שתף קטע נבחר

עד 2021 תגיעו למאדים

המטרה - לחפש סימני חיים: נחתת עם מיני-מסוק תשוגר למאדים, ובה שבבים עם מיליוני שמות. גם השם שלכם יכול להיות שם

 

 

נולדתם במילניום הנוכחי? נאס"א מאפשרת לכם להגשים את מטבע הלשון המפורסם, לפחות בחלקו. אז עד גיל 21 כנראה לא תגיעו לירח, אבל בלחיצת כפתור השם שלכם יוכל להגיע למאדים - וזה אפילו יותר רחוק.

 

מעתה ועד 30 בספטמבר, המעבדה להנעה סילונית של נאס"א מזמינה אתכם לשלוח שמות למשימת מאדים 2020. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לכתוב את השם ומקום המגורים בטופס זה באתר נאס"א, וללחוץ על "שלח" - והשם שלכם ייכנס לשבב לנחתת הרובוטית שתשוגר בשנה הבאה לכוכב הלכת האדום.

כרטיס טיסה מאדים 2020 ()
ישראל ישראלי בדרך למאדים

כרטיס טיסה מאדים 2020 ()
נאס"א מזמינה גם אתכם

האזור שבו אמור לנחות רכב המאדים (צילום: נאס
מכתש ג'זרו, אזור הנחיתה(צילום: נאס"א)

הוספת השם תעניק לכם באופן מיידי את האפשרות להדפיס או לשמור למזכרת את "כרטיס הטיסה", שעל גבו הנקודות שצברתם בנוסע המתמיד - יותר מ-500 מיליון ק"מ עד מאדים, בצירוף לנקודות ממסעות קודמים, אם נרשמתם אליהם. על הכרטיס מופיע גם אתר השיגור - קייפ קנוורל בפלורידה; אתר הנחיתה - מכתש ג'זרו במאדים; והמשגר שיביא את השם שלכם לשם - אטלס V-541.

 

לאחר איסוף כל השמות, הם יועברו למעבדת שבבים ויוכנסו לשבב סיליקון זעיר. כל שורת טקסט תהיה ברוחב של 77 ננו-מטר, פחות מאלפית העובי של שערה אנושית. כך ניתן יהיה לחקוק יותר ממיליון שמות לשבב בגודל של מטבע.

 

אבל על פי כל ההערכות, יהיה צורך ביותר משבב אחד. רק בשנה שעברה נכתבו 2.4 מיליון שמות בשני שבבים שנשלחו בנחתת נאס"א InSight למאדים, ופרויקט מאדים 2020 צפוי לקבל תשומת לב גדולה בהרבה - וכנראה גם הרבה יותר שמות. עד כה יותר מ-330 אלף כבר נרשמו.

הדמיה של רכב המאדים (צילום: נאס
הדמיה של הנחתת שתגיע למאדים בתחילת 2021(צילום: נאס"א)

הנחתת Insight על מאדים (צילום: נאס
הנחתת Insight על מאדים. הפעם המשימה הרבה יותר משמעותית(צילום: נאס"א)

אטלס 5. המשגר שיוביל את הרובר למאדים (צילום: AP) (צילום: AP)
אטלס 5. המשגר שיוביל את הרובר למאדים(צילום: AP)

"אנחנו רוצים שכל אחד יוכל להשתתף במסע החיפוש הזה", אמר תומאס זורובוקן מנאס"א. "זו תקופה מלהיבה לנאס"א, אנחנו מתחילים במסע לפתרון שאלות בסיסיות בנוגע לכוכב השכן שלנו, ואפילו לגבי מוצא החיים".

 

הרובר הרובוטי, שגודלו כגודל מכונית, צפוי להמריא באמצע השנה הבאה, ולנחות במאדים בפברואר 2021. מטרתה העיקרית של הנחתת היא לחקור את מה שנראה כאתר של דלתה של נהר עתיק, בקצה מכתש פגיעה עצום - ולחפש סימני חיים. האבנים והסלעים באותו מכתש עשויים להכיל תרכובות אורגניות ועקבות לחיים מיקרוביים.

 

"הדלתה היא מקום טוב לחיפוש אחר חיים ששקעו ונשמרו במשך מיליארדי השנים שעברו מאז שהאגם היה קיים", אמר המדען קן פרלי מפרויקט מאדים 2020. הרובר  יאסוף דגימות, במטרה למצוא דרך להחזירן בעתיד הרחוק לכדור הארץ.

 

נאס"א מתכוונת גם לשגר מיני-מסוק המותאם לטיסה למאדים, שעד הנחיתה יהיה מחובר לגחון הרובר, וכן לבצע ניסוי שמטרתו ליצור חמצן מהאטמוספירה במאדים. טכנולוגיה כזו תוכל להיות לעזר כאשר אסטרונאוטים ינחתו על מאדים, אולי כבר ב-2030. ואולי עוד עשרות או מאות שנים, חוקרים יצליחו להגיע לשבבים של מאדים 2020. רק נקווה שהם לא ישכחו מיקרוסקופ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים