שתף קטע נבחר

למה אנחנו מפחדים מרופא השיניים?

חרדה דנטלית היא פחד עמוק מביקור אצל רופא השיניים, שמלווה במצוקה קשה ולעיתים אף מונע מאנשים להגיע לטיפולים. למה זה קורה ומה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעה?

בימינו, כאשר הגישה של רופאים לחולים השתנתה פלאים ואפילו הביקור של הילדים אצל הרופא הופך לפחות בחלקו לכיף עם מוזיקה, צחוק ומדבקות, אני תוהה מדוע נותר הביקור אצל רופא השיניים כל כך טראומתי עבור חלק מהאנשים.

  

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

מהן הסיבות לחרדה דנטלית?

1. "מה שהיה הוא שיהיה"- יכול להיות שחווית חוויה לא נעימה עם רופא שיניים, אבל, ייתכן שפשוט נתקלתם ברופא לא נעים, אשר היה חסר סבלנות ולא התייחס לתחושות או לכאב שלכם, לא כל הרופאים הם כאלה.

 

לעיתים מתרחש תהליך של "הכללה" שמוביל למחשבות אוטומטיות ומחזק את האמונות: "כל רופאי השיניים לא סבלניים", "זה חייב לכאוב", וכדומה.

 

שיננית (צילום: shutterstock)
פחד מדבק מרופאי שיניים. אחת הסיבות לחרדה(צילום: shutterstock)

 

2. פחד "מדבק"- התפיסה הכללית ש"רופא שיניים זה מפחיד" אשר מחלחלת אלינו באמצעות שיחות ישירות, סיפורים או אפילו באמצעים דיגיטליים כמו סרטים. גם מבחינה היסטורית במה שנקרא "הלא מודע הקולקטיבי" יש סיפורים רבים על אובדן שיניים, ומשמעויות סמליות הקשורות בכך (מה שמופיע למשל בחלומות).

 

3. חוויה "תורשתית"- מהורים אשר גדלו בדור בו ללכת לרופא שיניים היה חוויה קשה, החל מהורים שמחזיקים בכוח את ילדיהם ועד לרופאים פחות סימפטיים או קשובים, חוויות אלה לעיתים מועברות מההורים שמלווים את הילדים. למרות שכיום, כאמור, המצב שונה.

 

4. "פחד לא ברור הוא חרדה" - ישנם מטופלים שהתחושה של פתיחת הפה באופן מלא לאורך זמן וטיפול בשיניים הפנימיות מבלי יכולת לדבר בצורה חופשית גורמת להם ללחץ ואף לרפלקס הקאה, אחרים חווים את זריקת ההרדמה כגורם מלחיץ, חלק סובלים מפוביית דם או פחד, ממחנק או התעלפות. למעשה זיהוי מדויק של החששות הוא שמאפשר טיפול קצר ויעיל.

 

5. "גירויים ניטרליים הופכים למאיימים"- בעקבות ההימנעות מהביקור לטיפול בשיניים עלולים למשל הצלילים (חלק מהמטופלים חווים חרדה למשל מרעש משאבת המים של רופא השיניים), התחושות הפיזיות, או הריחות להפוך למעוררי חשש.

 

על ידי חשיפה הדרגתית אל הריחות והתחושות, תוך היכרות מהירה עם המכשירים והצלילים השונים, אפשר לחוות שחרור מהתגובות הפיזיות של החרדה.

  

איך נתמודד עם חרדה דנטלית?

1. הפרדה בין היכרות ובדיקה לטיפול הראשון

קודם כל, תוכלו להגיע לבדיקה ולפגישת היכרות, בה יסבירו לכם את שלבי הטיפול השונים, את זמן ההשפעה של ההרדמה, סוג ההרדמה, וסוג הטיפול- בטרם תתחילו בטיפול השיניים.

 

בפגישה זו יוכלו להסביר לכם גם כמה זמן יימשך כל מפגש וכמה מפגשים נדרשים לטובת הטיפול הנחוץ. בפגישה הראשונה אפשר לעשות צילום ובדיקה, להכיר קצת את הרופא, ואם תרצו ניתן לדחות את תחילת הטיפול למפגש השני.

 

רוב הרופאים יסכימו גם להשמיע לכם את הרעשים של המכשירים השונים כדי שתכירו אותם קצת ולא תחברו אותם תפיסתית לכאב. ככל שתהיו מוכנים יותר לתהליך, כך תרד רמת החרדה. זוהי גם הזדמנות להתרשם מהרופא ולהרגיש אם אתם רוצים ויכולים לעבור איתו את הטיפול. אם אתם מרגישים שהרופא לא מתאים לכם, אפשר פשוט לבחור רופא אחר. זו זכותכם המלאה.

 

2. אלחוש, הרדמה, גז צחוק

ברוב מוחלט של המקרים הרדמה מקומית מספיקה, ניתן אף לבקש מהרופא שימרח משחה מאלחשת כדי שלא תחושו בזריקת ההרדמה. לשמחתנו, בתקופה זו אין צורך לסבול במהלך הטיפול והזריקה היא זו שמאפשרת לא לחוות כאב כלל.

 

במקרים של רפלקס הקאה וגם בחלק מהמקרים האחרים של חרדה, מומלץ לפעמים להשתמש בגז צחוק אשר מאפשר לקיים את הטיפול בקלות יחסית. במקרים מסוימים ניתן להשתמש בטשטוש או אף בהרדמה כללית, אם כי רצוי בהרבה, וכמעט תמיד, להשתמש כשאפשר בחלופות פשוטות יותר.

  

3. אוזניות עם מוזיקה שעושה לכם טוב, ופתרונות אישיים

יכול להיות שלא חשבתם על זה? ניתן פשוט להיעזר באוזניות עם מוזיקה שאתם אוהבים ונהנים ממנה. פתרון פשוט זה מאפשר לאנשים רבים להתרווח ולעבור את הטיפול בקלות רבה. מוזיקה עוזרת לא רק עם הצלילים של המכשירים, אלא בכלל לתחושה נוחה יותר.

 

התקשורת עם הרופא יכולה להיעשות דרך תנועת היד ("ארים את היד אם ארצה שתעצור רגע"). ואם רוצים לוותר על האוזניות אפשר גם לנגן את המוזיקה דרך מחשב, בקליניקות בימינו לשמחתנו יש תמיד דרך לנגן מוזיקה. אני מכיר רופא שיניים שדואג לכסות את המטופלים בשמיכת פליז נעימה, ואחד אחר שמציע למטופלים להחזיק משהו ביד. כל אחד ומה שעוזר לו.

 

4. היפנוזה רפואית

היפנוזה רפואית היא דרך מצוינת ויעילה להתמודד עם חרדה דנטלית, בצורותיה השונות. ברוב המקרים נדרשים 3-5 טיפולים בלבד כדי להתמודד עם החרדה בצורה טובה ולהתחיל לטפל בשיניים ולחוות הקלה.

 

ישנם רופאי שיניים אשר עברו הכשרה בהיפנוזה רפואית (ובעלי רשיון ממשרד הבריאות כמובן) ויכולים לסייע לכם במהלך הטיפול. גם פסיכולוגים רפואיים המורשים להיפנוזה יכולים לסייע בהתמודדות עם חרדה דנטלית ופחד מבדיקות רפואיות.

 

נפתלי אדרי, פסיכולוג רפואי, פסיכולוג המרפאה לחרדה דנטלית באונ' תל אביב, מרצה בבית הספר לרפואת שיניים ומרכז קורסים העוסקים בתקשורת רופא-חולה וטיפול בחרדות דנטליות, מטפל בעזרת היפנוזה רפואית ופסיכותרפיה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttertstock
חרדה מרופא שיניים
צילום: shuttertstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים