שתף קטע נבחר

רצח סוזאן ותד: "לא פנתה למשטרה בגלל לחץ משפחתי"

בבקה אל גרבייה נדהמו בעקבות הגשת כתב האישום נגד וליד ותד בגין רצח אשתו סוזאן. ארגון למען נשים ערביות: "המדינה עדיין לא העבירה את התקציבים לטיפול בתופעה"

 

 

 

תושבי בקה אל גרבייה התקשו לקבל אתמול (ה') את כתב האישום שהוגש נגד וליד ותד (44) בגין רצח אשתו סוזאן ותד (39). לפי האישום, וליד רצח את אשתו בביתם מול בנם הפעוט והחביא את גופתה בחורשה ליד היישוב חריש. בתיעוד ממצלמת אבטחה בשכונת מגוריהם, ביום הרצח, נראה רכבו נוסע לכיוון החורשה.

סוזאן ותד ובעלה וליד ותד (צילום: מוטי קמחי)
סוזאן ותד ובעלה וליד ותד(צילום: מוטי קמחי)

ותד התלונן על היעדרות אשתו יום לאחר הרצח - ונעצר. בהמשך הודה במעשה והוביל את החוקרים למקום שבו הסתיר את הגופה.

 

הפעיל החברתי והפוליטי אדריס מואסי, תושב בקה אל גרבייה אמר ל-ynet: "המקרה הזה הרעיש את העיר. כולנו נדהמנו מהמעשה החמור ולא ציפינו שזה יקרה בעיר שלנו. אני אישית מכיר את המנוחה כשכנה. היא אישה מהממת שעשתה הכל למען בני משפחתה".

 

 

 

הוא הוסיף: "לצערי הרב שומעים בהרבה יישובים על נשים שעוברות אלימות קשה ולפעמים זה מסתיים באסון, לכן אני פונה לכל אישה שנתקלת באלימות וקורא לה לא לשמור על שתיקה, אלא לפנות למשטרה לצורך הגשת תלונה בכדי להפסיק את המכות. אנשים כאלו צריכים להיענש בדחיפות כי הם מהווים סכנה לאחרים".

 

ביתה של הנעדרת סוזאן ותד בבקה אל גרבייה (צילום: חסן שעלאן)
ביתה של סוזאן בבאקה אל-גרבייה, שבו נרצחה(צילום: חסן שעלאן)

וליד ותד בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

עבד, תושב ג'ת שמכיר את הבעל סיפר: "ביום ששמעתי שהוא הרוצח לא האמנתי. חשבתי שאולי שהמשטרה טעתה, כי אני מכיר אותו ויודע טוב מאוד שהוא לא מוכן לפגוע באף אדם ולא חשב על זה בכלל. נדהמתי ממעשה שלו". הוא הוסיף: "לא מבין איך אדם מרשה לעצמו לרצוח את אשתו במקום לשמור עליה. במקום לרצוח עדיף להתגרש כי אין זכות לאף אדם לרצוח אישה או גבר ולא משנה מה הנסיבות".

 

גם במשפחת הבעל הנאשם גינו את המעשה בחריפות: "כולנו נגד הרצח ועוד לא מבינים מה גרם לו לעשות את זה", אמרו קרוביו.

 

ראש הוועד העממי בבקה, השייח כירי אסכנדר, אמר כי "בדרך כלל הוועד העממי יחד עם ועדת הסולחה ועיריית בקה יוצאים בפעילות למיגור תופעת האלימות. לא מזמן חילקנו לכל התושבים הסכם שמחייב כל תושב לשמור על אווירה טובה ולא להשתמש באלימות".

 

לדבריו, "ביום שידענו שסוזאן נרצחה ישבנו בבניין העירייה ודיברנו על חומרת המקרה. גם צוות המורים דיברו עם התלמידים בנושא והיו אנשי מקצוע שהגבירו את המודעות בעניין התופעה, שמדאיגה את כל היישובים הערביים. המטרה הייתה לשלוח מסר שכל סכסוך אפשר לפתור בצורה נכונה ללא אלימות".

 

מתחילת השנה: 3 נשים נרצחו במגזר הערבי

מתחילת השנה נרצחו שלוש נשים בחברה הערבית. הראשונה היא סואר קבלאוי (20), שנרצחה בתחילת ינואר בטורקיה. אביה ואחיה נעצרו בחשד למעורבות במקרה. המקרה השני התרחש בלוד בחודש שעבר, אז נורתה למוות דיאנה אבו קטיפאן (18). המשטרה עצרה מספר חשודים במעשה, קרובי משפחה של הנרצחת. חלקם שוחררו מחוסר ראיות.

 

רפאה ענבתאוי, מנכ"לית ארגון "כיאן - ארגון פמיניסטי", אמרה בתגובה: "לצערנו, מספר הנשים הנרצחות הכפיל את עצמו בשלוש השנים האחרונות, ובהיעדר פתרון מעמיק ומקיף, מספר זה עלול לעלות, בייחוד לאור התפשטות תופעת האלימות בחברה הערבית.

 

"נציין כי טיפול מקיף ומעמיק הינו באחריות רשויות האכיפה, החל ממשרדי הממשלה והמשטרה ויחידות הרווחה, בעוד שאנו כארגונים תורמים את חלקינו בהעלאת המודעות למסוכנות הטמונה בתופעה והשלכותיה על הנשים ועל החברה בכלל וגם לחשיבות לקיחת אחריות חברתית ושבירת השתיקה ההורגת של החברה. המקרה של סוזאן ותד מצביע על קורבן שסבלה מאלימות אך לא פנתה לרשויות ולא למשטרה בשל לחצים משפחתיים וחברתיים. מה שהיה יכול למנוע את הרצח שלה.

 

"בשנים האחרונות הוצגו שתי תכניות לטיפול בתופעה, התכנית שהציגה הוועדה הבין-משרדית ב-2016 ברשות השר גלעד ארדן והתכנית שהציגה השרה גילה גמליאל ב-2018. נכון להיום לא הוקצה שום תקציב לתכניות הללו והן בגדר מס שפתיים". 


פורסם לראשונה 18/04/2019 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
סוזאן ותד ובעלה הנאשם ברצח
צילום: מוטי קמחי
מומלצים