שתף קטע נבחר

שגרה יומיומית בצפון קוריאה: "משלמים שוחד כדי לשרוד"

דו"ח של האו"ם קובע כי "הזכויות למזון, בריאות, הגנה, עבודה וחופש תנועה בצפון קוריאה תלויות ביכולת של אדם לשחד פקידי ממשל". צפון קוריאנית שעדותה השתלבה בדו"ח: "אם אין לך כסף בשביל שוחד, אתה בסכנת חיים"

"מאבק קיומי יומיומי". ילדים במחוז צפון האמגיונג בצפון קוריאה (צילום: Ed Jones, AFP) (צילום: Ed Jones, AFP)
"מאבק קיומי יומיומי". ילדים במחוז צפון האמגיונג בצפון קוריאה(צילום: Ed Jones, AFP)

אזרחי צפון קוריאה נדרשים לשלם שוחד לפקידי ממשל כדי לשרוד, במדינה שבה שחיתות ודיכוי הם חלק מהשגרה. כך נכתב בדו"ח של מועצת זכויות האדם של האו"ם שפורסם היום (יום ג'). על פי הדו"ח, שמבוסס על עדויות של 214 "עריקים" מצפון קוריאה, פקידים רשמיים סוחטים כספים מהאוכלוסייה הענייה ומאיימים על האזרחים במעצרים והעמדה לדין.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

צפון קוריאה דחתה את מסקנות הדו"ח, ומסרה כי הוא "נגוע בהטיה פוליטית שנועדה למטרות זדוניות". על פי הודעת צפון קוריאה, "דו"חות כאלו הם מפוברקים לחלוטין, מאחר שהם תמיד מבוססים על עדויות לכאורה של 'עריקים' שמוסרים מידע מומצא כדי להבטיח לעצמם מקלט, או שהם נאלצים לעשות זאת תחת לחץ או תמורת פיתוי".

 

צפון קוריאה לא מכחישה שכלכלתה בקשיים, אך מאשימה במצב את הסנקציות שהאו"ם הטיל עליה בעקבות תוכניות הגרעין והטילים שלה. עם זאת, בדו"ח נכתב כי המשטר שם בעדיפות העליונה את תקצוב הצבא, למרות הבעיות הכלכליות.

ועידת זכויות אדם של האו
"מעגל אכזרי של עוני, שחיתות ודיכוי". הצגת מסקנות הדו"ח בסיאול(צילום: AFP)

קים ג'ונג און  (צילום: רויטרס)
דחה את המסקנות. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)

"אני חוששת שהעיסוק התמידי בענייני הגרעין מסיטים את תשומת הלב מהבעיה החמורה של הפגיעה בזכויות האדם של מיליוני אזרחים צפון קוריאנים", אמרה מישל בצ'לט, הנציבה העליונה של האו"ם לזכויות האדם.

 

"הזכויות למזון, לבריאות, להגנה, לעבודה, לחופש התנועה ולחירות מגיעות לכולם, ולא ניתן לפגוע בהן - אבל בצפון קוריאה הן תלויות בעיקר ביכולת של אדם לשחד פקידי ממשל", היא הוסיפה.

 

מוקדם יותר החודש העריך האו"ם כי ארבעה מתוך עשרה צפון קוריאנים - 10.1 מיליון בני אדם - סובלים באופן כרוני ממחסור במזון, וקיצוצים נוספים צפויים להביא את המצב להיות החמור ביותר זה עשור. "היכולת לאיים במעצרים, עיכובים והעמדה לדין מעניקה לפקידי ממשל כוח לסחוט כספים מהאנשים שנמצאים במאבק קיומי יומיומי", נכתב בדו"ח.

 

"שוחד זה חלק משגרת היום של האנשים שנאבקים על הישרדותם", נכתב בדו"ח, שכותרתו "המחיר הוא זכויות". הדו"ח מגנה את מה שהוא מכנה "מעגל אכזרי של עוני, שחיתות ודיכוי".

אזרחים בצפון קוריאה (צילום: Ed Jones, AFP) (צילום: Ed Jones, AFP)
אזרחים בצפון קוריאה(צילום: Ed Jones, AFP)

 (צילום: Ed Jones, AFP) (צילום: Ed Jones, AFP)
(צילום: Ed Jones, AFP)

 (צילום: Ed Jones, AFP) (צילום: Ed Jones, AFP)
(צילום: Ed Jones, AFP)

 (צילום: Ed Jones, AFP) (צילום: Ed Jones, AFP)
(צילום: Ed Jones, AFP)

חלק גדול מ-214 הצפון קוריאנים שמסרו את עדויותיהם הם במקור תושבי המחוזות ריאנגאנג וצפון האמגיונג, אשר גובלים בסין. "שרדנו באמצעות מכירת סוכריות טופי וליקר שאמי הכינה", סיפרה ג'ו צ'אן-יאנג בת ה-29 במסיבת העיתונאים של מועצת זכויות האדם של האו"ם שנערכה בסיאול.

 

ג'ו, שהצליחה לעבור לדרום קוריאה בשנת 2011, אמרה שהם התפרנסו גם באמצעות מכירה פיראטית של מוצרים מתוצרת דרום קוריאנית ואמריקנית - שאסורים למכירה בצפון קוריאה. לעתים הם נאלצו לשלם שוחד. "אם תופסים אותך ואין לך כסף בשביל שוחד, אתה עלול לקבל גזר דין מוות, כמו שקרה לכמה מקרובי משפחתי", היא הסבירה. בדו"ח צוין כי צפון קוריאנים רבים משלמים שוחד בכסף מזומן או בסיגריות.

ועידת זכויות אדם של האו
"אם אין לך כסף לשוחד אתה בסכנת מוות". ג'ו צ'אן יאנג(צילום: AFP)

ועידת זכויות אדם של האו
"חברה שכל חבריה מעורבים בשחיתות". לי האן-ביואל(צילום: EPA)

אחרים משחדים שומרים בגבול כדי לחצות את הגבול לסין - מה שמאפשר תעשייה פיראטית של סחר בנשים. "צפון קוריאה זו חברה שבה כל חבריה מעורבים בשחיתות משום שהם נאלצים לעבור על החוק כדי לשרוד", אמרה לי האן-ביואל, שהצליחה לעבור לדרום קוריאה ומנהלת מאז 2001 קבוצת סיוע ל"עריקים".

 

בצ'לט ביקשה מהרשויות בצפון קוריאה להפסיק להעמיד לדין אזרחים בגין מעורבות במעשים שכאלו, ולאפשר להם חופש תנועה בתוך המדינה והחוצה ממנה. "על סין להפסיק להחזיר בכוח אזרחים שעברו לשטחה", היא הוסיפה.

 

מוקדם יותר החודש קראה ארצות הברית לצפון קוריאה לסגור את כל מחנות המעצר לאסירים פוליטים, ולשחרר את האסירים - שמספרם מוערך בכ-80 אלף עד 120 אלף. צפון קוריאה, מצידה, המשיכה להכחיש את קיומם של כאלו מחנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Ed Jones, AFP
ילדים בצפון האמגיונג
צילום: Ed Jones, AFP
מומלצים