שתף קטע נבחר

מאסר לגנב כתבי יד עתיקים מספריית "בית אריאלה"

יוסי חמו, שניצל שיפוצים בספרייה התל אביבית וגנב כתבים רבניים מלפני מאות שנים, נידון לשנה וחצי בכלא. השופט קיבל את הסדר הטיעון שלו עם הפרקליטות, כיוון ש"נתקלה בקשיים ראייתיים". שני שותפים קיבלו גם הם עונשים מקלים כחלק מהסדר

 

 

עונש מאסר באחת מפרשות גניבת האמנות הגדולות בשנים האחרונות בישראל: שנה וחצי מאסר בפועל נגזרו היום (ב') על יוסי חמו (26), שפרץ לספריית בית אריאלה בתל אביב וגנב ממנה עתיקות וספרים נדירים בשווי מאות אלפי שקלים.

 

חמו הורשע לפני שנתיים בבית משפט השלום בתל אביב במסגרת הסדר טיעון בקשירת קשר, התפרצות לשם גניבה והסגת גבול, והיום כאמור נגזר דינו. בית המשפט קבע כי מ-18 החודשים שנגזרו על חמו ינוכו ימי המעצר שלו. בנוסף, נגזרו עליו שישה חודשי מאסר על תנאי ותשלום 14 אלף שקלים כפיצויים לבית אריאלה.

תיעוד הפריצה וגניבת כתבי היד העתיקים ()
תיעוד הפריצה וגניבת כתבי היד העתיקים

יוסי חמו (שמאל) ונתנאל כהן בדיון בבית המשפט לפני כשלוש שנים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יוסי חמו (שמאל) ונתנאל כהן בדיון בבית המשפט לפני כשלוש שנים(צילום: מוטי קמחי)

נאשם נוסף בפרשה, נתנאל כהן (29), הורשע אף הוא במסגרת הסדר טיעון בקשירת קשר וסיוע להתפרצות לשם גניבה. היום נגזרו עליו ארבעה חודשי מאסר - שיומרו בעבודות שרות. נאשם שלישי, דוד והבה, הורשע במתן אמצעים לביצוע פשע ונגזרו עליו ארבעה חודשי מאסר על תנאי.

  

השופט עידו דרויאן-גמליאל ציין כי קיבל את ההסדר שהושג בין הפרקליטות לנאשם המרכזי, יוסי חמו, כיוון שהפרקליטות נתקלה בקשיים ראייתיים ממשיים במהלך ניהול המשפט. "אלו כפו עליה להציע או להסכים להסדר הטיעון המקל", כתב השופט.

 

על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עורכת הדין מורג לנגנטל, בספריית "בית אריאלה" בשדרות שאול המלך יש חדר ובו כספת שבה מאוחסנים, בין היתר, כתבי יד וספרים עתיקים מקוריים של רבנים שנכתבו עד שנת 1640 לספירה. שוויים של הספרים מוערך במאות אלפי דולרים, ולכן הכספת מוגנת באמצעות מצלמת אבטחה, אזעקה וגלאי נפח.

בית אריאלה בתל אביב (צילום: מיכאל קרמר, ידיעות אחרונות) (צילום: מיכאל קרמר, ידיעות אחרונות)
בית אריאלה בתל אביב(צילום: מיכאל קרמר, ידיעות אחרונות)

בזמן הפריצה, ב-21 בינואר 2016, נעשו בבית אריאלה עבודות שיפוץ, ונוצר מעבר צדדי המקשר בין החניון לחדר המוביל לכספת. על פי כתב האישום, פרץ חמו, יחד עם אנשים נוספים, לחדר המוביל לכספת כחלק מפעולות ההכנה לגניבת כתבי היד העתיקים. בהמשך, הם גנבו ממנה את כתבי היד, בשווי מוערך של כ-93 אלף דולר.

 

המורשע השני בפרשייה, נתנאל כהן, חיכה לפי כתב האישום באותה עת ברכבו, בחניון "בית גולדה" ברחוב ברקוביץ' בתל אביב, שנמצא ליד הספרייה. בתום הפריצה הוא העמיס את כתבי היד הגנובים על רכבו ועזב את המקום.

 

מתיעוד מצלמות האבטחה שהגיע לידי ynet, עולה כי הפורצים תועדו כשפניהם מכוסות בכובעי גרב ועל ידיהם כפפות. בסרטון ניתן לראות שהמבצע יודע על מצלמות האבטחה במקום: הוא מנסה לכסות אותן וזוחל לכיוון הארון עם הכספת על מנת שהמצלמות לא יקלטו אותו. פעם אחר פעם הוא חוזר על המהלך וגונב עוד ועוד כתבי יד.

 

מהראיות ומסרטי האבטחה ניתן ללמוד כי לפורצים היה עוד מידע "מודיעיני" מדויק - למשל כיצד לנטרל את האזעקה ובאיזה ארון נמצאים הספרים. אחד מהם הצמיד דבק סלוטייפ על חיישן האזעקה בדלת וכך הצליחו לפרוץ ולהגיע במדויק אל הכתבים הנדירים.

 

עורך הדין, ניר אלפסה מהסנגוריה הציבורית, שייצג את נתנאל כהן, מסר: "לנוכח חלקו הקטן של הלקוח שלי, היותו מסייע זוטר להתפרצות, לאור הקשיים הראייתים שהתגלו במהלך ניהול ההוכחות בתיק, ותרומתו להשבת הכתבים הגנובים - קיבל בית המשפט את עמדתנו והקל בעונשו, ואנו מברכים על כך". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים