שתף קטע נבחר

רק כ-600 מיליון ק"מ: צדק בנקודה הקרובה לכדור הארץ

בחודש האחרון הבחינו אסטרונומים חובבים כי משהו השתנה בחגורת העננים ובכתם האדום הגדול של כוכב הלכת צדק. האם הכתם ייעלם בקרוב, ואיך תדעו למצוא את כוכב הלכת שיהיה היום לקראת ערב בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ?

אם הסתכלתם בתקופה האחרונה לשמיים בכיוון דרום מזרח בשעות הערב, קשה היה שלא לשים לב לכוכב בוהק במיוחד - זהו כוכב הלכת צדק. אך בשבועות אלה של השנה, צדק ייראה במיטבו בשמיים ולמשך כל הלילה. הסיבה לכך היא שצדק מצוי בניגוד - בנקודה הקרובה ביותר אל כדור הארץ.

 

זמן הניגוד הוא התקופה הטובה ביותר לצפות בכל כוכב לכת בכלל ובכוכב הלכת צדק בפרט, כיוון שכדור הארץ נמצא בינו לבין השמש, מרחקו מכדור הארץ הוא המרחק הקטן ביותר בו הוא מצוי במשך השנה. כ-600 מיליון קילומטרים בקירוב. כיוון שכך, גודלו הזוויתי של צדק ובהירותו יהיו הגדולים ביותר.

הסערות על פני צדק (צילום: נאס
כוכב הלכת צדק והסערות על פניו. (צילום: נאס"א)

כאשר כוכב לכת קיים בניגוד, מול השמש, אזי הוא זורח בעת שקיעתה ושוקע בעת זריחתה ולכן הוא מצוי ברום מסלולו בסביבות חצות הלילה ונראה במשך כל הלילה.

 

מה אפשר לראות בכוכב הלכת צדק

גודלו השוויתי הגדול של צדק מאפשר למעשה לראות עליו פרטים ותופעות גם באמצעות טלסקופ קטן. צדק הוא מהבהירים שבכוכבי השמיים. צבעו צהוב-לבן. בשל גודלו העצום (נפחו יכול להכיל 1,300 כדורי ארץ) הוא נראה היטב בשמיים. למעשה צדק הוא גרם השמים הבהיר ביותר בשמי הלילה לאחר הירח המואר בחציו בתקופה זו (למעט נוגה הנראה לפנות בוקר). בעזרת טלסקופ קטן ואפילו באמצעות משקפת שדה ניתן גם להבחין בארבעת ירחיו הגלילאנים המקיפים אותו. מראה משובב נפש. שמם של הירחים ניתן להם על ידי גליליאו גלילי, שהיה הראשון שצפה בהם עם טלסקופ וגילה אותם עוד לפני למעלה מ-400 שנים. מאז נתגלו עוד כ-75 ירחים קטנים המקיפים את צדק.

 

כאמור, גם מבעד לטלסקופ קטן או משקפת קטנה אפשר להבחין בקלות שהירחים מקיפים את צדק ולכן נראים כמשנים את מיקומם ביחס לצדק. ההקפה של ירחי צדק סביבו הביאו את גלילאו למסקנה כי קיימים עוד מרכזים ביקום, ולכן אין סיבה שכדור הארץ יהיה מרכז היקום.

 

הירחים של צדק

ירחי צדק, כמו צדק, מקבלים אורם מהשמש. לכן, כאשר ירח של צדק עובר בין צדק לשמש הוא מטיל עליו צל. זהו ליקוי חמה על צדק. הירחים גם יכולים להיות מוסתרים (לוקים) על ידי צדק. תופעות אלה הן פופולאריות ביותר בקרב חובבי אסטרונומיה ואת המידע לגבי זמני התרחשותן אפשר לקבל בספר השנה לשנת 2019.

 

כוכב הלכת צדק עם ארבעת ירחיו הגלילאנים - מראה משובב נפש .  (צילום: משה גלנץ)
כוכב הלכת צדק עם ארבעת ירחיו הגלילאנים - מראה משובב נפש . (צילום: משה גלנץ)

 

אולם, יש עוד פרט חשוב על גבי צדק שאפשר להבחין בטלסקופים קטנים. צדק הוא ענק גז, ורובו ככולו עשוי גז. בתצפית על כוכב הלכת, אנו רואים למעשה את החלק העליון של אטמוספירת צדק, העטורה חגורות עננים ומערבולות. בשל הסיבוב המהיר של צדק סביב צירו, אחת לעשר שעות בלבד, חגורות העננים של צדק נמתחות על פניו בקווים מקבילים לקו המשווה שלו. מבט בטלסקופ קטן יראה היטב את שתי חגורות העננים העיקריות של כוכב הלכת וכן את הכתם הגדול האדום - סופה ציקלונית אדירה, הנראית על צדק מאז גליליאו צפה בו לראשונה. סופה זו גדולה פי כמה מכדור הארץ כולו והיא למעשה מערבולת של גזים המוזנת מהאנרגיה שיוצאת מתוככי צדק החוצה.

 

תמונה של צדק שצילמה החללית ג'ונו (צילום: נאס
תמונה של צדק שצילמה החללית ג'ונו(צילום: נאס"א)

בתמונה מימין, אפשר לראות את הירח של צדק איו, בקרוב איו מבין ירחיו הגדולים, וכן צל שהירח איו מטיל על פניו ב-22 במאי. (הירח משמאל הוא גנימד, הגדול בירחי צדק). משמאל, כמה דקות לאחר מכן, אפשר לראות את הירח איו חולף על פני צדק תוך שהוא מטיל את הצל (איו נראה כעיגול קטן על פני צדק) (צילום: ד"ר יגאל פת-אל).

 

מה קורה לחגורת העננים של צדק?

אסטרונומים חובבים שצפו בכוכב הלכת בעת האחרונה שמו לב על התרחשויות דרמטיות שמתקיימות על חגורת העננים הדרומית של צדק והכתם האדום הגדול על פניו של צדק.

 

בחודש האחרון החגורה הדרומית התפצלה לשתי חגורות מקבילות, כאשר נראה שיש חומר הנע מהכתם אל המרווח בין שתי החגורות ואם השינויים ימשיכו בקצב הנוכחי, ייתכן שהכתם האדום המתועד כבר כמה מאות שנים, ייעלם או יתפרק למספר סערות קטנות יותר, בעתיד הנראה לעין. בעבר, היו תקופות שבהן החגורה הדרומית של צדק, בה מצוי הכתם האדום, דהתה או כמעט נעלמה. אולם, בעת ההיא לא היו בידי חובבים האמצעים לצלם את צדק בהפרדה המתאפשרת כיום.

 

שינויים מתקיימים כבר שנים גם בכתם הגדול האדום. גודלו של הכתם האדום קטן ביותר מפי שניים מאז החלו המדידות. בסוף המאה ה-19 תצפיות העריכו שאורכו כ-41,000 קילומטר וצורתו הייתה אז אליפטית. כיום קוטרו של הכתם מוארך על ידי נאס"א בזכות תצפיות שנעשו עם טלסקופ החלל האבל בכ-15,500 קילומטר. תצפיות חובבים העלו ב-2012 כי קצב ההתכווצות עומד על כ-933 קילומטר בשנה.

בצילומים למעלה, שנעשו בהפרש של כמה דקות על ידי ד
(צילום: ד"ר יגאל פת-אל)

בצילומים למעלה, שנעשו בהפרש של כמה דקות על ידי ד
בצילומים למעלה, שנעשו בהפרש של כמה דקות על ידי ד"ר יגאל פת-אל, מתוככי רמת גן, אפשר לראות את הכתם האדום הענק, הנראה כעין אדומה, משמאלו את החגורה שהתפצלה לשני פסים דקים מקבילים, כאשר חומר מעט כהה יותר זורים מהכתם (ההפרשים בגוונים נובעים מעיבודים שונים) . החגורה הצפונית ללא שינוי.(צילום: ד"ר יגאל פת-אל)
 

נכון לעכשיו, אנו לא בדיוק מבינים את הסיבה למהומה המתרחש בחגורה הדרומית ולכתם האדום. אנו נמשיך לעקוב, כאשר תקופת הניגוד מספקת לנו הזדמנות טובה יותר לצפות בו.

 

מידע נוסף על כוכבי השמיים, תופעות מעניינות, מידע על כוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2019, תוכלו למצוא בלוח השנה האסטרונומי  לשמי ישראל לשנת 2019, (ניתן להורדה באתר המחבר) ובעמוד הפייסבוק שירת הכוכבים.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מחבר האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים, ומשה גלנץ, שירת הכוכבים

 

תמונה של צדק שצילמה החללית ג'ונו (צילום: נאס
תמונה של צדק שצילמה החללית ג'ונו(צילום: נאס"א)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר גבזו, האגודה הישראלית לאסטרונומיה
כוכב הלכת צדק
צילום: עופר גבזו, האגודה הישראלית לאסטרונומיה
מומלצים