שתף קטע נבחר

למרוקו נגמרים החופים: בלילה גונבים את החול

הנכס התיירותי מספר 1 של המדינה הולך ונשחק: פעילי איכות הסביבה מזהירים שרשתות מאפיונריות של ממש, בשיתוף פעולה עם פקידי ממשל, מעלימות דיונות חול מרצועות חוף שלמות כדי להשקיע בנדל"ן

למרגלותיו של בניין דירות המשקיף על חוף מוניקה שבעיר מוחמדייה, במערב מרוקו, הצליחה רק דיונה אחת לחמוק מידיהם של קבלני הבניין, אשר אינם יודעים שובע. כאן, כמו במקומות אחרים ברחבי המדינה הצפון אפריקנית שמושכת אליה המוני תיירים, החול נגנב כדי לסייע להזין תעשייה הצומחת במהירות שיא.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מרוקו חול מאפיה גונבת דיונות חוף חופים חולות (צילום: AFP)
"האטרקציה המרכזית, החופים עצמם, תיעלם". מרוקו(צילום: AFP)

בדו"ח שפרסמה בחודש שעבר תוכנית האו"ם לאיכות הסביבה על ניצול החול ברחבי העולם הואשמה "מאפיית החולות" בהרס חופיה של מרוקו ובאורבניזציית-יתר של קו החוף שלה.

 

"הדיונות נעלמו לאורך כל קו החוף של העיר", אומר ג'וואד, בן 33 ופעיל למען איכות הסביבה, וכוונתו למוחמדייה – השוכנת לחופי האוקיינוס האטלנטי, בין רבאט לקזבלנקה. ג'וואד עומד בראש "אנפל", ארגון מקומי ללא מטרות רווח המקדיש את פעילותו להגנה על החופים. "בקצב הזה יישארו לנו בקרוב רק סלעים", אומר עדנאן, חבר באותו הארגון.

מרוקו חול מאפיה גונבת דיונות חוף חופים חולות (צילום: AFP)
עזרה למאפיה מחברי פרלמנט. דיונות בחוף במוחמדייה(צילום: AFP)

לפי נתוני האו"ם, יותר ממחצית מהחול שצורך ענף הבנייה במרוקו מדי שנה – כ-10 מיליון מטר מעוקב – מופק שלא כחוק. "הבוזזים באים באמצע הלילה, בעיקר בעונה החלשה", אומר תושב שביתו שוכן בחוף מוניקה, "אבל עכשיו הם עושים את זה לעתים פחות קרובות כי האזור מלא באנשים. בכל אופן, לא נשאר מה לקחת".

 

החול מהווה ארבע חמישיות מהבטון, והוא המשאב הנצרך ביותר בעולם מלבד מים. בתוכנית האו"ם לאיכות הסביבה מזהירים כי יש ניצול נרחב ביותר של חול מחופים ונהרות ברחבי כדור הארץ, הן כחוק והן שלא כחוק. במרוקו, קובעים שם, "לעתים קרובות נלקח חול מחופים כדי לבנות מלונות, לסלול כבישים ולהקים תשתיות אחרות הקשורות לתיירות". התוצאה, כך עולה מדו"ח הארגון, היא שהחופים מצטמצמים ונשחקים: "סביר להניח שבנייה מתמשכת תוביל להרס האטרקציה הטבעית העיקרית שמושכת מבקרים – החופים עצמם".

 

במשאיות, באופניים, בחמורים

החוק במרוקו מאפשר להטיל עד חמש שנות מאסר על מי שגונב חול מחופים ומדיונות. גניבת המשאב היקר הזה נעשית באמצעות חמורים, אופניים או משאיות גדולות, והיא מתבצעת בשלל חופים – מהצפון לדרום, לאורך קו החוף הנמתח מהים התיכון ועד לאוקיינוס האטלנטי.

 

"בחלק מהחופים בצפון מרוקו החול כמעט נעלם", אומר פעיל למען איכות הסביבה מטנג'יר. "מופעל לחץ אדיר על החופים בטנג'יר בגלל מיזמי נדל"ן", הוא טוען. בדרום מרוקו, כך עולה מדו"ח האו"ם, הפכו מבריחי חול את אחד החופים לרצועת סלעים ותו לא.

מרוקו חול מאפיה גונבת דיונות חוף חופים חולות (צילום: AFP)
מוכרים חול שלא עומד בתקני בנייה בסיסיים. מוחמדייה(צילום: AFP)

מרוקו חול מאפיה גונבת דיונות חוף חופים חולות (צילום: AFP)
רואים את זה ב-Google Earth. בחוף במרוקו(צילום: AFP)

ג'וואד, אותו פעיל למען איכות הסביבה, טוען שהבוזזים פועלים בשיתוף פעולה גם עם פקידי ממשל. אף שאנשי המאפיה שאחראית לגניבת החול פועלים כמבריחים, הוא אומר, "אישי מפתח – חברי פרלמנט או קציני צבא לשעבר – נותנים אשרות שמאפשרות להם לבצע ניצול יתר של המרבצים".

 

יש עדויות על "מאפיה מאורגנת מאוד שלא משלמת כלל מסים ושמוכרת חול שלא נשטף או הותפל ושאינו עומד בתקנות בנייה בסיסיות". לפי עדויות, רשתות המאפיה האלה זוכות להגנה בכל הדרגים ואינן משלמות דבר משום שהן מתנהלות באמצעות מזומנים בלבד: "הרבה כסף מולבן באמצעות הסחר הזה".

 

זה לא הירח, זה חוף

בהיקף ההרס אפשר להבחין באמצעות סמארטפון פשוט. באמצעות שירות המפות Google Earth מציג פעיל איכות הסביבה עדנאן רצועת חוף שנהרסה כ-200 קילומטרים מדרום לקזבלנקה. הדיונות שהיו בה פינו את מקומן לנוף סלעי, דמוי ירח.

מרוקו חול מאפיה גונבת דיונות חוף חופים חולות (צילום: AFP)
הממשלה טוענת: "אנחנו מכינים תוכנית"(צילום: AFP)

"כאן, ליד סאפי, הם לקחו חול מרצועה של שבעה קילומטר. זה אזור שהעברת החול ממנו נעשתה על-ידי גנרל לשעבר. לא נשאר כלום לקחת", אומר עדנאן. אחר כך הוא מצביע על אזור אחר, שהחול שהיה בו נוצל לדבריו על ידי פוליטיקאי שקיבל אשרה לפעול באזור המשתרע על 0.2 קילומטר רבוע. בפועל, הוא טוען, לקח אותו פוליטיקאי כמה וכמה קילומטרים של חול.

 

לקריאה נוספת: סן פרנסיסקו במרוקו: מהפכה ירוקה במזה"ת

 

אחרי שמרוקו אירחה ועידת אקלים בינלאומית גדולה ב-2016 הכריזה ממשלתה על מתן עדיפות עליונה לשמירה על הסביבה במדינה. גניבת החולות והניצול שלהם שנעשה על פי חוק אינם עולים בקנה אחד עם ההצהרה הזו.

 

כשסוכנות הידיעות AFP ביקשה בשבועות האחרונים תגובה מהממשלה המרוקנית, זו מסרה כי בימים אלה עובדים על תחילת יישומה של תוכנית לאומית להגנה על החופים. הפעילים למען איכות הסביבה, בינתיים, קוראים לרשויות שלא לטמון את הראש בחול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בחוף במוחמדייה, מרוקו. "באים באמצע הלילה"
צילום: AFP
מומלצים