שתף קטע נבחר

אם נטשה את בנה, האב קיבל אחריות מלאה

בן 10 שנולד ממערכת יחסים קצרה נאלץ להתמודד עם היעלמות אמו לפני כשנתיים. ביהמ"ש התרשם מתפקוד האב והעניק לו אפוטרופסות בלעדית

בית המשפט לענייני משפחה בחיפה הכריע לאחרונה בבקשה של אב לקבל אפוטרופסות בלעדית על בנו בן ה-10, שנולד ממערכת יחסים קצרה, ושלל את האפוטרופסות הטבעית של האם משום שנטשה את הילד ונעלמה. "המקרה המונח בפניי מכמיר לב, ובטבורו מצוי ילד אשר ננטש על ידי אמו ומקום הימצאה אינו ידוע, בעוד אביו עושה חיל בגידולו ובהכלת קשייו", כתבה השופטת אלה מירז.

 

הבן נולד ממערכת יחסים קצרה, כאשר האב כבר היה גרוש ואב לילדה. במאי 2017 נעלמה האם כליל ומאז ניתקה קשר לחלוטין. בעקבות זאת הגיש האב תביעה בעניין אחריותה כלפי בנה, אך היא לא הגיעה לדיון, ובית המשפט העניק לו את האחריות ההורית הבלעדית על הבן.

 

לפני כשלושה חודשים הגיש האב בקשה לאפוטרופסות בלעדית על הילד. שירותי הרווחה הגדירו את הבן, הסובל מקשיי קשב וריכוז, כילד נעים ובעל מוטיבציה, המתמודד עם לקויות בתחום בקוגניטיבי, השפתי והרגשי, ובעל קושי בהבנה ועיבוד מידע. בנוסף, הוא סובל מחרדות ומכאבי ראש, והופנה לפסיכיאטר.

 

שירות המבחן המליץ למנות את האב ל"אפוטרופוס יחידני", שיהיה "בעל סמכויות בלעדיות, לתת הסכמה בכל ענייני היום יום, בריאות, חינוך, רכוש בהן נדרשת חתימת שני ההורים'". השופטת מירז ציינה כי "התרשמות כל הגורמים המקצועיים שנתנו דעתם לעניין, היא שהאב מגלה מסירות אין קץ לבנו, אכפתי ומשתף פעולה, ורואה את טובת הקטין לנגד עיניו".

 

השופטת הבהירה כי אפוטרופסות היא זכות טבעית לכל הורה, אך היא קודם כל חובה כבדת משקל כלפי הילד. "היכן שמשוכנע בית המשפט שהורה פרק כל עול והתנער כליל מחובותיו כלפי ילדו, הפקיר את ילדו כחפץ עזוב מבלי להביט לאחור, הרי שאותה 'טבעיות' המצויה בבסיס אפוטרופוסותו כלפי ילדו התפוגגה", כתבה.

 

עוד צוין בפסק הדין כי "לא ניתן להגזים בקושי שנגזר על ילד אשר ננטש על ידי אמו. בענייננו, מזלו של הילד שפר עליו, שכן אביו מצוי בחייו, דואג לכל מחסורו ומשמש לו הורה דואג, מכיל ואכפתי". מעבר לכך הבהירה השופטת כי היעלמות האם משפיעה ישירות על יכולתו של האב לפעול בצורה רצופה ומהירה לטובת בנו, ומהווה גורם מעכב.

 

היא שוכנעה שלמען טובת בנו, יש להעניק לאב מלוא הסמכות ללא כל סייג לפנות עמו לכל הליך, מקום ואתר שיש בו להביא מזור לקטין. "בלתי מתקבל הוא על הדעת שיימנע מהאב חופש פעולה או חלילה ימנע מן הקטין טיפול, כל שכן טיפול מידי, מטעמים הקשורים בנפקדותה של האֵם מחיי האב והקטין", הוסיפה.

 

בהתאם נקבע כי לאב יש סמכות בלעדית לחתום לבדו על כל מהלך הדרוש לטובת בנו בכל התחומים – בריאות, חינוך, זכויות, מגורים ועוד.

 

יחד עם זאת, על מנת שלא לסתום את הגולל על אפשרות תיאורטית של חזרת האם, נקבע כי האפוטרופסות שלה לא נשללה, אך הושהתה לזמן בלתי מוגבל, עד לכל החלטת אחרת של בית המשפט.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקש: עו"ד קרן גולד בן יאיר
  • ב"כ המשיב 2: משרד העבודה והשירותים החברתיים
  • עו"ד אורית יצחקי עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: רוית לוי
עו"ד אורית יצחקי
צילום: רוית לוי
מומלצים