שתף קטע נבחר

עריקאת: "הוועידה בבחריין - בדיחה. גילינו עליה מ-CNN"

הסדנה הכלכלית תיפתח מחר, בכיר הרשות סיפר בריאיון לאולפן ynet כיצד נחשף אליה - ותקף בחריפות: "האמריקנים כאן כדי להרוס את פתרון שתי המדינות. אם יסיימו את הכיבוש, לא נצטרך אף דולר מאף אחד". השר לשעבר יוסי ביילין: "אם זה החידוש של טראמפ - זו בושה וחרפה"

 

 

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, התייחס הבוקר (ב') בריאיון לאולפן ynet לסדנה הכלכלית שתיפתח מחר בבחריין במסגרת החלק הראשון של תוכנית השלום האמריקנית, שזכתה לכינוי "עסקת המאה". עריקאת כינה את הסדנה "בדיחה" וסיפר שגילה על קיומה של הסדנה כשצפה ב-CNN עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן.

 

"את יודעת איך גיליתי על הסדנה הזו? צפיתי ב-CNN עם הנשיא שלי, שהסתכל עליי ואמר: 'סאיב, מה זה?'. אמרתי שאיני יודע. הם אפילו לא טרחו להתייעץ איתנו. אבל נתניהו, קושנר, פרידמן - הם יודעים מה הכי טוב בשבילי. הם רוצים להחליט עבורי", אמר עריקאת על הוועידה שתיפתח מחר במנאמה, בירת בחריין.

 

עריקאת סיפר כי נפגש עם נציגים אמריקנים 37 פעמים בשנת 2017 וכי כל הצעה אמריקנית נלקחה בחשבון. "ואז הם החליטו משום מקום לקצץ 350 מיליון דולר מהסיוע. יש לנו 544 אלף תלמידים במחנות הפליטים בירושלים, בלבנון בסוריה ובירדן. הם קיצצו את כל הסיוע האמריקני מסוכנות הסיוע האמריקנית והשאירו 112 פרויקטים שטרם הושלמו. בנוסף הם קיצצו את הסיוע לבתי חולים בירושלים. האנשים האלה מנסים להביא לכך שהסטודנטים שלי יהיו ללא חינוך, שאנשים יהיו ללא טיפול רפואי. הם כל כך אכזריים", אמר.

אבו מאזן ודונלד טראמפ (צילום: Gettyimages , AP)
"האמריקנים כאן רק כדי להרוס את פתרון שתי המדינות". אבו מאזן ודונלד טראמפ(צילום: Gettyimages , AP)

אז שום דבר לא ייצא מהוועידה בבחריין?

"הם מתכננים השקעה של 50 מיליארד דולר שתשולם בעוד עשר שנים, לא עכשיו. אנו צריכים לשלוט באדמה שלנו בגדה המערבית. אנו צריכים לשלוט בחופים שלנו בים המלח ובים התיכון, אנו צריכים לשלוט במשאבי הטבע שלנו. אם יאפשרו לנו לעשות את זה ויסיימו את הכיבוש, אני לא צריך אף דולר מאף אחד. אנחנו לא צריך שאנשים יביאו ויגידו 'אנחנו יודעים מה טוב לכם'".

 

אז ממשל טראמפ מנסה לשחד אתכם?

"כשאתה המתווך, צריך איזון. לאנשים האלה אין שום קשר לאיזון. האמריקנים כאן כדי לעשות דבר אחד - להרוס את פתרון שתי המדינות. אני הקדשתי את חיי לסכסוך הישראלי-פלסטיני. אם אנחנו והישראלים לא נטפל בעצמנו, לאף אחד לא יהיה אכפת. זה תלוי רק בישראלים ובפלסטינים".

 

"אני רוצה שיהיה שלום עם הישראלים, אני רוצה שתהיו השכנים שלי. זאת ההצעה שלנו לכם. מה ההצעה שלכם? מה נתניהו מציע? הוא בא למדינה שלי עם פרידמן ורוצים להכריז על עמק הירדן כחלק מישראל אחרי ירושלים? אחרי הגולן? זו הפגנת כוח, שחיתות, צביעות, כיבוש. האנשים האלה מושכים אתכם למקומות לא טובים".

 

ביילין: "אין כאן שום בשורה"

יו"ר יוזמת ז'נבה, השר לשעבר יוסי ביילין, התייחס גם לסדנה בבחריין ואמר כי "הסדנה הזאת בבחריין היא דבר שמנותק לחלוטין מההסדר המדיני, ומי שקורא את התוכנית הכלכלית שפורסמה בסוף השבוע יכול להבין מה המשמעות של הניתוק הזה. הרי לא מדובר שם בכלל על המסגרת המדינית שאליה יישאב הסיוע הכלכלי".

 

 

ביילין טוען כי הפיצוי לפליטים הפלסטינים נעדר מהתוכנית הכלכלית שפורסמה וכי לדעתו כיום הסכום שאמור לשמש כפיצויים שווה ערך ל-50 מיליארד הדולרים שהאמריקנים מייעדים לפרויקטים נרחבים. "זה כל כך מנותק מהמציאות שאפשר להתייחס לזה רק באיזושהי הבנה שמדובר באנשים שהם לא אנשי מקצוע בתחום המדיני, שלא יודעים על איזו מסגרת מדובר, ולכן הם מתפתים להכין רשימה יפה מאוד של פרויקטים, ואין להם שום אזכור למימון", אמר.

 

ביילין אמר עוד כי התוכנית הכלכלית שפורסמה נובעת אי הבנה בסיסית של ממשל טראמפ לסוגייה הישראלית-פלסטינית וכי הצעה מסוג זו שפורסמה מהווה סוג של שוחד לפלסטינים. "אתה אומר: חבר'ה תשכחו מהדברים האחרים שלכם. תכנית מדינית תהייה אולי בעוד שנתיים. יש כאן בחירות בישראל, אתם מוכרחים להבין את זה. בינתיים אתם תקבלו כסף. לא מאיתנו האמריקנים, אבל אנחנו נהיה אלה שנבקש מאחרים שייתנו לכם כסף לכל מיני פרויקטים'. הפלסטינים אומרים 'אתם רוצים לשחד אותנו? תגידו לנו מה היא המסגרת המדינית', והם לא מוכנים לומר את זה".

 

עוד אמר על הסדנה: "אם זה החידוש הגדול של טראמפ, שאחרים לא הבינו והוא הבין אז אוי ואבוי. זו בושה וחרפה. כשהוא ראה שזה מוביל לקראת דבר כזה, הוא היה צריך לבטל את הסדנה הזאת. אין פה שום דבר, אין כאן שום בשורה, ואין פה סיכוי לאיזשהו דבר שיוצאת כתוצאה ממפגש בדרג כל כך נמוך".

 

 

שלשום נחשפו פרטים חדשים על החלק הכלכלי של "עסקת המאה". לפי הבית הלבן, יגויסו תרומות בסך 50 מיליארד דולר ממדינות ומשקיעים, כש-28 מיליארד מתוכם יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה; 7.5 מיליארד יועברו לירדן, תשעה מיליארד למצרים ושישה מיליארד ללבנון.

 

התוכנית תכלול 179 פרויקטים עסקיים ופרויקטים העוסקים בשיפור תשתיות. יותר ממחצית סכום התרומות, 28 מיליארד דולר, ישמש למימון פרויקטים בשטחי הרשות הפלסטינית לאורך 10 שנים, כששאר הסכום ישמש לפרויקטים במצרים, לבנון וירדן. חלק מהפרויקטים יהיו בחצי האי הסיני, כשההשקעות יכולות לשפר את חיי תושבי עזה הסמוכה.

 

במסגרת ההשקעה בשיפור התשתיות צפוי שדרוג של קווי החשמל ממצרים לרצועת עזה, במטרה להגביר את זרימת החשמל לרצועה. בנוסף, התוכנית קוראת למציאת שימושים טובים יותר לאזורי תעשייה מצריים בניסיון לעודד את המסחר בין עזה, מצרים, הגדה המערבית וישראל. בנוסף מציעה התכונית תמיכה בהרחבת הנמל בסואץ והגדלת התמריצים הכלכליים למה שהגדר כ"חממת סחר" באזור תעלת סואץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים