שתף קטע נבחר

הפארק המטרופוליני בעמק מוצא יישאר טבעי

בשטח שרידים רבים של חקלאות עתיקה, גדרות אבן, בוסתנים, טרסות ישנות, שטחי יער, מטעים וכרמים

הישג ירוק: הוועדה המחוזית ירושלים החליטה כי הפארק המטרופוליני בעמק מוצא יישאר טבעי ולא יהיה בו כל פיתוח. הוועדה קבעה עוד כי התוכנית המאושרת לא תכלול בינוי, מגרשי חניה או דרכי גישה חדשות בשטח העמק. מדובר בפארק על שטח של כ-4,000 דונם בחלק המערבי של ירושלים.

 

עמק מוצא (צילום: מנעד תכנון נוף בע
עמק מוצא(צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ)

 

מדובר בשינוי של ההחלטה מזמן הפקת התוכנית, שבה הוצע פיתוח מספר מוקדים בשטח העמק, בהם הוצעו פעילויות כגון חוות סוסים, אגם מלאכותי, מתחם הסעדה ומגרשי חניה. במסגרת הליך התכנון, התקיימו מספר דיוני התנגדות בוועדה - שבראשה עומד עו"ד עמיר שקד - שבהם נשמעו התייחסות תושבי האזור וכן פורסמו מספר חלופות שונות להשגות הציבור. בסופו של ההליך, החליטה ועדת המשנה להתנגדויות על אישור התוכנית במתכונת מצומצמת וללא מוקדי הפיתוח שהוצעו בתחילה.

 

כמו כן קבעה הוראות שונות לשמירה, הגנה וחיזוק המערכות האקולוגיות שיש כיום בשטח. באופן ספציפי, הבהירה הוועדה שלדעתה אין מקום לקבל את ההצעה לפתח בפארק אגם קבוע.

עמק מוצא (צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ)
עמק מוצא(צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ)

עמק מוצא (צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ)
עמק מוצא(צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ)

 

התוכנית, שהיא יוזמה של הרשות לפיתוח ירושלים, כוללת בתחומה את ערוץ נחל שורק והמורדות המיוערים של אגן עין כרם והר חרת, העוטפים אותו. בשטח זה, המוכר בשם עמק מוצא, שרידים רבים של חקלאות עתיקה, גדרות אבן, בוסתנים, טרסות ישנות, שטחי יער, מטעים וכרמים. במרכז השטח נמצא סכר מאגר המים בית זית, שנבנה בשנות ה-50, לצורך העשרת אקוויפר ההר וכיום משמש כאתר טיולים מרכזי בחודשי החורף והאביב.

 

במורדות היורדים אל העמק מספר מעיינות, המהווים שריד לתרבות החקלאית הקדומה בארץ ישראל. השילוב של מאפיינים אלו מייצרים בשטח העמק פסיפס של נופים מגוונים ודרמטיים, המהווים זירה להימצאותם של בעלי חיים שונים (כמו צבאים, תנים, צבועים, צבי ים ומגוון ציפורים מיוחדות) וכן של צומח המורכב מחורש ים תיכוני עם מינים רבים נוספים.

 

"התוכנית קודמה בהליך ייחודי, במסגרתו פרסמה הוועדה להערות הציבור חלופות שונות לתכנון עמק מוצא", ציינו בוועדה המחוזית. "הליך זה העצים באופן משמעותי את מידת שיתוף הציבור והמעורבות הציבורית בתכנית ואפשר לוועדה לקיים שיח עם תושבי האזור. התוכנית שאותה אישרה הוועדה מייצרת את קו המגע שבין אזורי הפיתוח האינטנסיביים של ירושלים לבין השטחים הפתוחים הערכיים ממערב לה והיא מהווה חוליה מרכזית בשדרה הירוקה החוצה את ישראל מדרום לצפון. הקמת הפארק תתרום לשיפור איכות החיים של תושבי המטרופולין, תספק מענה לצרכי הפנאי והנופש של הציבור ותשפר את הנגישות של תושבי העיר לשטחים הפתוחים בעמק מוצא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ
ללא חניה וחוות סוסים. עמק מוצע
צילום: מנעד תכנון נוף בע"מ
מומלצים