שתף קטע נבחר

עם האוכל בא התאבון

המשא ומתן הקואליציוני נכנס לחלקו האינטנסיבי. הזמן מתקצר והשחקנים השונים ידרשו להתגמש או להמשיך לאיים בקלפים שבידיהם. אז מי ימצמץ ראשון ובאיזה עניין

עבר כמעט חודש מאז הבחירות ותיכף מסתיימת לה התקופה בת 28 הימים, הקצובה בחוק יסוד: הממשלה, להרכבת הממשלה. בנימין צפוי לבקש ולקבל ארכה של 14 יום נוספים מנשיא המדינה לטובת סיום מלאכת הרכבת הממשלה ולכולם ברור שהממשלה הבאה אכן תונהג על-ידי בנימין נתניהו. אם זה המצב אז מדוע אורכת מלאכת המשא ומתן כל כך הרבה זמן?

 

ובכן, כמו בכל משא ומתן ישנם פערים בין השותפות הפוטנציאליות. או כפי שדמותו של איתן כבל ב"ארץ נהדרת" היתה מגדירה זאת – מהות מול פרוצדורה. בין חלק מהשותפים ישנם פערים גדולים ובקרב חלק מהשותפים פשוט פשתה הפג'ענות (או בעברית תקנית יש להם עיניים גדולות).

 

ישנם מספר דברים שנכון לעכשיו די ברורים – אביגדור ליברמן ככל הנראה יכהן בשנית כשר הבטחון, אריה דרעי ימשיך לכהן כשר הפנים, יעקב ליצמן ימשיך לכהן כסגן שר הבריאות ולכחלון מציע נתניהו את תיק החוץ. ככלל נדמה כי נתניהו אינו שואף להשאיר את התיקים ה"כבדים" בידי הליכוד ומוכן למוסרם לשותפותיו הקואליציוניות. חברי הכנסת של הליכוד יצטרכו לחכות לסיום המשא ומתן כדי לראות לאיזה חלק בשלל הם יזכו.

 

אבן הנגף המרכזית העומדת במשא ומתן עם אגודת ישראל הנה חוק הגיוס, כאשר חברי אגודת ישראל מתנגדים כליל לכל חיוב של אברכים להתגייס לצבא. הדבר הוא כצנינים בעיניו של שותף אחר – אביגדור ליברמן, שכפי שציינתי בטור קודם, את כל הקמפיין שלו מיקד בגיוס החרדים ובכפייה הדתית. כרגיל בפוליטיקה הישראלית אני מאמין שימצא פתרון, אך תדרג לוליינות אמיתית מצד אחד מהצדדים כדי למצוא פתרון לבעיה.

 

ככלל נדמה כי כרגע, ולמען האמת, כמו בכל משא ומתן קואליציוני קודם, כל אביון מלך. המשא ומתן הוא הזמן בו כל מפלגה רשאית לנהוג או בממלכתיות או בחזירות ולדרוש כל מה שנראה נכון לנציגיה. וכך, בצד אחד של המתרס ישנן מפלגות המגיעות עם דרישות ובקשות צנועות וסבירות – משה כחלון ו"כולנו", אביגדור ליברמן ו"ישראל ביתנו" ואריה דרעי וש"ס, אשר המכנה המשותף של שלושתם הוא כרגע לייצב את הספינה ולא לייצר גלים שעלולים לפגוע בממשלה; אל מול מפלגות אגודת ישראל ואיחוד מפלגות הימין אשר פועלות כרגע, בצורה לגיטימית חשוב להדגיש, להשיג כמה שיותר הישגים.

 

אגודת ישראל הודיעה מראש, כי חוק הגיוס הוא ייהרג ובל יעבור מבחינת הרבנים. לבנימין נתניהו אין כרגע מענה לפער הקיים בין עמדת אגודת ישראל לעמדת ישראל ביתנו. אך בכך לא תמו צרותיו של נתניהו. אגודת ישראל גם מעוניינת בהרחבת החקיקה והאכיפה סביב השבת והלבנת העבירות בהן נחשד סגן השר, הרב יעקב ליצמן. אם למקורבי נתניהו מותר לבקש כי למרות שהוא חשוד הוא יזוכה וינוקה אז למה לליצמן אסור?! וכל זאת בנוסף לדרישות הרגילות – ליצמן מבקש להמשיך לכהן כסגן שר הבריאות וראשות וועדת הכספים (תמיד עם היד על השיבר) ואולי תפקיד שר / סגן שר נוסף.

 

- ()
הרכבת ממשלה. ראש הממשלה היוצא והנכנס בנימין נתניהו

 

איחוד מפלגות הימין מסתמנת לא רק כסמן הימני של הממשלה, אלא גם כ- Loose cannon של הממשלה הבאה, וזאת בשל הדינמיקה שבין הרב רפי פרץ, מנהיג הבית היהודי ובצלאל סמוטריץ', מנהיג האיחוד הלאומי-תקומה, אשר נדמה כי התקשורת ביניהם ודרכי ההתנהלות השונות מייצרות מתחים בלתי-פוסקים – לאחר שבצלאל סמוטריץ' הגיש למפלגת הליכוד רשימת דרישות בשם השניים מבלי שבכלל נועץ עם הרב רפי פרץ וקיבל את הסכמתו. ככלל, רפי פרץ מייצג איזו ממלכתיות שהיתה קיימת פעם במפד"ל בעוד שתאבונו של בצלאל סמוטריץ' המייצג את נוער הגבעות והממלכתיות ממנו והלאה אינו יודע שובע.

 

ובכל זאת, הצליחו השניים להגיע לרשימת דרישות מוסכמת, אשר הוצגה לצוות המשא ומתן של הליכוד. דרישות איחוד מפלגות הימין הן הניציות ביותר מבין כלל המפלגות המשתתפות במשא ומתן - בין דרישותיהם ניתן לכלול את חוק הסיפוח המדבר במוצהר על סיפוח של הגדה המערבית למדינת ישראל, שיש מי שיברך על כך, מאחר ולהבדיל מעמימות מדיניות ישראל של סיפוח מזדחל, מדובר בעמדה ברורה, למרות ההשלכות שיכולות להיות לה; תיקי המשפטים והחינוך, הכפפת בתי הדין הרבניים למשרד המשפטים כפי שהיה בעבר (ולקיחת סמכות מהמשרד לשירותי דת בו שולטת וחושקת מפלגת ש"ס), ראשות הוועד לענייני התיישבות, ראשות וועדת חוק, חוקה ומשפט, חיזוק מוסד הרבנות כסמכות הדתית העליונה והבלעדית של מדינת ישראל וראשות וועדת השרים לענייני עתיקות.

 

הנושאים העומדים על סדר היום מבחינת האידיאולוגיה אותה מקדם בצלאל סמוטריץ' הנם סיפוח הגדה המערבית ושליטה דתית. דרישותיו הנן לצנינים לא רק במישור של מדיניות הפנים, מאחר ובמידה וכל דרישותיו יתקבלו, יהיה לכך השלכות רבות על מדיניות החוץ הרשמית והלא רשמית של מדינת ישראל. וועדת השרים לעתיקות היא זו שיכולה לקדם או לקבור את מתווה הכותל, ובצלאל סמוטריץ' מבקש לקבור את מתווה הכותל ולחתום את הגולל על יחסי מדינת ישראל עם היהדות המתקדמת בארצות הברית. יחד עם שליטה על הרבנות וסמכויות הגיור יש לדרישות איחוד מפלגות הימין פוטנציאל נפיצות גבוה שגם בנימין נתניהו, אשר לא שש להתעמת עם יהדות ארצות הברית בשנים האחרונות, לא רוצה אינו רוצה בה.

 

למרות שבצלאל סמוטריץ' מדבר בגלוי על כך שכשר משפטים ידאג להסדיר את חוק החסינות לראש הממשלה, איני בטוח שהדבר יסייע בידו לקבל את תיק המשפטים, אותו מייעד נתניהו ליריב לוין, אשר מצד אחד שותף לכל גחמותיו של בצלאל סמוטריץ' אולם להבדיל מסמוטריץ' נאמנותו לנתניהו אינה מוטלת בספק.

המשא ומתן הקואליציוני נכנס לחלקו האינטנסיבי יותר מאחר והזמן מתקצר והשחקנים השונים ידרשו להתגמש או להמשיך לאיים בקלפים שבידיהם. חשוב להדגיש כי לכל הצדדים יש אינטרס לקיום הממשלה והיא תקום, אך השאלה היא מי ימצמץ ראשון ובאיזה עניין.

נמשיך לעקוב ולעדכן.

 

Kobi.cohen@gmail.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים