שתף קטע נבחר

ביהמ"ש הטיל סנקציות על אב שהסית את ילדיו

גבר גרוש מסרב להגיע לאבחון שמטרתו לבדוק את מקור העוינות של שלושת ילדיו כלפי אמם. השופטת קבעה: הוא גורם להם נזק רגשי רב

בית המשפט למשפחה בחיפה קבע לאחרונה כי אב גרוש לשלושה ילדים שמסרבים לקשר עם אמם, מתעלל בהם פסיכולוגית ומשפיע עליהם לרעה. לנוכח סירובו לשתף פעולה עם אבחון שמטרתו להביא לפתרון, חייבה אותו השופטת הילה גורביץ שינפלד בהוצאות משפט והבהירה שכל מפגש אבחון שיבוטל באשמתו יעלה לו 7,000 שקל.

 

הילדים נמצאים במשמורת האב ולאורך זמן סירבו לקשר עם האם. לאחרונה החלו מפגשים בין האם לשתי הבנות, אך הבן עדיין לא מוכן לשום קשר עמה. האם טענה לניכור הורי שמקורו בהסתה מתמשכת וקשה מצד האב, אולם הוא טען מנגד שהילדים פשוט סרבנים. לפני כשנה מינתה השופטת גורביץ שינפלד פסיכולוג לצורך עריכת אבחון שיבדוק אם מדובר בסרבנות קשר או בניכור הורי. אלא שמאז ועד היום האב לא שיתף פעולה עם המומחה ולמרות אזהרות בית המשפט האבחון לא התקדם.

 

בחלוף כשבעה חודשים הודיע המומחה שאי-אפשר להמשיך ככה וביקש מבית המשפט להטיל על האב סנקציות כספיות. בתגובה טען האב כי בינו לבין המומחה "לא נוצרה כימיה טיפולית", וכי עכשיו הוא מנסה לקבל "שכר טרחה ללא עבודה".

 

האפוטרופוס שמונה לייצג את הילדים תמך במומחה, והאם ביקשה לחייב את האב בהוצאות נוכח ההפרה השיטתית של החלטות בית המשפט וסיכול האבחון. היא טענה שהאב ממשיך להסית את הילדים נגדה, משכנע את בנותיה שלא להגיע למפגשים עמה ואף הודיע לה כי לא תשתתף בבר-המצווה של הבן.

 

השופטת גורביץ שינפלד ציינה שמרבית פסקי הדין במקרים דומים הסתמכו על התיאוריה של הניכור ההורי, שלא קיבלה אישוש מדעי תקף, ואילו עליה מקובלת הגדרה שונה שמוכרת גם במדריך האבחון הפסיכיאטרי DSM' ומכונה "הורות פתוגנית". מדובר במקרים שבהם הורה מתעלל בילדים פסיכולוגית ומזין אותם במחשבות שווא שגורמות להם לראות בהורה האחר כרע המוחלט.

 

במקרה הנוכחי נקבע כי הסממנים להורות פתוגנית מצד האב הם חד משמעיים, לנוכח ההשפעה הגדולה שיש לאב על הילדים, שניזונים מתחושות הנקמה שלו. "כל הקטינים רואים עצמם קורבן המחויב לזמני שהות בניגוד לרצונו", כתבה, "ואת האם כמתעללת, לא בטוחה, לא אכפתית ולכן מסרבים להגיע לביתה או להיפגש עמה".

 

על כן, ומאחר שהאב לא מראה נכונות לקדם פתרון למצב שגורם לילדיו נזק נפשי, הוחלט להטיל עליו סנקציות משמעותיות ולגבש מתווה טיפולי חדש. השופטת חייבה אותו בהוצאות של 10,500 שקל (סכום שיחולק בין המומחה, האם ואוצר המדינה), והורתה לו להפקיד 5,000 שקל בקופת בית המשפט להבטחת הוצאות האבחון.

 

כמו כן, היא הורתה על החלפת המומחה כדי לאפשר לאב להתחיל מחדש, וקבעה כי הורה שיבטל מפגש יחויב בהוצאות של 7,000 שקל.

 

לבסוף היא ביקשה מהעובדת הסוציאלית לסדרי דין לבחון יחד עם האפוטרופוס לדין ועובדת סוציאלית לפי חוק נוער לבחון את האפשרות להעביר את המשמורת לאם או להוציא את הילדים למסגרת שתאפשר את חידוש הקשר עמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
יוהנס פלטין
עו"ד מאיה הרצברג אלון
יוהנס פלטין
מומלצים