שתף קטע נבחר

"הזיהום ממדורות בערים - יותר גבוה מתחנת כוח"

ביום רביעי בערב, אז נחגוג את ל"ג בעומר, צפוי זיהום אוויר גבוה מהמדורות הרבות וגם בשל השרב והרוחות המזרחיות הצפויות. מומחה אקלים מזהיר: "המדורות יגרמו לכמויות של חלקיקים מרחפים, שגם מי שנמצא בבית ינשום אותם". אז מה אסור לעשות ליד המדורה ואיך להימנע מלנשום אוויר רעיל?

המדורות בחגיגות ל"ג בעומר גורמות לזיהום אוויר גבוה מאוד ברחבי הארץ ובמשרד להגנת הסביבה ובמשרד הבריאות קראו לחוגגים לצמצם את מספר המדורות ולא לשרוף פלסטיק וחומרים מסוכנים. גם רשויות רבות ברחבי הארץ הצטרפו ליוזמות לצמצום זיהום האוויר. בעיריית תל אביב קוראים לחוגגים לאחד מדורות ולזהם פחות. בעיריית ראשון לציון יצאו ביוזמה על מנת לצמצם את זיהום האוויר בערב זה, במסגרתה העירייה תארגן 24 מדורות שכונתיות ענקיות ותדאג לארגון הקרשים וגם למופע אש.

 

 

פרופ' עודד פוצ'טר קלימטולוג שהתמחה ביחסי אקלים, אדם וסביבה ממכללת בית ברל, דיבר בריאיון באולפן ynet על רמת הזיהום הנגרמת ממדורות ל"ג בעומר: "כמות גדולה של מדורות קטנות יכולה להיות יותר מסוכנת מתחנות כוח, כי תחנת כוח ומרוכזת בנקודה מסוימת והארובה שלה היא בגובה, ואילו מה שיקרה אצלנו, עשרות אם לא מאות אלפי מדורות קטנות ברחבי העיר יגרמו לכמויות של חלקיקים מרחפים גדולות מאוד, שגם מי שנמצא אצלנו בבית ינשום את הזיהום הזה. ביום רביעי צפויות רוחות מזרחיות, אז לא יהיו לנו רוחות מערביות שבאות מהים ומטהרות את האוויר. בעצם תהייה פעולה הפוכה".

 

אז איך אפשר להימנע מהזיהום הכבד? פרופ' פוצ'טר אומר: "נתחיל במי שנמצא בבית ולא חוגג. הוא צריך לסגור טוב טוב ולאטום את הבית, בעיקר אנשים שנמצאים בדרגות סיכון כאלה ואחרות כמו חולי אסטמה, חולי מחלות ריאה, נשים בהיריון, רצוי שיהיו בבית עם מיזוג אוויר, לאטום את הבית ככל שאפשר ולהפעיל מזגנים. לגבי מי שמדליק מדורה, יש להקפיד שהמדורה תהיה קטנה ככל האפשר, ושהעצים יהיו עצים טבעיים ככל האפשר. לא לזרוק עצים מצופים בלק, לא לזרוק קופסאות של דיאודורנטים, לא לזרוק אספלט, לא לזרוק צמיגים וניילונים, מכל אלה להימנע. זה לא יהיה אולי ברקע הכללי, אבל זה יהיה נקודתי - מי שיהיה קרוב לנקודה שיש בה צמיגים, ינשום הרבה אוויר רעיל".

 

חגיגות ל
לא למדורות גדולות. חגיגות ל"ג בעומר במאה שערים(צילום: EPA)

 

פרופ' פוצ'טר לא צופה שתהיה חקיקה נגד מדורות ל"ג בעומר: "רגולציה נגד מדורות תהייה בעייתית, אבל רגולציה נגד מדורות גדולות - בהחלט אפשר. צריך להתמקד במדורות קטנות ולא במדורות גדולות , ועדיף לרכז כמה שיותר אנשים סביב מדורה אחת וגם מדורה שתדלוק לזמן קצר. בהחלט הגיע הסוף למדורות הגדולות. כל מדורה שהגובה שלה יותר ממטר - אין בה צורך. זה מיותר ופשוט צריך לאכוף פה את החוק ולא לאפשר את הדברים האלה. יש לנו רוחות מזרחיות שיכולות להשתנות ובדרגות גבוהות אנשים יכולים להיפגע".  

 

המודעות עולה?

בשנה שעברה נרשמה ירידה בזיהום האוויר בהשוואה לשנים קודמות, גם הודות להיענות הציבור להנחיות. התוצאה התקבלה בכ-150 תחנות הניטור של המערך הארצי לניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה. הירידה בזיהום התבטאה גם בפחות ערפילים שחורים באוויר והפחתה בריח החריף והמוכר גם בימים שלאחר המדורות. המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להשתמש בכלים רב-פעמיים בחגיגות ל"ג בעומר ולהשאיר את הסביבה נקייה מאשפה.

 

מבחינה סביבתית, במהלך בעירת העצים במדורות נפלטים לאוויר ריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים, המסוכנים ביותר לבריאות האדם, וכן כמויות גדולות של פחמן דו חמצני, הגורם להתחממות כדור הארץ. בכל שנה, עם הדלקת מדורות ל"ג בעומר, נרשמות במרבית תחנות הניטור עליות בריכוזי החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה - המגיעות לשיאן במהלך הלילה ועד לפנות בוקר. בנוסף, ב-10 השנים האחרונות נרשמה עליה במספר הפניות למיון בקרב ילדים, עקב כוויות בל"ג בעומר.

 

ארכיון 2015 מדורה ל
עדיף מדורות קטנות(צילום: יריב כץ)

 

כאמור, רשויות רבות החליטו להילחם בזיהום האוויר הנגרם בל"ג בעומר. בראשון לציון החליטו לפתוח בחינם את בריכות השחייה העירוניות ומעודדים תושבים ליהנות מהמים במקום האש. כמו כן, תארגן העירייה במשך יומיים 24 מדורות קהילתיות. "החלטנו לארגן מדורות קהילתיות גם מהטעם של שמירה על איכות הסביבה וגם לחזק את הקהילתיות והשיתופיות", הסביר ראש העיר ראשון לציון רז קינסטליך. בנוסף, במקום להשתתף במדורות, יוכלו התושבים ליהנות משחייה לילית. בערב ל"ג בעומר תותר לתושבי ראשון לציון כניסה חופשית לבריכות השחייה העירוניות.

 

בעיריית כפר סבא הציעו לוועדי הורים ושכונות להמיר את המדורה בפעילות חלופית ולזכות במתנות.

  

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, אמר כי "אנחנו מזמינים את הציבור לצמצם את מספר המדורות ולחגוג בצוותא. אני קורא לכם להישמע להנחיות כדי שכולם יסיימו את המדורות בשלום".

 

 אינפו גרפיקה המלצות כבאות ל ל

 

הנחיות המשרד להגנת הסביבה

- אין להשליך למדורה חומרי פלסטיק וניילונים.

 

- יש להימנע מלזרוק למדורה כוסות, צלחות וסכו"ם חד פעמי מפלסטיק וכלים מקלקר. שריפתם של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים מסרטנים ובנוסף מלווה בריחות רעים.

 

- מומלץ לחגוג בחברותא כדי להפחית את זיהום אוויר (אבל לא להגדיל את המדורה בשל איחוד המדורות).

 

- מומלץ שלא לשבת קרוב למדורה ולא בכיוון שאליו פונה העשן, כדי להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים.

 

- אין לשרוף תחליפי עץ מלא כמו מלמין, M.D.F ופורמייקה.

 

- יש להימנע מתחליפי עץ מאחר שתהליך ייצורם כולל ערבוב עם דבקים שונים, והם פולטים לאוויר בעת שריפתם חלקיקים המכילים חומרים מסוכנים בתהליך המלווה בריחות רעים.

 

- אין להשליך למדורה עצים צבועים בצבע או בלכה.

 

- אין להשליך למדורה זכוכיות ואבנים.

 

- זכרו: זכוכיות ואבנים עלולים להתפוצץ מחומה של האש ולהוות סכנה לחוגגים סביב המדורה.

 

- הימנעו משימוש בכלי פלסטיק! הידעתם? בצלחת הפלסטיק החד-פעמית שתביאו למדורה תשתמשו רק 5 דקות אבל היא תתכלה רק בעוד מאוד שנים! השתמשו בכלים רב-פעמיים

 

- הביאו איתכם שקיות זבל למדורה והשאירו את המקום אחריכם נקי

 

- הפרידו את הפסולת הניתנת למיחזור כמו בקבוקים ואריזות, ואם אין פח בסביבה – קחו איתכם את האשפה עד לפח הקרוב

 

הנחיות משרד הבריאות

- ממנים מבוגר אחראי שילווה את תהליך הקמת המדורה, משלב איסוף הקרשים ועד סיום המדורה.

 

- אוספים קרשים ללא מסמרים ודברים בולטים שעלולים להיחתך ולהיפצע מהם.

 

- ממקמים את המדורה בשטח נקי מקוצים ומעשבים, במרחק ביטחון סביר ממבנים וממתקנים. לא מבעירים מדורה מתחת לקווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים ושיחים או מתקני דלק.

 

- מוודאים שהמרחק מהמדורה השכנה מספיק גדול.

 

- מגדירים גבול בטיחות למדורה מאבנים, על מנת לסמן את הקו שאותו לא עוברים.

 

- נועלים נעליים גבוהות ולובשים מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה להגנה על הגוף מפני גיצים וגחלים וכן מעקיצות זוחלים ושרצים הנמשכים אל חום המדורה.

 

- רצוי להצטייד בטלפון נייד שממנו אפשר יהיה להתקשר למכבי אש או אמבולנס בעת הצורך.

 

- יש להצטייד בתיק עזרה ראשונה, ולהחזיק בקרבת המדורה 2 דליי מים מלאים למקרה של התפשטות שריפה.

 

- מרחיקים כל חומר דליק מהמדורה ואסור בתכלית האיסור להחזיק בקרבת האש מיכלי דלק ו/או מיכלי גז.

 

- לא משאירים את הילדים ללא השגחה אפילו לרגע, רגע זה הרבה זמן.

 

- הפעלות ופעילויות לילדים מבצעים לצד המדורה ולא מסביבה.

 

- את תפוחי-האדמה והבצלים מומלץ להשחיל על חוט תיל. הכנסתם והוצאתם מהאש תעשה על ידי מבוגר. לפני הגשתם לילדים יש לוודא שהם אינם חמים מדי לאכילה, תפוחי-אדמה ובצלים חמים עלולים לגרום לכוויות קשות בפה.

 

- בסיום הקומזיץ: יש לוודא כיבוי מוחלט של המדורה, על ידי שפיכת חול או מים.

 

- במקרה של שריפה יש לפעול מיד לכיבויה ובמקביל, לטלפן 102 לתחנת מכבי האש.

 

והעיקר שיהיה לכולנו חג שמח ובטוח עם כמה שפחות זיהום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מדורה באשדוד. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים