שתף קטע נבחר

10 דברים שכדאי לדעת על הטיפולים החדישים באי ספיקת לב

אי ספיקת לב היא סיבה מובילה לתחלואה ולתמותה ברחבי העולם, וכיום כ-26 מיליון איש ברחבי העולם סובלים ממנה. אבל למרות זאת, בחזית הטיפולית יש סיבה לאופטימיות. 10 דברים שכדאי שתדעו על כך

בשיתוף חברת נוברטיס והאיגוד הקרדיולוגי בישראל

 

אי ספיקת לב היא סיבה מובילה לתחלואה ולתמותה ברחבי העולם. שכיחותה עולה בצורה דרמטית ונראה שאחרי הכל, מערב או מזרח, העולם כולו מסתבר "לוקח ללב" כמעט אותו הדבר. כיום 26 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים ממחלה זו ומחפשים מזור.

 

 קיראו עוד על התמודדות עם בעיות לב

 

חשוב להבין שאי ספיקת לב הינה תסמונת קלינית, שהסיבות לה הן אסופה גדולה ומורכבת של מחלות שונות, המובילות לפגיעה בהתכווצות שריר הלב (אי ספיקת לב סיסטולית) או לפגיעה בהרפיית שריר הלב (אי ספיקה דיאסטולית).

 

עם זאת, התחום מתפתח במהירות ואנו עדים לטיפולים חדישים ומבטיחים אשר נערכים בעקביות וביעילות גם בישראל, שהינה משיאניות העולם באיסוף מידע רפואי ובפיתוחים מבוססי מחקר קליני בטיפול בחולים. במאמר הנוכחי נסקור את הטיפולים החדישים, העשויים לספק תקווה אמיתית עבור חולים רבים.

 

1. חדשות טובות – התרופות עובדות

טיפול תרופתי קשור עם שיפור בתפקוד הלבבי, לעיתים עד כדי החלמתו: פריצת הדרך בטיפול התרופתי במחלה התאפשרה עם ההכרה בחשיבות פעילותה של המערכת העצבית -הורמונלית, בהתפתחות תסמונת אי ספיקת הלב, והניחה את הבסיס לפיתוח של טיפול תרופתי.

 

תרופות אלו קשורות בשיפור משמעותי בתפקוד הלבבי, וכן בירידה בתחלואה ובתמותה בקרב חולי אי ספיקת לב.

 

תרופות אלו כוללות את התרופות מסוג חוסמי הביטא, אשר מעכבות את פעילותה של המערכת העיצבית הסימפטטית, וכן את התרופות המעכבות את מערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון (מערכת הורמונלית המבקרת את לחץ הדם).

 

2. מפתח לשיפור המצב הבריאותי תלוי חד משמעית בעקביות וברציפות הטיפול התרופתי

החשיבות של הקפדה על נטילה עקבית של טיפול תרופתי מחוזקת במחקר עדכני (TRED-HF), בו הודגם כי הפסקת נטילת טיפול תרופתי, הייתה כרוכה בשיעור הישנות המחלה של כ-44%. בהשוואה – בקרב קבוצת החולים אשר לא הפסיקו טיפול תרופתי לא היתה כלל הישנות אי ספיקת הלב.

 

טיפול תרופתי עובד. אי ספיקת לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול תרופתי עובד. אי ספיקת לב(צילום: shutterstock)

 

3. אופק תקווה נפתח - חדשנות בטיפול התרופתי

באופן עקבי בשנים האחרונות מפותחות תרופות נוספות לטיפול באי ספיקת הלב.

 

4. מעקב מחקרי על יעילות תרופתית מדגיש את חשיבות הטיפול הרב תחומי.

הסיבות לאי ספיקת לב מגוונות ומכאן נגזר אופיו הרב תחומי של הטיפול.

 

בקרב חולים סוכרתיים הטיפול ב-Sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors , היה קשור בירידה באשפוזים על רקע אי ספיקת לב (DECLARE-TIMI 58).

 

בקרב החולים הסובלים עמילואידוזיס לבבי מסוג transthyretin, הודגם כי טיפול בתרופה המתאימה, היה קשור עם ירידה משמעותית בתמותה מכל סיבה ואשפוזים על רקע לבבי, כמו גם בשיפור באיכות החיים (ATTR-ACT).

 

5. תיקון בצנתור של המסתם הלבבי הצניפי (מיטרלי).

בשורה גדולה באופק גם לחולי אי ספיקת לב, הסובלים מדליפה של המסתם הלבבי המיטרלי.

 

בהליך פולשני מזערי בחדר צנתורים, ניתן לתקן את הדליפה באמצעות תופסן זעיר (MitraClip). מחקר עדכני (COAPT) הדגים כי בקרב חולי אי ספיקת לב, תיקון דליפה של המסתם בשיטה זו, היה קשור עם ירידה משמעותית באשפוזים על רקע אי ספיקת לב בהשוואה לקבוצה שבה לא ביצעו את התיקון.

 

6. צריבה בצנתור של אזורי הלב הגורמים לפרפור פרוזודרים.

פרפור פרוזדורים מתרחש כאשר מועברים אותות חשמליים שאינם מסונכרנים. חולי אי ספיקת לב סובלים במקרים רבים מאוד מפרפור פרוזדורים, המעלה את הסיכון לשבץ מוחי, אשפוזים על רקע אי ספיקת לב ומוות.

 

מחקר שפורסם לאחרונה (CASTLE-AF ) הראה שצריבה בעזרת קטטר של פרפור פרוזדורים בקרב חולי אי ספיקת לב, שמטרתה "להשתיק", את אותם אזורי הלב, הייתה קשורה עם ירידה משמעותית באשפוזים על רקע אי ספיקת לב ובתמותה מכל סיבה.

 

7. ניתוח מעקפים בחולים עם תפקוד לבבי ירוד - טיפול מפורסם ומוביל.

תוצאות המעקב של 10 שנים של מחקר ה-STICHES אשר בדק למעלה מ-1,000 חולים עם תפקוד לבבי ירוד, הדגימו ירידה בתמותה בקבוצת החולים אשר עברו ניתוח מעקפים, בנוסף לטיפול תרופתי מיטבי.

 

8. טיפול גנטי – קדמת המדע העכשווי.

הבקרה של רמות הסידן בתוך תאי שריר הלב, היא משובשת בחולים עם אי ספיקת לב. לפיכך חלבונים אשר מעורבים בבקרה של רמות הסידן בתאי הלב, מהווים מטרה לטיפול גנטי.

 

בעבודה עדכנית הודגם כי העשרת תאי שריר הלב בגנים ל"משאבה" (מסוג SERCA2a) אשר מכניסה סידן מחוץ תא הלב אל תוך תא הלב, הייתה קשורה בירידה בארועים לבביים וירידה במשך האשפוז.

 

9. משאבת עזר מלאכותית תומכת ללב - פריצת דרך בקדמה טכנולוגית.

במקביל לעלייה במספר החולים הסובלים אי ספיקת לב מתקדמת, התעצם השימוש במכשיר עזר מלאכותי תומך ללב (המוכר גם בכינויו הלא מקצועי כ-"לב מלאכותי"), הן כגשר עד השתלת לב והן כטיפול יעד.

 

בעוד המכשירים הראשונים היו קשורים בשיעורים גבוהים של תופעות לוואי, בינהן אי תפקוד המשאבה עקב חסימת קרישי דם, המכשיר HeartMate 3, תוכנן על מנת להפחית את כוחות החיכוך של מרכיבי הדם במטרה להפחית את הסיכון לחסימה של המשאבה על ידי קרישי דם - והתוצאות מבשרות טובות (MOMENTUM 3 ).

 

10. התקדמות אדירים בתחום השתלות הלב.

מדובר בטיפול הבחירה עבור חולים עם אי ספיקת לב סופנית. תחום זה תופס תאוצה החל מאיתור תורמים והכנתם, דרך שימור מיטבי של הלב הנתרם, תרופות חדישות למניעת דחיה של הלב המושתל, וכן ההכרה הגוברת בחשיבותם של נוגדנים כנגד התורם ובדיקות מולקולריות, והתאמת טיפול פרטני.

 

לסיכום, הטיפול באי ספיקת לב הוא מאתגר מעצם הרב גוניות של המחלה. בהינתן השכיחות העולמית הגבוהה של מחלה זו, נעשים מאמצים קדחתניים למציאת טיפולים אשר יביאו מרפא לקבוצה גדולה זו של חולים והעתיד בהחלט נראה מבטיח.

 

"כדי להצליח צריך לעשות רק מעט דברים באופן נכון, כל עוד נשמרים שלא לעשות הרבה דברים באופן לא נכון", (וורן באפט).

 

הכותבים הם משירות מושתלי הלב והמחלקה לניתוחי לב, המרכז הרפואי שיבא

 

בשיתוף חברת נוברטיס והאיגוד הקרדיולוגי בישראל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפולים באי ספיקת לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים