שתף קטע נבחר

כך אתם הורסים את קולט האדים בבית

מתקמצנים על החלפת הפילטר בזמן? אתם הורסים את המנוע. שוכחים לנקות את המסנן משומנים? אתם נושמים רעלים. אתר "המקצוענים" עם כל הטעויות שימנעו תקלות וסכנות תוך שימוש עם קולט האדים

קולט האדים שלכם מרעיש בעוצמה חזקה והבית מחניק מטיגונים ומבישולים למרות שהוא פועל? סביר להניח שהוא נסתם או נהרס. מאילו טעויות כדאי להימנע ומתי לא ישתלם התיקון? לפניכם המדריך.

 

     (צילום: יח
גם בבית פרטי עם קולט שפולט את האדים החוצה, אין פטור מתחזוקה(צילום: יח"צ)

לא מנקים את הפילטרים? אתם נושמים רעלים והורסים את המנוע

לקולט אדים ממוצע, הממוקם בתוך בדירה בבניין, יש שני פילטרים. האחד הוא פילטר פחם פנימי, שיש להחליפו אחת לכמה חודשים. השני, פילטר אלומיניום חיצוני.

 

"רבים מקלים ראש בחשיבות הניקוי, מבלי להיות מודעים לכך שברגע שהקולט יונק את עשן הבישול ומסנן אותו, האוויר שהוא פולט הוא נקי", מסביר אסי ארביב, מנכ"ל טקה (Teka) ישראל. "ואולם, כשהפילטר מלא בשומנים ישנים, אנו למעשה נושמים רעלים. כמו כן, כשהוא מלא בשומנים, הוא יכול לגרום להתלקחות ולשריפה בבית".

 

מה עושים? מקפידים על ניקוי תקופתי. "חשוב מאוד להקפיד לנתק את קולט האדים מהחשמל לפני שמתחילים לנקות אותו", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "בנוסף, יש להימנע משימוש בלהבה גלויה כדי לייבש את קולט האדים".

 

     (צילום: יח
מתי בפעם האחרונה החלפתם את הפילטר?(צילום: יח"צ)

 

לא מחליפים את פילטר הפחם? קולט האדים ירעיש במיוחד

אם אתם מתגוררים בבניין, סביר להניח שיש לכם קולט שפועל על פילטר פחם. "אחת הטעויות הנפוצות של הישראלים היא שהם חוסכים כסף, ולא מקפידים להחליף את פילטר הפחם", אומר ארביב.

 

"הבעיה היא שלא באמת מדובר בחיסכון, שכן ברגע שהפילטר אינו יעיל, כל השומנים חודרים למנוע והורסים אותו. זה גורם לבלאי מואץ של המנוע, ולצורך בהחלפת כל הקולט. לכן, כלל לא מדובר בחיסכון, אלא דווקא בהפסד כספי לאורך שנים".

 

מוקד השירות: "תיקון של מנוע הוא יקר יחסית, ויכול להגיע לעלות של כ-50 אחוז ממחירו של קולט חדש המקביל לו בדגם. לכן, אם הקולט כבר בשימוש מספר שנים, לרוב לא מתקנים אותו, אלא רוכשים קולט חדש. לעומת זאת, אם מקפידים על תחזוקה של הקולט, הוא יכול להחזיק מעמד גם 20 שנה. המנועים של קולטים נחשבים לאמינים מאוד, ונדיר שהם מתקלקלים מעצמם. לרוב, זה כתוצאה מאי הקפדה על תחזוקה".

 

ארביב: "התחכמות נוספת של ישראלים, היא שכשהפילטר נסתם, הם פשוט מוציאים אותו וממשיכים להפעיל את הקולט ללא פילטר. במצב זה, כמובן שכל השומנים נשאבים אל תוך המנוע והורסים אותו".

 

מה עושים? במרבית הקולטים יש נורת התראה שנדלקת כשיש צורך בהחלפת פילטר הפחם. ארביב: "בקולטים שבהם אין נורה, ניתן להבחין ברעש, אשר לרוב מעיד על כך שהגיע הזמן להחליף פילטר, וכן כשמרגישים שהקולט לא שואב בצורה מספיק אפקטיבית כמו שהיה שואב בהתחלה".

 

כמה אמור לעלות פילטר פחם? "מחירו 150-200 שקל, עבור קולט אדים סטנדרטי", אומרים במוקד השירות. ארביב: "במטבח פעיל יחסית שבו מבשלים בתדירות גבוהה, מומלץ להחליפו מדי 3-4 חודשים. אחרת, ניתן להסתפק בהחלפתו כאחת ל-6-8 חודשים".

 

     (צילום: יח
עצלנות בניקוי יכולה לעלות לכם כמה אלפי שקלים, אם ייהרס המנוע(צילום: יח"צ)

מנקים עם חומרים ניקוי לא מתאימים? גורמים לנזק  

חשוב להשתמש בחומרים שמתאימים לניקוי של אלומיניום ונירוסטה ואשר לא פוגעים בחומר הגלם. ארביב: "שימוש בכימיקלים, יכול לגרום לחלודה. כמו כן, יש להרכיב את פילטר האלומיניום החיצוני רק לאחר שהוא יבש לחלוטין, וכן לדאוג שכפתורי ההפעלה נקיים ולא ספוגים בשומן, דווקא שיכול לגרום לתקלות בהמשך".

 

מה עושים? "מניחים את המסנן בתוך מים עם נוזל לניקוי כלים ומשרים למשך מספר דקות", ממליצים במוקד השירות. "מנקים בעדינות בעזרת מברשת רכה, כדי שהרשת העדינה לא תיהרס. לניקוי גוף הקולט, יש להימנע בשימוש בחומרי ניקוי חזקים מדי, ולהסתפק בניקוי עם מטלית הספוגה בתמיסת מים חמים עם תכשיר ניקוי עדין. יש להיזהר שמים לא יחדרו למנוע או לרכיבי החשמל של קולט האדים. בכל מקרה של נזק לכבל החשמלי, לתקע או לשקע, יש להימנע משימוש בקולט, ולקרוא לחשמלאי מוסמך לצורך התיקון".

 

עוד כתבות בנושא:

3 דברים שחייבים לברר לפני שמזמינים הנדימן  

הנדימן או בעל מקצוע מומחה? 

פתרונות אחסון ושירות למטבח

 

מפעילים כוח בניקוי? הפילטר מתעקם מבלי יכולת לתקן אותו

מהי הטעות? מנקים את הפילטר החיצוני של הקולט באגרסיביות, וגורמים לנזק בלתי הפיך בו.

 

"מעבר לפילטר הפחם, ישנו גם פילטר חיצוני – מעין רשת אלומיניום שמכסה את קולט האדים", מסביר ארביב."פילטר זה יש לנקות בזהירות, ולא להשתמש עם סקוטש, תוך הפעלת כוח במהלך הניקוי. זאת, משום שפילטר זה מאוד עדין ובקלות מתעקם. הנזק הוא בלתי הפיך, שכן לא ניתן לתקן אותו לאחר שהתעקם, שכן הוא מאוד דק".

 

מה עושים? מסתפקים בניקוי עדין שלו עם מים וסבון, ללא סקוטש.

 

כמה יעלה רכיב כזה? "פילטר חיצוני יעלה לכם 60-70 שקל בדגמים פשוטים יחסית בשוק, וכ-180 שקל בדגמים יקרים יותר", אומרים במוקד השירות.

 

     (צילום: יח
השתמשו בחומרי ניקוי עדינים כדי לא להרוס את המשטח(צילום: יח"צ)

יש לכם קולט אדים עם מנגנון מתרומם? נדרשת זהירות מוגברת

קולט אדים עם מנגנון מתרומם, מונח על מעין מעלית שדוחפת אותו מתוך השיש כלפי מעלה. ארביב: "חשוב מאוד שלא להניח עליו שום דבר וכן לא לכסות את פאנל ההפעלה שלו".

 

כמו כן, יש לשמור על השטח שסביב גוף הקולט ריק. ארביב: "הגוף של קולטים מסוג זה ממוקמים בארון שמתחת לשיש. יש להשאיר שטח של ללפחות 20 ס"מ סביבו, כדי לאפשר לו לינוק אוויר בצורה תקינה, ולמנוע תקלות בעתיד".

 

יש לכם קולט עם פתח אוורור בקיר חיצוני? אתם לא פטורים מתחזוקה  

לרוב, בבתים פרטיים קולט האדים הוא כזה שמנדף את אדי הבישול החוצה, ולא מחזירם אל תוך חלל הבית. זאת, תוך שימוש בארובה חיצונית.

 

לעומת זאת, קולטי אדים מבוססי פילטר פחם (בדירות בבניינים) – שואבים את האוויר ויונקים אותו חזרה אל חלל האוויר לאחר שהוא מסונן. ואולם, גם בקולטי אדים ששואבים את האדים אל מחוץ לבית יש חובה להקפיד על ניקוי. ארביב: "בייחוד במהלך יום של בישול ממושך, השומנים נדבקים אל המנדף ומצטברים עליו. אם לא מקפידים לנקות את המנדף, שומנים אלה פולטים רעלים שמזיקים לאוויר ולמערכת הנשימה שלכם".

 

באילו מקרים לא תמיד ישתלם התיקון?

"ניקוי מקצועי יעלה לכם 250-300 שקל, ולרוב הוא מיותר שכן אם תקפידו על תחזוקה שוטפת, לא תצטרכו לקרוא לבעל מקצוע", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "פילטר פחם ופילטר חיצוני הם רכיבים זולים יחסית, ולכן החלפתם משתלמת".

 

מנוע וכרטיס אלקטרוני, הם רכיבים יחסית יקרים בקולט (משתנה מדגם לדגם), אך יכול למחצית משווי של קולט אדים חדש. מוקד השירות: "עלות החלפת מנוע היא 500-700 שקל (לא כולל עבודה), עלות החלפת כרטיס אלקטרוני היא 1,000-1,200 שקל. עלות קולט אדים סטנדרטי נעה סביב 3,000 שקל. לכן, כשעלות התיקון מגיעה לכ-50 אחוז משווי של דגם חדש, התיקון הופך לפחות משתלם".

 

צריכים תיקונים בבית? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"


פורסם לראשונה 22/06/2019 08:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים