומשובח!

     

    מאה שקל = בקבוק אחד

    מי שעד עכשיו (או לפחות מול שתי הקבוצות הראשונות) העווה את פניו בזלזול קל, מוזמן להזדקף, כי הגענו לכסף. נכון, יש בישראל גם יינות גדולים יותר, כאלה של 200 ואפילו 300 שקל לבקבוק. אבל בינינו, חוץ מאשר במקרים נדירים, אין שום סיבה שאפילו היינות הטובים בישראל יעלו יותר מ־100־120 לבקבוק. אז אם תרצו להביא אל שולחן החג בקבוק אחד בלבד שיכלה את כל התקציב (או אפילו יחייב אתכם לשלוף מהכיס מטבע כדי להוסיף), הנה חבורה מכובדת מאוד לבחור מתוכה. שימו לב שחלק מהבקבוקים פה ניתנים לרכישה (בעיקר ערב פסח) גם במחירים נוחים יותר שיותירו לכם ביד גם כסף לעוד בקבוק זול ונחמד.

     

      

    יתיר הר עמשא אדום / לבן. כי זה יתיר, מה כבר יש להסביר?

    רקנאטי מד בלנד אדום. פצצה של יין לארוחה בשרית כבדה

    רקנאטי גרי דה מרסלאן רוזה. אם ליל הסדר יוצא בערב חמים שבו לא בא לכם לשקוע ביינות אדומים

    ירדן מרלו. הבנצ'מרק של המרלו בישראל

    וורטמן קברנה פרנק. ההזדמנות שלכם לשים על השולחן יקב בוטיק שיכול לעורר שיחה

    פלטר קברנה-שירז. אהוב המסעדנים, יין ברמה כמעט מכל בחינה שהיא

    פלם ביאנקו. בעיקר אם דגים זה הקטע שלכם או שמתחשק לכם יין איכותי לשלב הסלטים

    יקב הרי גליל יראון. יין עוצמתי לאוכל עוצמתי. נשמע כמו סיסמת בחירות, אבל נכון

    טוליפ מרלו / קברנה. כי מדובר ביקב שמצליח לגדול ועדיין להישאר בוטיק בנשמה

    טוליפ אספרו לבן / אדום. קחו בחשבון שהאדום עלול לעלות מעט יותר. עדיין שווה

    מאיה אדום. בת הדודה הים תיכונית של טוליפ, איזה כיף שהוא הביא אותה להתארח בסדר

    נטע אדום. גוש עציון, וממש לא רק, כי במבצעים אונליין אפשר למצוא אותו גם ב-70

    כישור GSM. יין שמוכיח שאפשר לשלב עשייה חברתית במה שהוא קודם כל יין מצוין

    כרם שבו אדום. היין של גבי סדן. מי שכבר מכיר, מאוהב. מי שלא — כדאי להכיר

    סגל רכסים שרדונה. כי תמיד כיף לגלות שגם יקב ענק יודע לעשות יינות גדולים

    ברבדו שירז. יין ישראלי מוקפד ואיכותי. נקודה

    סוסון ים שנין בלאן של ג'יימס. כי לפעמים כיף לגלגל לא רק את היין על הלשון אלא גם שיחה על יקבי בוטיק שאנחנו אוהבים

    רמת נגב נווה מדבר אדום. כי לייצר יין מעולה באזור קדש ברנע זו לא רק ייננות מעולה אלא גם ציונות לשמה

     

    (צילומים: אייל קרן, חגית גורן, יח"צ, איה בן עזרי, באדיבות יקב בנימינה)

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים