שתף קטע נבחר

הטובים להתחדשות: המדד לשנת 2019

באירוע פסגת ההתחדשות העירונית של מרכז הנדל"ן ומדלן שהתקיים בתל אביב, הבהיר המשנה ליועמ"ש שיש "רצון אדיר" של הממשלה לקדם פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38. מנהל רשות מקרקעי ישראל דווקא טען שלא כל דירה ראויה לעבור התחדשות עירונית. ואילו חברות דורגו כמובילות בתחום בישראל?

 

 

מקבלי ההחלטות בתחום הנדל"ן הישראלי, רגולטורים, ראשי ערים ויזמים השתתפו אתמול (א') באירוע פסגת ההתחדשות העירונית של מרכז הנדל"ן ומדלן שהתקיים בתל אביב. האירוע עסק על רבדיה השונים של ההתחדשות העירונית, ובסופו נחשף מדד ההתחדשות העירונית של מרכז הנדל"ן ומדלן לשנים 2018-2019.

 

בפאנל "מקבלי ההחלטות - האנשים שמנווטים את קטר הנדל"ן", השתתפו יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן; מנהלת מינהל התכנון, דלית זילבר; המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ; מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון; ומנכ"ל התאחדות בוני הארץ הנכנס, אמנון מרחב.

  (צילום: שלומי יוסף)
משתתפי פסגת ההתחדשות העירונית(צילום: שלומי יוסף)

המשנה ליועמ"ש קמיניץ אמר בפאנל כי "יש רצון אדיר של הממשלה לקדם את ההתחדשות העירונית. כולם בממשלה מבינים שעלינו לקדם אותה בקצב הרבה יותר גבוה כדי לעמוד בגידול הדמוגרפי ובביקושים שיהיו. חייבים לחדש את מרכזי הערים - זה עניין של הכרח ושל צורך וכל משרדי הממשלה מגויסים לטובת המאמץ".

 

אביטן הוסיף כי "לרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יש 145 אלף יחידות דיור בתכנון בשלבים שונים - 70 אלף דירות מאושרות, 13 אלף כבר קיבלו היתר בנייה ויצאו לביצוע. הממשלה הציבה לנו אתגר גדול בתוכנית האסטרטגית ל-2040 - כ-855 אלף דירות בהתחדשות עירונית בלבד - ואני מאמין שנעמוד בו".

 

זילבר ציינה כי היא תבקש מהממשלה הבאה להמשיך להפעיל את הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור, שתפקידה לאשר תוכניות בנייה רחבות היקף בהליך מזורז) לשנתיים נוספות - וזאת כדי לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית ביישובים ערביים. "האוצר והעומד בראשו שמוביל גם את הוותמ"ל, יודע לתת את התקציבים המתאימים", הבהירה.

 

בהמשך נשאלה זילבר אם במינהל התכנון כבר מתכוננים לעבור לפעול תחת משרד הפנים, כפי שדרש אריה דרעי, והשיבה: "מי שיקבל אותנו יודע שיש לו אחריות גדולה והרבה מעבר ליחידות דיור. אנחנו גוף הרבה יותר חזק ומשמעותי ממה שהיינו בעבר ומי שנשב תחתיו יצטרך לתת לכך ביטוי".

 

שמרון התייחס ליעדי שהוצבו בפני רשות מקרקעי ישראל ואמר כי "ישראל צריכה 50-60 אלף יחידות דיור בשנה ולא כל הדירות ראויות לעבור התחדשות עירונית. זה מצריך אותנו לחשוב מאקרו. אי אפשר לענות על הביקוש רק על ידי התחדשות עירונית".

  (צילום: שלומי יוסף)
עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל (צילום: שלומי יוסף)

ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, הצהיר באירוע כי "לא תהיה תמ"א 38 נקודתית ברמת גן. לא ניתן לפרויקטים נקודתיים חדשים היתרי בנייה, אלא אם הם יוסיפו לעיר תשתיות חדשות, אם יתקבלו היטלי השבחה, ואם יתווספו שטחי מסחר. ללא כל אלה - לא תהיה התחדשות עירונית ברמת גן, נקודה". לדבריו, הוא יאשר רק התחדשות עירונית של מתחמים שלמים או בתכנון שכונתי, שיאפשר תוספת של תשתיות חדשות לעיר. "לא אכניס את העירייה לגירעון, לא אהרוס את העיר ולא אגרום לה לפשיטת רגל", אמר.

 

החברות המובילות בהתחדשות עירונית בישראל

בסוף האירוע נחשף מדד ההתחדשות העירונית לשנת 2018-2019 של מרכז הנדל"ן ומדלן, המדרג זו השנה השלישית את החברות המובילות בתחום בישראל; ומציג את הפרויקטים שהן בונות ברחבי הארץ, וכן את הערים המובילות בהתחדשות עירונית. לראשונה השנה דורגו גם עורכי הדין המובילים בתחום. את אותות ההכרה לזוכים חילקו חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית במשרד השיכון והבינוי; מנכ"ל מרכז הנדל"ן, דן קצ'נובסקי; ומנכ"ל מדלן ישראל, איתן זינגר.

 

בקטגוריית החברות המובילות בתחום תמ"א 38 לשנת 2018-2019 זכתה חברת אשדר בוטיק - זו השנה השנייה ברציפות. החברה יזמה 47 פרויקטים של תמ"א 38 בשלבים מתקדמים, שכוללים 680 בעלי דירות קיימות ועוד 780 דירות חדשות שנכנסות לשוק.

  (צילום: שלומי יוסף)
חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית (צילום: שלומי יוסף)

בקטגוריית החברות המובילות בתחום פינוי-בינוי זכתה קבוצת אאורה שבבעלותו ובניהולו של יעקב אטרקצ'י. החברה מובילה 12 מתחמי פינוי בינוי בשלבים מתקדמים, מהם כ-11 כבר קיבלו תוקף, וחמישה בשלבי רישוי ובנייה. סך הכל מתחמים אלו כוללים 1,630 דירות קיימות להריסה, שבמקומן ייבנו 5,900 דירות חדשות.

 

בקטגוריית הערים שיצרו את האימפקט הגדול ביותר בהתחדשות עירונית ביחס למספר התושבים זכתה קריית אונו בראשות ראש העיר ישראל גל. אחת מכל ארבע דירות קיימות בעיר נמצאת בתהליך מתקדם של התחדשות עירונית, כשמרבית הפעילות מתבססת על מתחמי פינוי בינוי גדולים. קריית אונו מובילה במספר ההיתרים שניתנו ביחס למספר התושבים.

 

בקטגוריית פריצת השנה בתחום תמ"א 38 זכתה חברת טל בר שבבעלות דודי פיטוסי, עם 46 פרויקטים בשלבים מתקדמים. החברה הגישה בקשות לתשעה פרויקטים חדשים, קיבלה היתר בתנאים לשבעה פרויקטים, היתר בנייה לתשעה פרויקטים נוספים, ואיכלסה ארבעה פרויקטים.

 

בקטגוריית פריצת השנה בתחום הפינוי-בינוי זכתה החברה להתחדשות עירונית של עמי כחלון וטל גולשטיין. החברה מובילה עשרה מתחמי פינוי בינוי בשלבים מתקדמים, הכוללים 885 דירות לפני ו-4,100 דירות אחרי. ארבעה מתחמים חדשים נקלטו בוועדה המחוזית וארבעה נוספים קיבלו תוקף, ושני מתחמים נוספים התקדמו בציר הרישוי והביצוע.

 

בקטגוריית משרדי עורכי הדין המובילים בייצוג דיירים זכה משרד שובל-יושע שהקימו עו"ד רועי שובל ועו”ד עמית יושע, שמלווה אלפי בעלי דירות, מהם כ-1,800 נמצאים בשלבים מתקדמים, בכ-130 פרויקטים של תמ"א 38 ברחבי הארץ שנכנסו להליך הרישוי ושני מתחמי פינוי בינוי בשלבים מתקדמים.

 

בקטגוריית המשרדים המובילים בליווי יזמים בהתחדשות עירונית זכה משרד מ. פירון המלווה יזמים ב-68 פרויקטים של תמ"א 38 שכבר נכנסו לרישוי ו-11 מתחמי פינוי בינוי בשלבים מתקדמים, הכוללים סך הכל כ-2,900 דירות ישנות שיהפכו לכ-6,900 דירות סך הכל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלומי יוסף
משתתפי פסגת ההתחדשות העירונית
צילום: שלומי יוסף
מומלצים