שתף קטע נבחר

תרומה להלוואה

זה הפתרון למשבר הלוואות הסטודנטים בארה"ב?

בשיתוף מימון ישיר

 

בין אם אתם מתומכי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ או ממתנגדיו, אי אפשר להתעלם מכך שארצות הברית תחת שלטונו היא המפולגת ביותר שנראתה בעשורים האחרונים. מתחרה צעיר על מועמדות המפלגה הדמוקרטית בבחירות 2020 מקווה לקחת את הכתר מהנשיא הרפובליקני, ועל ידי תכנית מקורית לרפא את הקרעים בחברה האמריקנית.

 

המועמד, פיט בוטיג'ג' בן ה-37, מכהן כעת כראש עיריית סאות׳ בנד שבאינדיאנה. הוא הצעיר שבמועמדי המפלגה הדמוקרטית, וגם הראשון בהיסטוריה להיות הומו מחוץ לארון המכריז על התמודדות על התפקיד הבכיר בארצות הברית.

 

פיט בוטיג'ג'  דמוקרטים  ארה
פיט בוטיג'ג' (צילום: EPA)

 

הוא רוצה לאחות את השברים בחברה על ידי תוכנית לשירות לאומי, במסגרתה צעירים אמריקנים יידרשו לעבוד במוקדים שונים למען החברה, תוך שהם נדרשים לצאת מסביבתם הטבעית ולפגוש אוכלוסיות שלא היו פוגשים בדרך אחרת. משהו בסגנון השירות הלאומי שלנו כאן בישראל או טוב מכך - כור ההיתוך שמהווה הצבא שלנו.

 

עם זאת, בטור דעה שכתב קארל וו. סמית׳ - פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת צפון קרוליניה - הוא מציע להוסיף רובד נוסף בתוכנית כך שיפתור בעיה נוספת, והיא משבר הלוואות הסטודנטים בארצות הברית. בטור שכתב לבלומברג, הוא מציע כי צעירים אמריקנים לא יחויבו לצאת לשירות אזרחי, אלא יוכלו לעשות זאת בתמורה לקבלת הלוואה ממשלתית ללימודים גבוהים.

 

לפי הדברים של פרופסור וו. סמית׳, לתוכנית כזאת יהיו שלושה יתרונות. הראשונה, היא מתן אפשרות ללימודים גבוהים לצעירים מרקע סוציו-אקונומי שלא היה מאפשר להם להגיע לשם בדרך אחרת. עבורם, נטילת הלוואה פרטית היא דבר קשה ביותר, שכן נתוני הפתיחה שלהם יחייבו אותם בתנאים קשוחים.

 

יתרון נוסף, כך על פי טור הדעה, היא יצירת "שנת צינון" בין התיכון לאוניברסיטה. לדבריו, זאת תאפשר לצעירים להבין טוב יותר מה הם רוצים ללמוד ואם בכלל, זאת לפני נטילת הלוואה שיכולה לסנדל אותם עשורים קדימה. לפי המחלקה האמריקנית ללימודי גבוהים, בשנת הלימודים 2015-2016 כ-3.9 מיליון סטודנטים נוטלי הלוואות נשרו מהאוניברסיטה - זאת כמובן תוך שהם מחויבים להמשיך לשלם את הריבית והקרן של ההלוואה למשך שנים ארוכות. התקווה של פרופסור וו. סמית׳ היא ששנת הצינון תצמצם מספר זה.

 

התוכנית הזאת גם עשויה לשפות את משלמי המסים האמריקנים, על נוטלי ההלוואות שלא מסוגלים להחזיר את חובם. על פי הערכות, בשנת 2018 הגיע היקף ההלוואות של סטודנטים האמריקנים ל-1.5 טריליון דולרים, שנלקחו על ידי כ-44 מיליון תושבים. על פי הנתונים, כעשרה אחוזים מהם לא מצליחים לשלם את החוב, במה שמכביד על משלמי המס. כך, כששירות אזרחי ינתן תמורת ההלוואה, משלמי המסים לפחות יחסכו בשירותים שאותם בני שירות אמריקנים יעניקו לציבור.

 

בשיתוף מימון ישיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים