שתף קטע נבחר

לראשונה: מאמר של חוקרים ישראלים פורסם בסעודיה

המאמר, המוכיח משפט מתמטי, נכתב על ידי חתן פרס ישראל פרופ' אלכס לובוצקי מהאוניבריסטה העברית ופרופ' גדי קוזמא ממכון ויצמן למדע. המאמר פורסם על ידי אוניברסיטת המלך עבדול-עזיז

המדע יקרב בין המדינות? בפעם הראשונה בהיסטוריה פורסם מאמר של שני מדענים ישראלים בעיתון האקדמי המרכזי של סעודיה, ה-"Bulletin of Mathematical Sciences". המאמר יצא לאור על ידי אוניברסיטת המלך עבדול-עזיז (KAU) מהעיר ג'דה. מדובר בהישג של ממש, שכן בין ישראל וסעודיה אין כיום יחסים דיפלומטיים או שיתופי פעולה, הן במישור המדיני והן במישור האקדמי.

 

אלכס לובוצקי (צילום: האוניברסיטה העברית, ארכיון ידיעות אחרונות)
פרופ' אלכס לובוצקי (צילום: האוניברסיטה העברית, ארכיון ידיעות אחרונות)

 

את המאמר פרסמו חתן פרס ישראל לחקר המתמטיקה פרופ' אלכס לובוצקי ממכון אינשטיין למתמטיקה מהאוניברסיטה העברית ופרופ' גדי קוזמא ממכון ויצמן למדע. שמו של המאמר שפורסם הוא Linear representations of random groups ("הצגות לינאריות של חבורות מקריות"). המאמר עוסק בתורת החבורות, בניסיון להוכיח משפט מתמטי שעד כה רמז על כיוון מסוים והחוקרים הצליחו להוכיח בו את ההיפך.

 

פרופ' לובוצקי הסביר כי "לפני כשנתיים פנה אליי ידידי, פרופ' אפים זלמנוב מקליפורניה, מחשובי האלגבריאסטים בעולם. הוא סיפר לי שהתמנה כעורך בעיתון הסעודי וביקש שאשלח מאמר לפרסום בעיתון זה. למען האמת לא לקחתי את בקשתו כל כך ברצינות, כי הנחתי שבסופו של דבר לא יפרסמו או ישמיטו את כתובתי הישראלית, ולכך לא הייתי מוכן".

 

אוניברסיטה סעודית פרסמה מאמר של 2 חוקרים ישראלים ()
כתב העת הסעודי

 

אולם הדברים, לדברי פרופ' לובוצקי, התפתחו אחרת: "לפני כשנה ביקר זלמנוב בכנס באוניברסיטת בר-אילן ושוב הזכיר לי את בקשתו. בכנס היה גם פרופ' קוזמא ובו במקום החלטנו שנרים את הכפפה - נסיים פרויקט שהתחלנו לפני מספר שנים וקצת הזנחנו ונבחן את זה עם הסעודים. בתוך כמה חודשים סיימנו את העבודה ושלחנו את המאמר. יש לציין כי הטיפול היה מקצועי ויעיל. המאמר אכן התפרסם ללא שום בעיה ובראשו צוינה בבירור כתובתנו הישראלית. אין לי מילים כדי לתאר כמה התרגשתי כששמעתי שהמאמר התפרסם".

 

לובוצקי, המשמש גם כנשיא האיגוד הישראלי למתמטיקה, סיכם ואמר כי "לפני כ-40 שנים ההפשרה ביחסים בין ארצות הברית לסין התחילה במשחק פינג פונג. כולי תקווה שהמאמר הזה יעשה את אותו דבר ויוביל לשינוי היחסים בינינו לבין הסעודים. סנונית אחת לא מציינת את האביב, אולם לעיתים מבשרת אותו. בשנת 2021 נביא לירושלים את הכנס השנתי של האיגוד הגרמני למתמטיקה, במשותף עם הכנס השנתי של האיגוד הישראלי. אולי בשנת 2022 נוכל לעשות זאת ביחד עם הסעודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: האוניברסיטה העברית, ארכיון ידיעות אחרונות
חתן פרס ישראל, פרופ' אלכס לובוצקי
צילום: האוניברסיטה העברית, ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים