שתף קטע נבחר

יועצו של טראמפ נגד אונר"א: המודל הכשיל את הפלסטינים

השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט אמר בדיון במועצת הביטחון של האו"ם שעסק בסוכנות הסעד לפליטים פלסטינים כי "יש לחפש פתרון אחר, אונר"א לא תפתור את הסכסוך". על הוועידה הכלכלית בבחריין: "הפלסטינים טועים בכך שהם מסרבים להגיע"

 

 

 

 

השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט אמר הערב (ד') כי "אונר"א (סוכנות הסעד והסיוע לפליטים פלסטינים) לא תפתור את הסכסוך עם ישראל". הוא הדגיש כי "יש לתכנן את תקופת המעבר מהמודל של אונר"א למודל של חברה אזרחית שתיקח לידיה את האחריות על הפלסטינים". את הדברים אמר בדיון במועצת הביטחון של האו"ם שעסק באונר"א.

 

גרינבלט הוסיף: "מאז הקמתה, תרמה ארה"ב לאונר"א שישה מיליארד דולר – יותר מכל מדינה אחרת. אך שנה אחרי שנה תקציב אונר"א לא עמד במשימות ונוצר גרעון. לא ניתנה לפלסטינים הזדמנות לבנות עתיד. ניצלו אותם כבובות פוליטיות ולא כבני אדם".

 

ג׳ייסון גרינבלט בנאומו במועצת הביטחון באו
ג׳ייסון גרינבלט(צילום: אתר האו"ם)
 

 

"אונר"א בונה על היקף התרומות שקיבלה בשנת 2018", הוסיף יועצו של טראמפ, "אך ספק אם תשיג את אותו היקף השנה. מה יקרה אם חשבון הבנק של הסוכנות יתרוקן? צריך לדבר בכנות: מגיע לפלסטינים טוב יותר. לא צריכים להמתין עד שיושג פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. יותר מדי זמן התעלמנו ממצב הפליטים.

 

"לא נקדם שלום בר-קיימא אם נמשיך להתעלם מכך שאונר"א כשלה במימוש המנדט שקיבלה מהאו"ם. הקהילה הבינלאומית מחוייבת לספק עתיד טוב יותר לפלסטינים ולילדיהם. הם הוחזקו בני ערובה יותר מדי זמן בגלל החלטות האו"ם ונמהיגות חלשה".

 

עוד אמר: "בחודש הבא תתקיים בבחריין סדנה כלכלית שתכליתה ליצור דרך אלטרנטיבית לבנות עתיד משגשג עבור הפלסטינים. זאת תהיה טעות מצידם של הפלסטינים לא להגיע - אך זו כמובן בחירתם".

 

אונר
"המודל נכשל". אונר"א(צילום: AFP)

 

בדבריו התייחס גרינבלט גם לסבבי ההסלמה האחרונים בין עזה לישראל: "לא מקובל שהחמאס והג'יהאד האיסלאמי ימשיכו להשתמש באזרחים בעזה - כולל ילדים - כמגן אנושי. לא יהיה סוף לסבל של תושבי עזה עד שכולנו נגיד בפומבי את מה שכולכם חושבים - הארגונים הללו אשמים בסבל של התושבים בעזה".

 

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר בתגובה כי "כבר שנים שאונר"א מעצימה את בעיית הפליטים במקום לנסות ולפתור אותה תוך כדי אימוץ עמדה פוליטית חד צדדית. בתי הספר של הארגון הוסבו לתשתיות טרור והסתה כאשר מעל האדמה מחולקים ספרי לימוד המכחישים את קיומה של ישראל ומתחת לאדמה נחפרו מנהרות של חמאס.

 

"אונר"א כשלה בשיקום הרצועה והצליחה רק בהסתה נגד מדינת ישראל. המנדט של אונר"א חייב להסתיים ובהקדם. כמו כל ארגון בעולם - תסבירו מה המטרות שלכם וכמה זמן נדרש כדי להשיג אותן. 10 שנים? 15 שנה? הגיע הזמן לתת תשובות לעולם", אמר דנון לנציג אונר"א ודרש מחברות המועצה לקבל תשובה תוך שישה חודשים.

 

מצב הומניטרי עזה הבנק העולמי קיצוץ אונר
"מגיע לפלסטינים טוב יותר". אונר"א(צילום: AFP)

 

מזכ"ל אונר"א פייר קורנבול דחה את טענת גרינבלט שמודל אונר"א נכשל. בשיחת וידאו מעזה הוא אמר: "אני לא יכול לקבל שהמאמץ שאונר"א יוטל בספק ושהארגון יוצג כלא נייטרלי. אונר"א מצאה מרכיבי נשק בחלק מבתי הספר שלנו. אנחנו הודענו על כך לעולם וגינינו את זה. לא רק חקרנו את העניין מיידית ומרגע שגילינו את האחראים פיטרנו אותם. גילינו שחמאס חפר מנהרות מתחת למוסדות אונר"א. לא רק שגינינו את חמאס, חסמנו את המנהרות בבטון, דבר שהוא חסר תקדים כשהצוות שלנו בסיכון כל יום.

 

"חיי כל משפחה בעזה הושפעה מהמצב. אנשים מדברים במונחים של ייאוש. יש הידרדרות והחמרה במצב המנטלי של התושבים". קורנבול הוסיף כי "לאונר"א יש מספיק כסף עד אמצע יוני. זה קריטי לאשר לנו תמיכה כספית כדי שנמשיך לספק מזון. זה הכרחי שאונר"א תוכל לפתוח בזמן את שנת הלימודים באוגוסט וספטמבר.

 

"בגדה המערבית יש גידול במספרי הריסות הבתים, מגבלות תנועה ואלימות מתנחלים. יש גם פשיטות צבאיות ושימוש בירי שמסתיימות בפציעות וגרימת נזק לרכוש , כולל במחנות פליטים. יש לחץ גובר על אונר"א במזרח ירושלים כולל איומים להתערב בפעילות שלנו. המצב הנוכחי בגדה כולל במזרח ירושלים פוגע בתקוות של פליטים פלסטינים בנוגע לפתרון שתי המדינות. 1.2 מיליארד דולר – זה הסכום שאנו צריכים לגייס", הוא אמר. "שום דבר היום לא חשוב יותר מאשר חידוש המאמץ לפתרון הסכסוך".


 טראמפ מפסיק את הזרמת הכספים לאונר
"האנשים מיואשים"(צילום: AP)

 

נציגת הרשות הפלסטינית באו"ם פדה עבדלהאדי נאסר אמרה כי אונר"א היא "לא הבעיה". "אנו דוחים את ההתקפות על אונר"א ותוכניותיה שמספקות סיוע אזרחי שמוכר על ידי העולם כולו. אונר"א עשתה עבודה נפלאה וההתקפות נגדה ציניות ונדחות על ידי רוב המדינות", היא אמרה.

 

היא הוסיפה כי "הקהילה הבינלאומית לא יכולה להסתפק רק בשיפור חייהם של הפלסטינים בזמן שהכיבוש נמשך. העם הפלסטיני סבל במשך דורות וחיכה עשרות שנים לחירות - ולא יסתפק רק באוטונומיה. הפלסטינים זכאים לשלוט על אדמתם ולחיות בשלום וביטחון. לא נקבל חצי פתרונות, לא ניכנע לייאוש".

 

שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב אמר הערב כי האו"ם עבד באינטנסיביות עם מצרים על מנת להפחית את המתיחות ולהביא ליציבות. "המצב כרגע לא יציב", אמר מלאדנוב בנאום מירושלים שהוקרן בדיון במועצת הביטחון של האו"ם. "הלחימה בעזה היא האיום הכי גדול, שמציב את שני הצדדים במצב-אי רגיעה מתמיד. אם שני הצדדים לא יפעלו ליציבות, מאמצינו ייכשלו", הזהיר.

 

הוא הוסיף כי "האו"ם ומצרים ימשיכו לפעול על מנת להביא ליציבות בין הצדדים, ולהקמת ממשלת אחדות פלסטינית. ההסלמה בעזה הוכיחה את הדחיפות של הרחבת ההבנות בשטח. אנו צריכים לשאול את עצמנו כמה שנים עוד פלסטינים יצטרכו לחיות תחת שלטון חמאס ולסבול מהסגר הישראלי. כמה זמן עוד ישראלים יצטרכו לרוץ למקלטים בזמן שהחמושים מבצעים ירי חסר אבחנה לעבר אזרחים. אין קיצורי דרך לשלום בר קיימא".

 

שגריר גרמניה באו"ם כריסטוף הויסגן אמר כי "רק פתרון שתי המדינות יענה על שאיפות שני הצדדים ויאפשר ביטחון ויציבות לשני הצדדים. כל פתרון עתידי צריך לכלול את הפרמטרים הידועים כדי שיצליח. זה הכרחי לביטחון ישראל ואין לזה תחליף לשאיפותיהם הלאומיות של הפלסטינים". הויסגן הוסיף כי "אנו מודאגים לגבי ההתפתחויות שמסכנות את הסיכויים לפתרון שתי המדינות", והבהיר שגרמניה "נותרה מחוייבת לביטחונה של ישראל כמדינה יהודית, ומגנה את כל ההתקפות נגד ישראל בלשון החריפה ביותר. גרמניה לא תשתוק כאשר מטילים ספק בזכותה של ישראל להתקיים.

 

"העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, הכרת ארה"ב ברמת הגולן והסירוב של ישראל להעביר כספים לרשות מסכן את המצב", הוא הוסיף. הוא אמר עוד כי אין תחליף לאונר"א, "בכל מה שנוגע לשירותים אזרחיים בעזה, בגדה, בלבנון ובסוריה. אונר"א היא כלי לשמירה על היציבות באזור. אנו מצטערים שארה"ב שהייתה תורמת קבועה לאונר"א הפסיקה את המימון. מי הם חושבים שילמדו את מיליון התלמידים בעזה אם לא יהיה מימון? אני חושש מאוד שזה יהיה חמאס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"המודל נכשל". אונר"א
צילום: AFP
מומלצים