חתונה שווה לכולם
טקס החתונה הוא אבן דרך בחייהם של זוגות רבים, אך בשנים האחרונות רבים בוחרים להינשא בטקס שאינו ברבנות, בעיקר מתוך רצון לתת ייצוג שווה לכל הצדדים ובמקביל לשמור על הטקס המסורתי. איך עושים זאת? הרבה מירה רגב מהתנועה הרפורמית, לינדה ששון מתנועת הויה, הרפורמית והרב אהוד בנדל מהתנועה המסורתית-קונסרבטיבית הגיעו לאולפן ynet כדי להסביר
בשיתוף ישראל חופשית, התנועה הרפורמית והתנועה המסורתית
בישראל של 2019 חתונות הן עדיין אחת השמחות הגדולות המשפחתיות שנחגגות בקול תרועה וששון. יחד עם זאת, נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים שבשנים האחרונות קיימת ירידה במספר הנרשמים לנישואים ברבנות וגם מספר הישראלים המתחתנים בחו"ל יורד מדי שנה. אז איך משלבים שמחה בשמחה עם הנתונים הללו? התשובה נעוצה בכך שזוגות ישראלים רבים מחפשים דרכים אחרות וטקסים חדשים שיביאו אותם בברית הנישואים. הרבה מירה רגב מהתנועה הרפורמית, לינדה ששון מתנועת הויה, הרפורמית והרב אהוד בנדל מהתנועה המסורתית-קונסרבטיבית הגיעו לאולפן ynet להסביר מה השינוי הגדול, מהיכן הוא נובע ומדוע הישראלים בוחרים בדרך חדשה לקדש את היחסים ביניהם?
"זוגות רבים מחפשים את הטקס היהודי-מסורתי ויחד עם זאת, טקס שמתכתב עם הערכים שלהם כזוג מודרני ובעיקר בגישה השוויונית", מסביר הרב בנדל, וששון מחזקת את הדברים: "זה נכון. אנשים מגיעים אלינו כי הם רוצים לקבל גם טקס שהוא, מצד אחד, מאוד משמעותי, כזה ששם אותם במרכז, ובנוסף גם מקבלים איזשהו פתרון שהוא פתרון משפטי, כך שישנו מענה לרצונות הזוג מרגע החופה ועד רגע שבירת הכוס, אבל גם בכל הקשור לאורח החיים היום-יומי".
אחד השינויים המובילים בעריכת הטקסים, הוא ניהול הטקס על ידי נשים, מה שתורם לשוויוניות הטקס וממלא אחר רצון הזוג לייצוג שווה. "הרוח השוויוניות באה, קודם כל, בזה שכל בן אדם יש לו את הזכות להיות חלק מהמסורת היהודית באופן שבו הוא מאמין בה", מסבירה הרבה רגב. "רוב הזוגותרוצים להתחתן באופן יהודי, אבל הם רוצים להרגיש את עצמם בתוך הטקס, ולכן הם לומדים את הטקס לפני, מתחברים אליו, מרגישים שהוא שלהם באמת, בודקים מה נכון להם בתוך הטקס הזה ויש מקום ליצירתיות.
"מאחורי הטקסים עומדת התפיסה שאנחנו רוצות לאפשר לנשים להתחתן באופן שווה כדי שהן יוכלו להיפרד גם באופן שווה. יש עשרות נשים בישראל שהן מסורבות גט. אנחנו בעצם נותנים לנשים להיות חופש בחירה בנישואים שלהם וגם בגירושים שלהם."
על התגובות של המשפחה הקרובה לזוג מספרת ששון כי "הרוב מתלהבים. גם רואים שוויון, לא צריך להגיד הרבה. רואים חופה, רואים זוג ורואים אישה שעורכת טקס, זה פשוט אומר הכל, רואים שוויון הלכה למעשה ואחרי שהכוס נשברת אני גם מקבלת תגובות חמות מהמשפחה, מההורים."
ולתחושותיהן האישית מספרת הרבה רגב כי "לערוך טקס נישואים זה אחד הדברים הכי מרגשים ומרוממים בחיים שלי. לזכות ללוות זוג ברגע המדהים של להקים את ביתו, אני תמיד אומרת להם שזו קפסולה של ברכה ושאני מקווה שזה ייתן להם את הכוח להמשיך כל החיים עם הברכה והאהבה הזאת וגם לבוא אחר כך ולראות שפשוט באמת אנחנו מחוללים פה איזשהי מהפכה, מהפכה שקטה והיא מהפכה בשמחה. חשיבות המהפכה האמיתית קודם כל זה שנשים הן לא קניין של הגבר. בסופו של דבר, כאשר אם חלילה הם יגיעו לרבנות והם ירצו להתגרש, הן לא יהיו שוות לגבר."
ששון סיכמה והוסיפה מסר בו היא קוראת לזוגות "קחו אחריות על הטקס שלכם. יש לנו קצת בעיה, בואו נגיד את האמת, יש לנו בעיה עם הרבנות ואני מצעיה במקום לריב עם החושך, להגביר את האור. פגשתי זוג שהוא משרת קצין קרבי והיא לומדת באקדמיה, ובכל זאת ברבנות לא הסכימו להשיא אותם בגלל שחסרה תעודה של הסבתא. אז אני אומרת לאנשים – אתם לא אזרחים סוג ב' פה. אנחנו שווים וביהדות יש מקום לכולם ולכולן. אז קחו אחריות על המסורת שלכם ועל הטקס שלכם, ותבחרו באהבה."
בשיתוף ישראל חופשית, התנועה הרפורמית והתנועה המסורתית