שתף קטע נבחר

ניסיון ההפיכה בוונצואלה: מפגינים נדרסו בקראקס, בסיס עלה באש

העימותים במדינה הקורסת נמשכים בעקבות הכרזת מנהיג האופוזיציה חואן גוואידו על ה"שלב הסופי" בהדחת ניקולס מדורו. הנשיא הסוציאליסט האשים את ארה"ב בניהול ניסיון ההפיכה, וטען כי בגוואידו תומכים רק "30 חיילים או פחות". תיעוד: דריסת מפגינים ע"י כוחות נאמני מדורו

 בוונצואלה, ובמיוחד בבירה קראקס, נמשכים היום (ד') עימותים קשים בין תומכי מנהיג האופוזיציה חואן גוואידו לבין כוחות שנאמנים למשטרו של ניקולס מדורו. העימותים החלו בעקבות הכרזתו של גוואידו על "השלב הסופי" בהדחת הנשיא הסוציאליסט, כשלטענתו הוא זוכה סוף-סוף לתמיכת אנשי הצבא. אלפים מתומכי גוואידו נענו אתמול לקריאתו לצאת לרחובות, וצילומי טלוויזיה תיעדו רכבי ביטחון של המשמר הלאומי דורסים חלק מהם סמוך לבסיס הצבאי לה קרלוטה בבירה. טרם ברור אם היו פצועים באירוע.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

גוואידו העלה אתמול בצהריים סרטון שבו קרא לתושבים לצאת לרחובות, כשהוא עומד מחוץ לבסיס לה קרלוטה ולצדו אנשים במדי צבא. "הגיע הרגע", אמר גוואידו. "הכוחות המזוינים קיבלו את ההחלטה הנכונה, והם סומכים על תמיכת העם בוונצואלה".

 

 

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה ()
תיעוד הדריסה

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: רויטרס)
תומכי גוואידו בבירה(צילום: רויטרס)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: רויטרס)
כוחות ביטחון מול תומכי גוואידו(צילום: רויטרס)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
עימותים פרצו סמוך לבסיס לה קרלוטה בקראקס(צילום: AP)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
דיווחים על חילפוי אש בין חיילים נאמני גוואידו לחיילים שתומכים במדורו(צילום: AP)

 

 

על אף טענתו לתמיכה מאנשי צבא, נראה שרק חלקם עומדים לצד מנהיג האופוזיציה, שמוכר כנשיא הלגיטימי של ונצואלה על-ידי כ-50 מדינות ברחבי העולם, בראשן ארה"ב. מדובר בניסיון הרציני ביותר של גוואידו לאתגר את שלטונו של מדורו, מאז הכריז על עצמו כנשיא הזמני בחודש ינואר השנה.

 

לצד גוואידו עמד בסרטון שפרסם בטוויטר מנהיג האופוזיציה הקודם לאופולדו לופס, שאמור להיות במעצר בית, אך שוחרר לטענתו על-ידי חיילים שתומכים בגוואידו. "אני רוצה לומר לעם בוונצואלה: זה הרגע שלכם לצאת לרחובות וללוות את החיילים הפטריוטים הללו", אמר לופס, שלא נראה כמעט בציבור מאז 2014, אז הוביל הפגנות נגד המשטר.

 

 

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

חיילים ונצואלה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשיא ונצואלה ניקולס מדורו (צילום: רויטרס)
מדורו ופוטין בחודש שעבר. ארה"ב תומכת במפגינים, רוסיה בנשיא(צילום: רויטרס)

כוחות שנאמנים למדורו ירו גז מדמיע לעבר הבסיס הצבאי שבסמוך לו שהו גוואידו ותומכיו. הקהל במקום תפח במהירות לאלפים, כשקבוצות קטנות יותר של צעירים רעולי פנים התייצבו בשערי הבסיס והשליכו אבנים וחפצים כבדים אחרים. בתקשורת המקומית דווח בהמשך כי אש פרצה בבסיס, וכי הכוחות במקום פועלים למלט משם מסוקים צבאיים. "זה עכשיו או לעולם לא", אמר אחד החיילים שהתייצבו לצד מנהיג האופוזיציה, כשפניו מכוסים בבנדנה כחולה.

 

ממשלתו של מדורו כינתה את החיילים "בוגדים", ולטענתה רק "30 חיילים או פחות" תומכים בגוואידו. במשרד החוץ של ונצואלה אמרו כי מדורו נמצא ב"עמדת פיקוד כמו תמיד, ושולט על הסיטואציה". הם האשימו את ארה"ב בניהול ניסיון ההפיכה נגדו, והוסיפו כי הממשלה תפעל "להפסיק את האלימות ולשמור על הסדר". מדורו עצמו טען כי אינו מודאג, ובציוץ בטוויטר כתב כי שוחח עם ראשי הצבא, שהביעו "אמון טוטאלי" בו לטענתו. "עצבי פלדה!", הוסיף.

 

פינוי מסוקים מהבסיס:

 

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

תומכי אופוזיציה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תומכי אופוזיציה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בארצות הברית, שכבר זמן רב תומכת בגוואידו וקוראת להפלת משטרו של מדורו, שבו והביעו בו אתמול תמיכה. הנשיא דונלד טראמפ מסר הערב כי הוא עוקב אחר ההתפתחויות במדינה "מקרוב מאוד". בציוץ בטוויטר הוסיף טראמפ כי "ארה"ב עומדת לצד העם בוונצואלה והחירות שלו!".

 

רוסיה, מנגד, שתומכת במדורו ומספקת למשטרו נשק, האשימה את "האופוזיציה הקיצונית" בליבוי אלימות, והוסיפה כי עליה להימנע "מהתערבות הרסנית מבחוץ" – רמז לתמיכת ארה"ב ובעלות בריתה באופוזיציה. משרד החוץ הרוסי קרא עוד לגוואידו ולתומכיו להימנע מ"שפיכות דמים", ושב וטען כי המשבר במדינה צריך להיפתר במשא ומתן.

 

הודעת תמיכה במדורו נשמעה גם משר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו. נשיא ברזיל השכנה, ז'איר בולסונרו, הצהיר אמנם על תמיכה באופוזיציה, אך בממשלתו ציננו במעט את הרוחות, ואמרו כי נראה שהתמיכה הצבאית בגוואידו חלשה. יועצו הבכיר של בולסונרו ציין כי לגוואידו יש תמיכה בקרב העם, אך "לא ברור אם הצבא נוטש את מדורו".

 

 

ונצואלה ()

בינואר האחרון, כאמור, הכריז על עצמו גוואידו כנשיא הזמני של ונצואלה, בנאום שנשא בפני המוני מפגינים נגד הממשלה והנשיא מדורו. גוואידו טען שהבחירות בשנה שעברה, בהן נבחר מחדש מדורו לתפקיד, אינן חוקיות. כ-50 מדינות, כולל ארה"ב, הכירו בגוואידו כנשיא הזמני של ונצואלה.

 

בשבועות האחרונים נסע גוואידו יותר ויותר אל מחוץ לבירה במטרה להטיל לחץ על מדורו לפרוש מתפקידו. מחר, 1 במאי, מתוכננות הפגנות גדולות ברחבי המדינה. בין היתר מתוכננת הפגנה שלפי גוואידו צפויה להיות "העצרת הגדולה ביותר בהיסטוריה של ונצואלה", כחלק ממה שהוא מכנה "השלב האחרון" במאמציו לתפוס את השלטון ולקיים בחירות חדשות.

  

מדורו טוען שגוואידו הוא "בובה" של ארה"ב שרוצה להפיל אותו מהשלטון בהפיכה. הממשל עצר לאחרונה את יועצו הבכיר של גוואידו, הסיר את חסינותו הפרלמנטרית של מנהיג האופוזיציה ופתח בכמה חקירות נגדו. בנוסף, נאסר עליו לעזוב את המדינה, איסור שהוא מפר בגלוי. בשבוע שעבר אמר גוואידו כי בעל בריתו בקונגרס, גילבר קארו, ו-11 מאנשי הצוות שלו זומנו לחקירה על ידי סוכנות המודיעין "סבין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים