שתף קטע נבחר

עושים סדר

לראש הממשלה היוצא והנכנס בינימין נתניהו יש יותר מסדר אחד לעשות. עם 65 ממליצים לנשיא, אופציות להרכבת ממשלה לא חסרות לא, אבל האתגרים בדרך לא יהיה פשוטים. קובי כהן עם כל התרחישים האפשריים. צפו להפתעות

התוצאות הסופיות של הבחירות לכנסת ה-21 פורסמו ומעניקות לבנימין נתניהו רוב להקמת קואליציה. לנתניהו יש כבר 65 ממליצים – מפלגת הליכוד (35 מנדטים), ש"ס (8 מנדטים), אגודת ישראל (8 מנדטים), ישראל ביתנו (5 מנדטים), איחוד מפלגות הימין (5 מנדטים) ומפלגת כולנו (4 מנדטים).

לבנימין נתניהו יהיו 28 ימים לטובת מלאכת הרכבת הקואליציה והחתימה על ההסכמים עם המפלגות השונות. הנשיא רשאי להעניק לנתניהו עד עוד 14 ימים נוספים לטובת המלאכה.

 

על-פניו נראה כי מלאכתו של נתניהו אמורה להיות קלה, אולם ישנם מכשולים רבים בדרך – מכשולים העשויים לשנות את הרכב הקואליציה. ואילו הן המכות עמן צריך להתמודד בנימין נתניהו בדרכו להקים את ממשלתו החמישית:

 

אגודת ישראל מול ישראל ביתנו

נציגי אגודת ישראל עומדים בראש מחנה המתנגדים לחוק הגיוס ולחוק הגיור. מן הצד השני עומד אביגדור ליברמן אשר התחייב לבוחריו כי ידאג להעברת החוקים הללו. נדמה כי זהו המכשול הגדול ביותר עמו צריך להתמודד נתניהו ויהיה מעניין לראות האם יצליח לגשר על הפערים או שיצטרך למצוא פתרון יצירתי אחר (ועל כך בהמשך).

 

חלוקת התיקים בתוך הליכוד

הממשלה האחרונה מנתה בשיאה 29 שרים ובסופה 23 שרים, כאשר מתוכם כיהנו 14 שרים מטעם הליכוד. לאור הגידול במספר המנדטים יש ציפייה מצד חברים שונים במפלגה כי גם מספר התיקים יגדל, כאשר מופעל לחץ רב על ראש הממשלה להשאיר בידי הליכוד את התיקים הבכירים (חוץ, בטחון, אוצר) ואף למנות שר מטעם הליכוד כשר החינוך.

נתניהו הוכיח בעבר כי אינו נוטה להתחשב יתר על המידה במיקום ברשימה אליו נבחרו חברי הכנסת של הליכוד, אלא במידת נאמנותם. קשה לדעת מה יקבל גדעון סער והאם יבחר לשדרג את ישראל כץ או גלעד ארדן.

 

- ()
מרכיבים ממשלה. ראש הממדלה נתניהו והנשיא ריבלין, השבוע

 

איחוד מפלגות הימין

איחוד מפלגות הימין דורש אליו את תיקי החינוך והמשפטים. הדבר אינו מתיישב עם הלחץ מבית ומחשש ללחץ ציבורי כללי שכן מי שמצהיר על עצמו המועמד לתפקיד שר החינוך הו חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' הקיצוני אשר שמו מעורר רתיעה גם בקרב בוחרי ליכוד רבים.

 

מפלגת כולנו

על-פי שמועות מתקיים משא ומתן במסגרתו תתאחד מפלגת כולנו עם הליכוד וכך תיווצר סיעה אחת בת 39 מנדטים. יושב ראש כולנו, משה כחלון, מבקש להישאר בתפקיד שר האוצר. בליכוד יש התנגדות רבה לעניין.

 

קונפליקטים אלו אינם ברי-פתרון ואמנם חברי הסיעות השונות או לפחות חלקם, יגרמו לבנימין נתניהו וצוות המשא ומתן שגיבש להזיע, במיוחד אביגדור ליברמן, אשר מערכת יחסיו עם בנימין נתניהו, על פי הדיווחים, עכורה למדי. זהו עניין שככל הנראה לא יפריע להם לשבת יחדיו, אולם יגרום להרבה מתח וחיכוכים בעת המשא ומתן הקואליציוני וגם לאחר מכן.

 

ליברמן הוא כרגע המפתח להרכבת הממשלה ויכול להשפיע על הרכבה. קשה לי להאמין כי נתניהו יפנה עורף למפלגות החרדיות אשר היו השותפות הקואליציוניות הנאמנות ביותר לליכוד ויבחר בליברמן על פניהן. במידה ונתניהו לא יצליח להגיע לפשרה עם אביגדור ליברמן והחרדים, אני מאמין כי הוא יחפש פתרון אחר שליברמן איננו חלק ממנו.

 

מפלגת כחול-לבן בראשות בני גנץ, זכתה אף היא ב-35 מנדטים. אולם 35 המנדטים אינם מקשה אחת. כחול-לבן מורכבת משלוש רשימות – חוסן לאומי של בני גנץ, תל"ם בראשות משה (בוגי) יעלון ויש עתיד בראשות יאיר לפיד.

 

המכנה המשותף היה החלפת בנימין נתניהו, אולם המצע האידיאולוגי של כל צד הוא אחר. בעוד בני גנץ ויאיר לפיד מתיימרים לייצג מרכז, משה יעלון הוא במוצהר ימין. 17 מתוך חברי הרשימה הנם מטעם חוסן לישראל, 14 מטעם יש עתיד ואילו ארבעה הנם חברי תלם. רשימה איכותית מאד, אך מפוצלת מאד ברמה האידיאולוגית.

 

הרכב זה הוא מאתגר לתפעול וידרש דבק חזק מאד בכדי להשאיר את הרשימה מאוחדת עד למערכת הבחירות הבאה. נתניהו, בעל החושים הפוליטיים החדים מזהה את הבעיה בצד השני וכמי שכבר פירק מפלגות בעבר במומחיות רבה (העבודה ועצמאות ב-2011, קדימה ב-2012), יתכן ויבחר באפיק זה גם עם כחול-לבן.

לא מן הנמנע שנתניהו יעביר מסרים נפרדים לראשי הרשימות גנץ ולפיד, עם הבטחה לתיק ביצועי (בטחון וחוץ בהתאם), תוך הבטחה לשינוי הרכב הקואליציה. על-פניו, הן לגנץ והן ללפיד תהיה זו הפניית עורף לבוחריהם, ואולם ישנה קריאה מצד רבים לקיום ממשלה רחבה ואף ממשלת אחדות ויתכן שככל שימשך המשא ומתן ותיוודע זהות המועמדים לתיקים המיניסטריאליים, החשש של גנץ, לפיד או שניהם ורצונם לאזן את הממשלה, יגברו על התחייבותם לבוחר והם יכנסו אל מלכודת הדבש של נתניהו. בכך ישיג נתניהו שני דברים – ממשלה מאוזנת יותר מבחינת התדמית ופירוק של כחול-לבן.

 

יש לנו בין חודש לחודש וחצי כדי לראות מה קורה במערכת הפוליטית ולאן פני הקואליציה – האם הוא שהיה הוא שיהיה או שהקוסם ישנה שוב את הרכב הקואליציה.

 

נמשיך לעקוב לדווח, ובינתיים שיהיה לכולנו חג חרות שמח.

 

Kobi.cohen@gmail.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים