שתף קטע נבחר

חוק החסינות מגיע למשא ומתן הקואליציוני

אחרי ישראל ביתנו, איחוד מפלגות הימין צפוי להגיש לליכוד את דרישותיו שיכללו לא רק תיקי המשפטים והחינוך, אלא גם התחייבות לתקן את חוק החסינות, מה שיקשה על העמדה לדין של ח"כים. ברשימה טוענים שזה לא נועד לשרת את רה"מ. בחמישי: נתניהו צפוי לפגוש את כחלון

 

רפי פרץ בנימין נתניהו 'בצלאל סמוטריץ (צילום: עמית שאבי, יצחק קלמן)
פרץ, נתניהו וסמוטריץ'(צילום: עמית שאבי, יצחק קלמן)

על תיקי המשפטים והחינוך הולך להתנהל מו"מ עיקש וקשוח, וגם על הדרישה להתחייב שלא לפנות יישובים או להכיר במדינה פלסטינית כנראה יהיו לא מעט ויכוחים. אבל דווקא דרישה אחת שצפוי איחוד מפלגות הימין להגיש היום (שני) לליכוד, עשויה להתקבל בברכה: התנאי לתיקון חוק החסינות. 

 

לאחר שנציגי הליכוד נפגשו אתמול עם צוות המו"מ של ישראל ביתנו, היום מגיע תור איחוד מפלגות הימין: רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' יגישו את רשימת דרישותיהם לשר יריב לוין שעומד בראש צוות המשא ומתן של הליכוד. בשל אילוצי החג, המשא ומתן הישיר יחל רק בשבוע הבא.

 

כפי שנחשף לראשונה ב"ידיעות אחרונות" לפני חודש וחצי, מלבד הדרישות לחוקק את פסקת ההתגברות תוך 60 יום מהשבעת הממשלה ולהעביר את תיקי החינוך והמשפטים לידיהם, באיחוד הימין דורשים לתקן את חוק החסינות ולהחזירו למצב שהיה נהוג עד 2005.

 

 

מיד עם השבעת הכנסת ה-21, מתכוון סמוטריץ' להגיש תיקון לחוק חסינות חברי הכנסת ולהחזירו למצב הקודם שבו כל ח"כ היה זכאי לחסינות אוטומטית. כלומר, החסינות מוסרת רק אם רוב חברי ועדת הכנסת, ולאחר מכן גם המליאה, מצביעים בעד המהלך.

 

בשנת 2005 השתנה הקריטריון ונקבע כי חסינות הח"כים כבר אינה זכות אוטומטית. מאז, כל ח"כ שהיה מעוניין בחסינות נדרש לבקש אותה מהכנסת שרק בכוחה להכריע אם להעמיד לרשותו חסינות. אם הצעת החוק של סמוטריץ' תתקבל, נתניהו, בין היתר, צפוי ליהנות מחסינות אוטומטית כזו שתמנע את העמדתו האפשרית לדין, שכן גם בוועדת הכנסת וגם במליאה יש רוב ברור לקואליציה.

 

באיחוד מפלגות הימין דורשים את תיקון חוק החסינות כתנאי במו"מ הקואליציוני, והדרישה צפויה להופיע באופן מפורש בהסכם הקואליציוני. "חוק החסינות לא נועד לשרת את ראש הממשלה. הוא לא הסיפור פה ונדרוש את חקיקתו או משהו דומה לו גם אם נתניהו יתנגד לכך", הבהיר אמש סמוטריץ'. "זה חוק שנועד לשרת את הציבור הישראלי ואת הדמוקרטיה. חוק שנועד לכבד את ההכרעה הדמוקרטית ואת רצון העם ולאפשר למי שקיבל את אמון הציבור להשקיע את כל זמנו ומרצו במדינת ישראל ולא בדיונים בבתי המשפט".

 

יריב כץ באולפן ynet (צילום: עידן ארבל)
לוין: "כשנקבל את הדרישה לחסינות נבחן אותה"(צילום: עידן ארבל)

גורם באיחוד מפלגות הימין טען כי ייתכן שראש הממשלה בעצמו דווקא לא ירצה לקדם את תיקון חוק החסינות כדי לא להיראות כמי שמצית קרבות עם מערכת המשפט שאותה הוא עשוי לפגוש כנאשם בקרוב. מאידך, קידום החוק בידי מפלגת לווין - כזו, שלכאורה, אף אחד מחבריה אינו צריך להתחנף לנתניהו - עשוי להתאים לראש הממשלה שכן כך זה לא יצטייר כפרי יוזמתו. השר לוין לא מיהר להגיב ומסר בתגובה: "כשנקבל את הדרישה נבחן אותה".

 

בצל המו"מ הרדום של החגים, נפגשו אתמול נציגי הליכוד, בהם נתן אשל, מנהל לשכתו לשעבר של רה”מ שהודח בעקבות פרשת הטרדה, וצוות המו"מ מטעם ישראל ביתנו. במהלך הפגישה הציגו נציגיו של ליברמן את דרישותיו לכניסה לממשלה הבאה בנושאי הביטחון, עלייה וקליטה וסוגיות דת ומדינה. בתום הפגישה אמר ח”כ עודד פורר: "צפוי משא ומתן לא פשוט, מורכב והוא גם לא יהיה קצר".

 

הבא בתור יהיה שר האוצר משה כחלון. אחרי נתק של כמה ימים ייפגשו ביום חמישי ראש הממשלה ויו"ר כולנו לראשונה מאז הבחירות. עד כה לא הצליח נתניהו להיפגש עם כחלון ובליכוד האשימו שהוא מושך זמן. ביום חמישי צפוי כחלון לדרוש להמשיך בתפקיד שר האוצר: "בלי האוצר לא אצטרף לקואליציה", אמר למקורביו. כחלון גם דורש כי מספר 2 ברשימתו, אלי כהן, ימשיך כשר הכלכלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
פרץ וסמוטריץ'
צילום: עמית שאבי
מומלצים