שתף קטע נבחר

בגלל חופשת לידה: מורות לא קיבלו שי לחג הפסח

מורות החברות בהסתדרות המורים לא קיבלו את השי כי לא שילמו את דמי החברות - למרות שרובו מגיע ממשרד החינוך. הפתרון: לשלם את דמי החבר, או לחכות לחודש הבא. ההסתדרות: "משרד החינוך מעסיק אותן ואחראי לשי"

איפה הכסף? עובדי ההוראה במערכת החינוך נערכים בימים אלו לקבלת השי לחג מטעם ארגוני המורים, ואולם בדיקת ynet מעלה כי מורות החברות בהסתדרות המורים מתבקשות לקראת תום חופשת הלידה שלהן לשלם את דמי החבר כתנאי לקבלת השי – וזאת על אף שרוב הסכום מגיע ממשרד החינוך והן זכאיות לו על פי חוק.

 

בתוך כך יש לציין כי הסוגייה אינה נוגעת לארגון המורים, שכן הוא גובה את דמי החבר מן המורות באמצעות הוראת קבע, לעומת הסתדרות המורים שגובה את דמי החבר באמצעות תלוש השכר. מאחר ושכרן בתקופת חופשת הלידה משולם להן על ידי הביטוח הלאומי – בפרק הזמן הזה הן למעשה לא משלמות את דמי החבר.

מכתב שקיבלו המורות מהסתדרות המורים ()
"הנדון: דמי חבר בהסתדרות המורים". מכתב שקיבלו המורות בהיריון

השי לחג שמעניקה הסתדרות המורים הוא בגובה של 650 שקלים המוטענים לכרטיס החבר. מתוך סכום זה 425 שקלים הם במימון משרד החינוך, שמעביר להסתדרות המורים את הכסף עבור כל מורה. עם זאת, מורות רבות כלל אינן מודעות לכך שהן בכל מקרה, וללא כל קשר לדמי החבר – זכאיות לסכום זה, והן נאלצות לשלם את דמי החבר על מנת לקבל את מלוא הסכום, שכאמור מקור רובו הוא במימון ממשלתי. בהסתדרות המורים טוענים כי ההסבר לכך הוא "מידע חלקי" המועבר ממשרד החינוך, ובעקבות פניית ynet הבהירו כי המורות תקבלנה בכל מקרה את הסכום המגיע להן לפי חוק בחודש הבא.

 

"בשנת 2017, בחופשת הלידה, קיבלתי מכתב מהסתדרות המורים ובו דרישה להסדר חוב בעבור תקופת חופשת הלידה", מספרת לילי בן עמי, מורה ופעילה ותיקה למען העסקה הוגנת בחינוך ממושב בית זית. "מאחר ולא הסדרתי את החוב, התקשרו אליי בשנה שעברה ואמרו לי מפורשות שאם לא אשלם את החוב ההוא, אז לא אקבל כלל את השי לפסח, וזאת על אף שבאותה שנה שילמתי באופן רצוף כל השנה דמי חברה. עשיתי חישוב שמדובר בכ-600 שקלים שי לחג, כאשר דמי החברה בשנה הם כ-700 שקלים, לכן החלטתי לשלם את החוב. אילו הייתי יודעת שבכל מקרה אני זכאית ל-425 שקלים מטעם משרד החינוך, ייתכן שהייתי בוחרת אחרת. על משרד החינוך ליידע אותנו, המורות, שהסכום הזה מגיע לנו, בלי כל קשר לדמי החברות. כיום אין לכך כל מודעות".

 

מורה נוספת מהדרום סיפרה בנוסף: "הייתי בחופשת לידה של שלושה חודשים והארכתי אותה מסיבות אישיות. לא קיבלתי שום מכתב מהסתדרות המורים וכשהגעתי לממש את הכרטיס באחת החנויות הופתעתי לגלות שהכרטיס לא הוטען. התקשרתי להסתדרות המורים ונאמר לי שלא שילמתי את דמי החבר בתקופה שהייתי בחופשת הלידה, ולכן אני לא מקבלת את 650 השקלים שמגיעים לי. התבקשתי לשלם 120 שקלים ואמרו שרק לאחר מכן אקבל את הכסף. שילמתי 650 שקלים ותוך יום הכרטיס הוטען. בשום שלב לא נאמר לי שאני זכאית לתשלום. אף אחת לא יודעת את זה. כולן משלמות כדי לקבל את כל הסכום".

פוסט פייסבוק שי מורות הסתדרות המורים חופשת לידה  ()
פוסט פייסבוק בנושא קבלת השי למורות בהיריון

השיח סביב הזכאות לשי לחג למורות בחופשת לידה התעורר בימים האחרונים גם ברשתות החברתיות. "יש כאן עוד מורות בחופשת לידה שלא קיבלו שי לחג כי הן לא שילמו דמי חבר במשך שלושה חודשים?", שאלה אחת המורות בקבוצת מורים פנימית פופולארית בפייסבוק. תוך זמן קצר השיבו לה מורות אחרות כי גם הן היו באותה סיטואציה. "את צריכה לפנות להסתדרות המורים ולשלם עבור שלושת החודשים האלו ואז תקבלי את השי במלואו", השיבה לה אחת החברות בקבוצה. "התקשרתי אליהם ושילמתי, והם הטעינו את הכרטיס תוך יום", השיבה אחרת.

 

"עובדת שזכאית לשי לחג, כפי שנהוג במקום העבודה ולפי הדין זכאית לשי לחג מהמעסיק גם כאשר היא בחופשת לידה", אומרת עו"ד עמית קובו-רום, מנהלת הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה של שדולת הנשים בישראל. "גם לפי הוראות תקנון שירות המדינה, אשר חלות על עובדות ההוראה, עובדות בחופשת לידה זכאיות לשי לחג הפסח ומועד חלוקת השי הינו ערב חג הפסח. לפי המקרה המובא כאן, מורות, שהן חברות בהסתדרות המורים, מאבדות לחלוטין את זכאותן לשי לחג, שרובו משולם על ידי מעסיקן – משרד החינוך".

 

עו"ד קובו-רום התייחסה גם לתגובת הסתדרות המורים ואמרה: "בהתייחס לתגובה, שלפיה שי לחג לעובדות הוראה בחופשת לידה שלא שילמו דמי חבר יועבר במהלך חודש מאי - לא ברור מדוע עובדות הוראה בחופשת לידה יקבלו את השי רק בחודש מאי כאשר נקבע מפורשות שמועד חלוקת השי הוא בערב חג הפסח".

 

מארגון "יציגים" המייצג מורים במערכת החינוך נמסר: "הארגונים העות'מניים ממשיכים בשלהם וגם בנושא השי לחג מתנהלים בחוסר שקיפות ומצפצפים על חוקי המדינה. הארגון דורש משר החינוך הבא להקים ועדה פנימית שתבדוק את כל התנהלות הארגונים ותפרסם אותה לציבור. משרד החינוך נושא בעלות השי לחג ובכל הטבה אחרת הניתנת מארגון עובדים יציג לעובדים שאותם הוא מייצג. שוב אנו נתקלים בהפרה של הסכמים קיבוציים והתנהלות לא שוויונית של ארגון עובדים עות'מני".

עו״ד עמית קובו־רום, מנהלת הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה של שדולת הנשים בישראל (צילום: דנה שמעוני)
"לא ברור מדוע השי יתקבל במאי כשנקבע שמועד הקבלה הוא ערב חג הפסח". עו"ד קובו רום(צילום: דנה שמעוני)

מהסתדרות המורים נמסר בתגובה: "המעסיק של עובדי ההוראה בישראל הוא משרד החינוך ומתוקף כך הוא האחראי על הענקת שי שנתי לעובדיו. הסתדרות המורים נוהגת להוסיף על השי השנתי, שהמעסיק, משרד החינוך מעניק, לעובדי ועובדות ההוראה החברים בה, סכום נוסף, שהשנה עמד על 650 שקלים".

 

 

"להסתדרות המורים מידע חלקי לגבי עובדות בחופשת לידה. על עובדת ההוראה לדווח על כל שינוי בהעסקתה, עובדי הוראה שיש לנו מידע לגביהם קיבלו עדכון כתוב בנושא דמי החבר והשי השנתי. עובדי הוראה שלא שילמו דמי חבר והופיעו ברשימות משרד החינוך, יקבלו במהלך חודש מאי שי בסך 425 שקלים. הסתדרות המורים תמשיך להיות בית חם לעובדי ועובדות ההוראה בישראל".

 

הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה של שדולת הנשים בישראל: 03-6120000.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוסט בפייסבוק על אי קבלת השי לחג
מומלצים