שתף קטע נבחר

השואה באינסטגרם: "פרויקט רציני ורגיש"

"אני מקווה שכולנו נתאהב באווה", אמר באולפן ynet היזם מתי כוכבי שעיבד את היומן של הנערה בת ה-13 שנרצחה על-ידי הנאצים לסדרה של סרטוני רשת. "זו עוד זווית לראות את השואה", הוא משיב למבקרים, "ההערות לא במקום. הילדים נמצאים באינסטגרם, למה שלא ניתן להם תוכן רציני?"

האם ראוי להפוך יומן של נערה בת 13 שנספתה בשואה לסדרה של סטוריז באינסטגרם? פרויקט "הסטורי של אווה", תיעוד בדיוני של חייה של אווה היימן, הצליח לעורר סערה בשבוע האחרון, כאשר המבקרים מאשימים את היוזמים בוולגריות, בזלזול בבני הנוער וגם בזילות השואה. שעות לפני שסדרת הסרטונים מתפרסמת, התארח הבוקר (יום ד') באולפן ynet היזם מתי כוכבי והגן על הפרויקט שהגה וביים ביחד עם בתו מאיה.

 


"תחשבו על ילדה בת 13 שלא היה לה שם ופתאום כולם מדברים על אווה", אמר כוכבי, "פתאום זה לא המספר על היד, זו לא הקרחת. זה הפנים, השיער, ויש לה שם. וכולנו נראה אותה מהיום ב-16:00, ואני מקווה שכולנו נתאהב בה".

 

סדרת הסטוריז מבוססת על יומן שכתבה הילדה במשך ארבעה חודשים. "היא כתבה יומן שהתפרס על 108 ימים", מספר כוכבי, "לקחנו את היומן הזה, שהוא מאוד מאוד מרגש, ורצינו להנגיש אותו לאנשים צעירים. הפכנו אותו בעצם לסיפור שאנחנו הולכים לשים באינסטגרם".

 

הסטורי של אווה ()
מתוך "הסטורי של אווה"

 

היומן של אווה עובד לתסריט וצולם עם צוות של כ-400 אנשי הפקה, שחקנים וניצבים, ששיחזרו את חייה של הנערה. הצילומים התקיימו בעיר לבוב, אוקראינה ולדברי כוכבי העלות של הפרויקט מגיעה למיליוני שקלים.

 

323 אלף איש כבר עוקבים אחרי העמוד "הסטורי של אווה". מהיום בשעה 16:00, במשך 24 שעות, יעלו שם עשרות סרטוני וידאו, תמונות סטילס וקטעי טקסט שונים שיחשפו את חייה - החל מהיכרות עם משפחתה וחברותיה, דרך פלישת הנאצים לעיר מגוריה, החלת חוקי הגזע והטלאי, העקירה מהבית והמעבר לגטו, התהפוכות האדירות שחוותה ועד לעלייתה לרכבת לאושוויץ.

 

 

- אפשר להכניס את השואה בסטורי?
"אני חושב שזו עוד זווית לראות את השואה. קודם כל זה יהיה נורא רציני. אין פה שום דבר מצחיק. זה רציני ורגיש, אנחנו משפחה עם ניצולי שואה. כל ההערות שנשמעו הן לא במקום".

 

- הייתה ביקורת שזה מרדד את התוכן. הדרך הזאת שמאפשרת להגיע לקהל הצעיר לא מורידה קצת את התוכן למטה? 

"אני חושב שהאינסטגרם הוא כלי שיש בו דברים מצחיקים וטיפשיים ויש בו דברים מאוד רציניים כמו טלוויזיה, או עיתונות מודפסת. אני חושב שהשאלה היא מה התוכן ששמים באינסטגרם. אם התוכן הוא רציני, מדובר בכלי מרתק. התחזית שלי היא שיותר ויותר הפקות מדיה יגיעו לאינסטגרם. אנשים יראו שיש פה אפשרות לספר סיפור מאוד רגיש ומאוד מיוחד".

-במשך שלושה שבועות צילמתם סרט עם 400 שחקנים ואת הסרט פירקתם לחלקים ואתם מעלים לאינסטגרם, זו הפלטפורמה.

"זה יותר מזה. היה סרט עם מאות שחקנים, ניצבים וכו', אבל לא הייתה מצלמה. המצלמה הייתה טלפון, והילדה מצלמת מהזווית ראייה שלה, כלומר אנחנו רואים את השואה מזווית של ילדה בת 13, לא מזווית של מספר כל יכול".

 

מתי כוכבי (צילום: אלי סגל)
מתי כוכבי. "לא מחליף מוזיאונים וספרים"(צילום: אלי סגל)

 

-אתה אומר שזה קצת כמו לבקר בבית של אנה פרנק, ואנחנו נוטים לזלזל בזה כי אנחנו מעלים בדרך כלל תוכן הרבה פחות רציני לאינסטגרם?

"אני חושב שהסמארטפון הוא מאוד אינטימי. אתה מכניס אותו למקומות שלפני כן לא היית יכול להכניס. היא תשתמש בזה בכל מקום שילד היום היה משתמש בזה כדי לתעד את חייו, ויש לזה משמעות מיוחדת. אין לי ספק שזה ייתן עוד רובד לספר את השואה. זה לא מחליף מוזיאונים, לא ספרים ולא סרטים. זו עוד תוספת".

 

-הלכתם לפרויקט הזה כי הרגשת שיש פה דור שלם שסיפור השואה לא נגיש לו?

"בוודאי. רוב הדור יושב על אינסטגרם. אם נתייחס בכבוד לכלי הזה וגם לילדים שמשתמשים בו, למה שלא ניתן להם תוכן רציני? שם הם נמצאים. אנחנו לא נגיד להם איפה להיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים