שתף קטע נבחר

סבים שמגדלים נכדה חויבו להסדיר את מעמדם

זוג המגדל את נכדתו בת ה-7 מיום היוולדה סירבו לעבור בדיקות בהתאם לדרישות חוק האומנה החדש. ביהמ"ש הבהיר שיש להם שתי אפשרויות

בית המשפט לנוער בנתניה קבע לאחרונה כי סבים של בת 7, המגדלים אותה מיום שנולדה, יצטרכו להסדיר את מעמדם המשפטי ללא דיחוי - אם באמצעות שיתוף פעולה בהתאם להוראות חוק האומנה החדש, ואם על ידי ניהול הליכי אפוטרופסות בבית המשפט למשפחה. זאת לאחר שהסבים התנגדו בתוקף לעבור בדיקות לצורך הכרזתם כמשפחת אומנה רשמית.

 

בדצמבר 2016 נכנס לתוקף חוק האומנה שחייב את מי שמגדלים ילדים של קרובי משפחה לעבור הליך רשמי להכרה כמשפחת אומנה. ואולם, כשרשויות הרווחה ביקשו מהסבים לעבור את הבדיקות המתאימות ברשויות, אחרת הנכדה לא תוכל להישאר אצלם, הם סירבו והודיעו כי הם לא מוכנים שיגידו להם כיצד להתנהל.

 

רשויות הרווחה ביקשו לפיכך מבית המשפט לנוער להבהיר מה עמדתו בנושא, לנוכח העובדה שמבחינה משפטית הילדה לא יכולה להמשיך לגדול אצל סביה אלא אם יוכרו כמשפחת אומנה.

 

מנגד טענו הסבים שחוק האומנה נכנס לתוקף שנים רבות אחרי שהילדה הייתה בחזקתם, כך שיש להם זכות מלאה לבקש שהחוק לא יחול עליהם באופן רטרואקטיבי.

 

השופטת אילנית אימבר הבהירה כי הוראות המעבר של חוק האומנה קובעות במפורש שהוא חל גם על מי שגידל קרוב משפחה ערב פרסומו. כלומר, למפרע. יותר מזה, נכתב בו בצורה חד-משמעית כי לאדם אסור להחזיק בביתו ילד שאינו ילדו שלא בהתאם להוראות החוק. מכאן שאין אפשרות שהילדה תישאר בחזקת הסבים במתכונת הנוכחית ללא הסדרת מעמדם בהתאם לחוק האומנה.

 

היא הוסיפה כי אם הסבים מסרבים לשתף פעולה עם מנגנון הפיקוח של שירותי האומנה, אף שמטרתו להיטיב עם הילדה ועם המשפחה כולה ולשקף לבית המשפט תמונה מלאה על מצבה, עומדת להם האפשרות לקבל מעמד חוקי באמצעות הליכי אפוטרופסות בבית המשפט למשפחה.

 

השופטת הדגישה כי אין כל ספק שטובת הילדה להישאר עם סביה וכי ניתוקה מהם יגרום לה נזק נפשי. משכך היא הורתה לסבים לפתוח בהליכי האפוטרופסות כמה שיותר מהר על מנת שיוכרזו בהקדם האפשרי כאחראים החוקיים עליה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: רפאל מזרחי
עו"ד לוסי מאיר
צילום: רפאל מזרחי
מומלצים