שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מניקיון הפסח לניקיון השיניים: למה חשוב לשמור על בריאותן?
    מה בעצם קורה בפה כשאנחנו אוכלים, למה מצה "מסוכנת" יותר לשיניים מלחם, ואיך נדאג לעבור את חג המצות (והשוקולד) בשלום?

    לאכול בלי להפסיק לשמור על בריאות הפה: שבוע החג הוא שבוע עמוס בארוחות. אך כדאי לזכור שבכל פעם שאנו אוכלים, חיידקים ושאריות מזון מצטברים על השיניים ונדבקים על החריצים שלהן. חשוב לדעת כי ניקיון הפה הוא חשוב ומהותי לא פחות משאר ניקיונות החג רק שניקיון הפה מומלץ באופן יומיומי ולא רק פעם בשנה.

     

    אז מה קורה בפה שלכם כשאתם אוכלים? בפה ישנם חיידקים רבים ומגוונים, חלקם נחשבים ל"טובים" וחלקם לפחות. החיידקים הגורמים לנגעי עששת (=חורים בשיניים) בעצם מפרקים את הסוכרים שבמזון ומפרישים חומצה.

     

    קיראו עוד כתבות על בריאות השן

     

    חיידקים מפרקים את הסוכר במזון. לא לשכוח לנקות אחרי האוכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    חיידקים מפרקים את הסוכר במזון. לא לשכוח לנקות אחרי האוכל(צילום: shutterstock)

     

    חשוב לדעת כי החיידקים יודעים לפרק כמעט את כל סוגי המזון ולא רק ממתקים. הם מפרקים עמילנים למיניהם - הקיימים בפחמימות, לקטוז – המצוי בחלב, פרוקטוז - המצוי בפירות וכמובן גם גלוקוז המצוי בשפע בסוכריות, שוקולדים וממתקים.

     

    כאשר אנחנו אוכלים או שותים משקה ממותק, החיידקים מפרקים את המזון ומפרישים חומצה ובעקבות זאת - רמת החומציות בפה עולה וה- pH (מדד לרמת החומציות) יורד. כשזה קורה, המינרלים של השן מתחילים לצאת ממנה והשן מתמוססת.

     

    באופן טבעי, בסיום ההתקפה החומצית, ישנם מרכיבים ברוק המנטרלים את החומצה וכך רמת ה ph עולה. עם הגעתה לרמה בסיסית – מתחילים לחזור מינרלים אל השן. התהליך הזה, של ה"החלמה" באופן טבעי לוקח כשעה - שעתיים. מחזור זה של יציאת וחזרה מינרלים לתוך השן הוא תהליך טבעי שמתרחש בפינו כל יום, כל היום.

     

    מתי נוצרים "חורים" בשיניים ?

    החורים נוצרים כשיש אכילה תדירה של מזונות, במיוחד כאלו העתירים בסוכרים. כשיש אכילה של מזונות במרווח קטן משעה - הפה מצוי לאורך זמן רב במצב חומצי וכך נמנעת חזרה של מינרלים לתוך השן.

     

    לכן חשוב להקפיד לאכול ארוחות במרוכז במרווחים של לפחות כשעה וחצי - שעתיים במקום משהו קטן כל חצי שעה.

     

    חשוב לדעת כשאוכלים מאכלים דביקים, או מוצרים שנדבקים לחריצי השיניים כמו מצה, לחיידקים יש פרק זמן ארוך יותר להשתמש במזון שבפה.

     

    הפירוק הסוכרי יימשך כל עוד המזון נמצא בפה ולכן חשוב לשטוף את הפה או להבריש את השיניים לאחר אכילת מאכלים דביקים על מנת לסלק את כל שיירי המזון.

     

    ולמה חשוב לצחצח?

    לצחצוח יש חשיבות נוספת מעבר להברשה וסילוק שאריות מזון דבוקות לשיניים. כך למשל:

     

    סילוק רובד חיידקי – כשהחיידקים לא מסולקים מהשיניים, לאחר כיממה הם מתחילים ליצור "מושבות" המורכבות מחיידקים ותוצריהם. מושבות אלה נדבקות לשיניים וקרויות פלאק או רובד.

     

    רובד זה מייצר חומצה לאורך זמן, גם לאחר סיום האכילה, ולכן חשוב לפרק ולסלק אותו פעמיים ביום – בבוקר ובערב.

     

    הימצאות פלואוריד במשחת שיניים. הפלואוריד הוא יון היכול לחזור לתוך אמייל השן במקום היונים שיצאו בעת ההתקפה החומצית ובכך לחזק את השן.

     

    אז אין ספק שניקיון הבית הוא חשוב, אך חשוב לא פחות לנקות גם את השיניים בבוקר ובערב, ואם חוגגים על מצות עם שוקולד, רצוי להבריש את השיניים לאחר מכן.

     

    ד"ר מורן רובננקו – מומחית ברפואת שיניים לילדים ויועצת למותג פרסטי

     

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים