שתף קטע נבחר

משרדים עם בריכה וקפסולות שינה: כאן עובדים בכיף

חדר עיסויים, פינות 'זולה' לרביצה, בריכה וקפסולת שינה – משרדים מעצבים מסלול מחדש. כיום כבר מבינים שהעיצוב, הלייפסטייל, הפרטיות והנוחות – משאירים בחברה את העובדים השווים. אתר "המקצוענים" עם סקירת המגמות בעולם הבנייה והשיפוצים של משרדים

רווחת העובד או תפוקה? תכנון משרדים בעידן החדש מאתגר מתמיד, ואולי דווקא השילוב הנכון בין השניים הוא שיגביר את התפוקה לאורך זמן.

 

כששוק העבודה משתנה, עולם התכנון והעיצוב נדרש להדביק את הפער. בריכה עם נוף אורבני, קפסולת שינה למנוחת צוהריים, חדר עיסויים, פינות עבודה שמרגישות כמו סלון, מטבח ביתי ותפאורה של מלון בוטיק – כך מתחילים להיראות משרדים בישראל, גם אם אינם מתחמי עבודה. 

 

    (צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
עולים לאימון של 20 דקות או לטיפול במים, וחוזרים לשלוח מיילים(צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)


    (צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
נתפס הגב מהלפטופ? יש חדר עיסויים(צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)

"רמת עיצוב חללי העבודה בארץ גבוהה מאד, והסיבה לכך היא ככל הנראה בשל המרדף של חברות הטכנולוגיה אחר גיוס טאלנטים, שהם יוצאי יחידות סייבר מובחרות", אומרת האדריכלית ורד גינדי, העוסקת בתכנון חללי עבודה, ואשר תהיה בין המרצים שידברו על הנושא ביום שלישי הקרוב, במסגרת "פסטיבל אדריכלות ישראלית".  

 

"עובדים 'מבוקשים' אלו עוברים בין פרויקט לפרויקט ועיצוב החלל הוא עוד אמצעי להתחרות על לבם וכשרונם של העובדים.

 

"אם בעבר 'משרד היה רק משרד', היום עיצוב חלל הפנים והחוויה יכולים לשרת משרד, כמו גם מלון בוטיק, בית קפה, בר בתל אביב או מסעדה, מועדון סטודנטים או אפילו בסלון הביתי. הגבולות היטשטשו וחלל העבודה הוא חלל שנוטה יותר לעיצוב של חלל המשמש לפנאי ומרגיש פחות קר ומנוכר מהמשרדים שהיו בעבר".

 

אז אם גוגל ופייסבוק היו בין החלוצות להבין זאת, היום מתחילות ללכת בעקבותיהם חברות מתחומים שונים, וכן מתחמי עבודה משותפים. שכחו מהמשרדים של פעם, ברוכים הבאים לעובדי העידן החדש שזקוקים למשרד פוטוגני עם "חווית משתמש". אז מה כדאי לבעלי חברות לעשות כדי להשאיר אצלם את העובדים השווים? לפניכם המדריך.

 

    (צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
יוגה על הגג: מי אמר שאי אפשר לשלב עבודה עם פנאי?(צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)

   (צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה, חלל עבודה משותף)
שכחו את פרטיות העובדים: חדרי שקט ומנוחה(צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה, חלל עבודה משותף)

    (צילום: עוזי פורת, משרדי טראקס באדיבות האדריכלית ורד גינדי)
דווקא בגלל האופן-ספייס, משרדים משנים מגמה ומחלקים את החלל הגדול לחללים קטנים ואינטימיים יותר(צילום: עוזי פורת, משרדי טראקס באדיבות האדריכלית ורד גינדי)

לא להזניח את הפרטיות של העובדים

בחלל שבו נמצאים שעות ארוכות, ובייחוד בחלל שבו אין לכל עובד משרד משלו חשוב מאוד להקפיד על אקוסטיקה טובה שתמנע רעשים מיותרים במהלך שעות העבודה. כמו כן, יש לדאוג למספיק פינות פרטיות שבהן ניתן לשוחח בטלפון. בימינו, כדאי מאוד גם להקפיד על חדר הנקה לעובדות, דבר שמונע מצב מאוד לא נעים ומאוד לא סטרילי שבהן אימהות שואבות חלב בשירותים של מקום העבודה.

 

לגרום לעובד לרצות לעבוד מהמשרד

בעידן שבו רבים שוקלים ברצינות את אפשרות העבודה מהבית, צריך לגרום להם לרצות להיות במקום שבו האינטראקציה נעימה, אווירת העבודה מגבירה תפוקה ובאופן כללי מגיעים לעבודה בחיוך. עובדים מבלים את מרבית שעות היום בעבודה, שלעתים גם גולשת אל שעות העבודה בבית.

 

היעדר הגבולות הברורים, מצדיק בהחלט משרד שיגרום לכל אחד להרגיש בו בבית או במקום בילוי. מטבח מאובזר ונוח, חדרי שירותים נוחים ובמיקומים שמאפשרים פרטיות, פינות לקיום פגישות מקצועיות באווירה מזמינה – כל אלו הם בהחלט שיקול עבור עובדים צעירים ומוכשרים, שמתלבטים בין מספר מקומות עבודה אופציונליים.

 

    (צילום: דניאל חן, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
(צילום: דניאל חן, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)

    (צילום: עוזי פורת)
משטח דשא שמשמש את העובדים לכדורגל ואת החברה לכנסים ואירועים - החצר של משרדי תדיראן(צילום: עוזי פורת)

   (צילום: שרון חן. התמונות של מתחם אייכה, בעיצוב האדריכל מיכי סתר)
יש לא מעט תחומי עיסוק ובעלי עסקים שזקוקים לשימוש ברשתות חברתיות. אולפן זמין? חיסכון משמעותי בעלויות (צילום: שרון חן. התמונות של מתחם אייכה, בעיצוב האדריכל מיכי סתר)

שקט, מנסים לעבוד כאן  

עניין השקט הוא קריטי בייחוד בחללי עבודה משותפים. קיימים כיום מספיק פתרונות אקוסטיים שמאפשרים גם בחלל מאוד עמוס בעמדות עבודה, לייצר פרטיות וסביבה שקטה. אמנם לא צריך חלל שמרגיש ומתנהג כמו ספריה ציבורית, אך גם פינת עבודה שמרגישה כמו שולחן בתוך אולם נוסעים של שדה-תעופה לא מועילה לתפוקה של העובד, ולרצון שלו להישאר לאורך זמן בארגון.

 

כששני עובדים מדברים ומפריעים ל-20 עובדים באותו חלל

"יש שתי תופעות נפוצות בתחום האקוסטיקה במשרדים", מסבירה גינדי. "האחת, מעבר קול בין חדרים שפוגע בפרטיות ומפריע לריכוז. השנייה, כאשר הבליעה של הקול אינה מספקת, אז לא שומעים טוב באותו החלל".

 

כדי להתגבר על בעיית מעברי הקול מחלל אחד לשני, יש לקחת בחשבון את איכות האיטום ואת איכות החומרים בשלבי השיפוץ או הבנייה. גינדי: "לא חסרים פתרונות אקוסטיים, גם בתקציב נמוך יחסית. ישנם חומרים שעומדים בתקני סאונד של מינימום 45 די.בי (דציבל). בנוסף, בנקודות המפגש של החומרים, יש להקפיד על שימוש בגומיות ולאטום בעזרת קירות גבס עד לתקרה, בחללים שנרצה שיהיו יותר מבודדי רעש".

 

כדי לאפשר יכולת תקשורת טובה יותר באותו החלל, יש לדאוג בשלבי התכנון והעיצוב לשים חומרים רכים שיבלעו את צלילי הרקע המיותרים. "בחללים פתוחים בעיקר, בהם מתרכזים הרבה עובדים ולקוחות, וכאשר משתמשים במערכת מולטימדיה, חשוב מאוד למלא את החלל בחומרים שיבלעו את גלי הקול. ביניהם: וילונות, שטיחים, מחיצות מרופדות מבדים אקוסטיים, חיפויים אקוסטיים לתקרות וכו'".

 

    (צילום:שרון צרפתי, מתחמי עבודה משותפים של Regus ברמת החייל)
משרביות שמחלקות את החלל, מבלי להקטין אותו(צילום:שרון צרפתי, מתחמי עבודה משותפים של Regus ברמת החייל)

    (צילום: עודד סמדר, מתחמי עבודה משותפים של Regus בשרונה)
שכחו מהמטבח הקטן וההמתנה לשולחן פנוי - משרדים מתחפשים למסעדות(צילום: עודד סמדר, מתחמי עבודה משותפים של Regus בשרונה)

"זו טעות לתכנן בנייני אקווריום בישראל עם השמש הקופחת"

במשרדים רבים, אחת הטעויות הקריטיות היא היעדר אפשרות הצללה נוחה, מה שגורם לעייפות מוגברת, לחוסר אפשרות לעבוד בנוחות מול מסך המחשב שמקבל החזר אור מהשמש ופוגע בתפוקה.

 

"על אף האקלים הים-תיכוני והשמש הקופחת, משום מה מבנים רבים בישראל מתוכננים כאקווריום של זכוכית. בגלל הטעות התכנונית הזו, אני מעדיפה שלא למקם משרדים בצד הדרומי, אלא להקצות את החלל שם לקפיטריה, לאזור המתנה או למפגש קצר ודינאמי. קשה מאוד לעבוד לאורך זמן עם שמש קופחת בחלון. במשרדים שבכל זאת, בלית ברירה, מוקפים בזכוכית, יש לצפות את הזגוגיות כך שיפחיתו את הקרינה ואת עוצמת החום. כיום, כבר יש מתכננים שמבינים את הצורך לבודד ולצמצם את כמות הקרינה, ויוצרים קירות מסך בעלי זכוכית משולשת".

 

משרד חכם: להטמיע מערכות חכמות וחסכוניות כבר בשלבי התכנון

לא רק הבית הופך להיות חכם, אלא גם המשרד. "מכיוון שעולם העבודה תלוי כיום באופן מוחלט בתקשורת מחשבים, המגמה היא לייצר מרחבי עבודה שניזונים מחיבור אינטרנטי ללא כבלים (WiFi).

 

"בנוסף, ישנה הטמעה של מערכות שמבוססות על IOT (האינטרנט של הדברים), כך שהאור יכבה כמה דקות לאחר שהעובד עוזב את החלל. מיקום חיישנים אלה על מערכת התאורה, המזגן והמחשב, מאפשר להתאים את מרחב העבודה למי שנמצא בו מבחינת עוצמת האור והטמפרטורה וכמובן גם לחסוך באנרגיה".

 

    (צילום: עודד סמדר, מתחמי עבודה משותפים של Regus בשרונה)
פינות ישיבה שמזכירות יותר לובי של מלון בוטיק(צילום: עודד סמדר, מתחמי עבודה משותפים של Regus בשרונה)

    (צילום:שרון צרפתי, מתחמי עבודה משותפים של Regus ברמת החייל)
מטבח שמרגיש כמו בדירה מפונפנת(צילום:שרון צרפתי, מתחמי עבודה משותפים של Regus ברמת החייל)
"בחוץ גשם?" תאורה טבעית בהתאם למזג האוויר ולשעה ביום

מכירים את זה שאתם במשרד ולא יודעים מה השעה, איזה יום היום ואיזו עונה? כדי למנוע פער גדול מדי בין מזג-האוויר, השעה ביום ותנאי העבודה במשרד, מתפתחת גישה של תאורה "טבעית".

 

כך, ביום מעונן, גם התאורה במשרד יותר עמומה וביום בהיר היא שמשית יותר. בניגוד לקניונים ומרכזי מסחר שנוטים לטשטש את סימני הזמן מהקונים הפוטנציאליים, הגישה הבריאה בתחום העבודה שואפת לתת לעובד את הקשר הישיר בין הפנים לחוץ.

 

לא עוד פלורסנטים שבוהקים במשך 24 שעות ביממה, אלא תאורה פנימית המופעלת בעזרת חיישנים ומייצרת הלימה בין השעה והעונה לתנאי המשרד. המשחק בתרחישי תאורה אלו, מתאפשר בעזרת המעבר לשימוש בנורות לד".

 

    (צילום: עוזי פורת, משרדי טראקס באדיבות האדריכלית ורד גינדי)
אני כרגע בבית-קפה, בבר או בעבודה?(צילום: עוזי פורת, משרדי טראקס באדיבות האדריכלית ורד גינדי)
    (צילום: עוזי פורת, משרדי סיטי-זון עתידים, באדיבות האדריכלית ורד גינדי)
פינה למפגש מקצועי בבוקר, שכולל חלוקת משימות יומית(צילום: עוזי פורת, משרדי סיטי-זון עתידים, באדיבות האדריכלית ורד גינדי)

לא למחזר סגנונות עיצוב גנריים: הזדמנות למתג על פי ערכי החברה

"אחד הטיפים החשובים הוא להתאים את המשרד לחברה עצמה, ולא להסתפק בעיצוב כללי וגנרי שמרגיש כמו שכפול של משרדים אחרים. זו בדיוק ההזדמנות לתת ביטוי למיתוג, להפצת ערכי החברה ולמקום שישקף את ה'אני מאמין' שלה".

 

המטרה של העובד היא שיהיה לו כמה שיותר נעים, המטרה של המעביד היא לייצר כמה שיותר תפוקה. איך עולם תכנון המשרדים מתמודד עם הפער הזה?

"תחום עיצוב חללי העבודה מצוי בשינוי מתמיד מתוך יחסי גומלין הדוקים בין רווחת העובד והתפוקה שניתנת ללקוחות ולמעסיקים", מסבירה גינדי. "מסיבה זו, עולם העבודה עבר ועובר שינויים גדולים הקשורים גם לחדשנות הטכנולוגית, לצורך ב-wifi איכותי, בתאורה טבעית שתואמת את מזג-האוויר ובמערכות חכם שחוסכות בעלויות תפעול. מבחינה סגנונית, ישנו שילוב של טרנדים עולמיים והתאמתם לאופי העבודה של העובדים הישראליים".

 

כיצד השפיעה כניסת מגמת חללי עבודה משותפים, כדוגמת We Work, על משרדים רגילים, שאינם בשיטת "שכור-שטח לפי צרכיך"?  

"עולם חללי העבודה המשותפים שנכנס למחוזותינו לפני מספר שנים, עורר מגמת רטרו שמשתלבת עם טשטוש גבולות פונקציונאלי בתחום המשרדים", מוסיפה גינדי. "הגישה כיום היא להציג אפשרויות עבודה שונות בתוך החלל עצמו תוך דגש על שיתופי-פעולה בין עובדים וחברות שונות, עבודת צוות ודגש על סביבה שמאפשרת נטוורקינג".

 

וכך, חללים פתוחים (Open space) מאפשרים אזור לעבודה מאומצת, אזורים אחרים משמשים לסיעור מוחות, חדרי ישיבות מתוכננים באופנים שונים (לפגישות של אחד-על אחד, לפגישות קבוצתיות ולפגישות רבות-משתתפים). בנוסף, יש תאי טלפון שמשמשים לשיחות פרטיות.

 

ועם כל זאת, יש תחושה של אובדן הפרטיות וקושי להתרכז. לא כולם יכולים לעבוד בסביבה קצבית שבה כל רגע מישהו עובר, מדבר או מנגן.

גינדי: "אכן נראה שחוזרת הכמיהה ל-"me time" (זמן לעצמי). מרוב השיתופיות, הכיף, סיעור המוחות, ארוחת הבוקר המשותפות, ולהקת הנגינה של המשרד, שכחנו שצריך גם זמן לעבוד ולהתרכז. הדבר הזה יצר הפרדה ל”שכונות” אינטימיות יותר בתוך חללי העבודה וחזרה לקבוצות קטנות יותר בתוך המרחב".

 

עוד כתבות בנושא:

לעבוד באזור התעשיה, להרגיש בעמק הסיליקון  

שיפוצים ותאונות: זה עובר לידכם 

כך תתנהלו מול שיפוצניק בזמן משבר

 

    (צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
במקום לרדת לבית-קפה, בר עם מכונת אספרסו במרחק נגיעה מהשולחן(צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
    (צילום: עוזי פורת)
לפעמים כל מה שחדר אוכל צריך זה קיר כוח עם צמחים ושולחנות שיתופיים. משרדי תדיראן(צילום: עוזי פורת)

   (צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה, חלל עבודה משותף)
נגמרו התירוצים: הליכה של חצי שעה על ההליכון באמצע יום עבודה(צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה, חלל עבודה משותף)

    (צילום: עוזי פורת, משרדי טראקס באדיבות האדריכלית ורד גינדי)
אפשר קצת פרטיות בבקשה?(צילום: עוזי פורת, משרדי טראקס באדיבות האדריכלית ורד גינדי)

       (צילום: דניאל חדש, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)
קפסולת שינה, למי שהתעייף אחרי ארוחת הצהריים או השחייה בבריכה, באדיבות הולנדיה(צילום: דניאל חדש, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים)


    (צילום: עוזי פורת, משרדי סיטי-זון עתידים, באדיבות האדריכלית ורד גינדי)
שימוש בזכויות להגברת הפרטיות ולהפחתת הרעשים, מבלי לסגור לגמרי את החלל(צילום: עוזי פורת, משרדי סיטי-זון עתידים, באדיבות האדריכלית ורד גינדי)

מה צריך לקחת בחשבון לפני שמשפצים משרד בימינו?

גינדי: "כאדריכלים, יש לנו שני תנאים שבלתי אפשרי לשנות", אומרת גינדי. "התנאי הראשון הוא השטח עצמו - בין אם זו קומה במגדל משרדים או לופט במבנה תעשייתי. התנאי השני זו ה'פרוגרמה' – כלומר, רשימת הצרכים של מזמין העבודה. שאר הקריטריונים הם כחומר ביד היוצר, ואני ממליצה בכל פרויקט להתייחס לנתונים של גובה, מעטפת, חדירת אור יום ונוף".

 

לסיכום, "צריך לקחת בחשבון את ה-DNA של החברה עבורה מיועד השיפוץ, ולהביא אותם לידי ביטוי בתכנון, בחומרים, בצורה ובצבעים", ממליצה גינדי. "יש חשיבות גדולה לעניין של פרטיות מול ציבוריות במשרד. חשוב גם לתת את הדעת לסוג המבקרים שמגיעים למשרד, לכמות התנועה שבו ולדאוג שהיא תייצר 'זרימה' טבעית (FLOW)".

 

תחום עיצוב חללי עבודה - ביחד ולחוד- ידון בהרחבה במסגרת "פסטיבל אדריכלות ישראלית" שיתקיים ב-4 ביוני 2019, ב"אקספו תל אביב" (מרכז הירידים).

 

בין הנושאים הנוספים שידונו: עיצוב רב-תחומי בישראל, אמנות רחוב, אדריכלות נוף, ערים בתנופה- חיפוש אחר זהות עירונית, פינוי-בינוי בקנה מידה בין-עירוני, חינוך מחדש - אדריכלות מוסדות חינוך ו-100 שנה לבהאוהאוס.

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 


פורסם לראשונה 02/06/2019 19:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים
צילום: שלומי מזרחי, באדיבות אייכה מתחמי עבודה משותפים
מומלצים