שתף קטע נבחר

ניגוד העניינים הנסתר בדירוג האוניברסיטאות

הכותרות בשבוע שעבר בישרו על ירידה במעמדם של המוסדות בישראל. מה שלא דווח הוא מי החברה שעורכת את הדירוג ומה האינטרסים שלה

 

הטכניון (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
הטכניון(צילום: אלעד גרשגורן)

בתגובה ל"דירוג אוניברסיטאות עולמי: העברית המובילה בארץ, ת"א במקום השני" מ-19 ביוני

 

בחודש יוני נודדת שנתם של נשיאי אוניברסיטאות ברחבי העולם. זה הזמן שבו מתפרסמים דירוגי האוניברסיטאות שזוכים לכותרות וכתבות אין-ספור. ואכן, בשבוע האחרון התבשרנו - כולל כאן ב-ynet – על ירידה של כל האוניברסיטאות הישראליות, וכן על "ירידה נוספת לטכניון בדירוג האוניברסיטאות המובילות בעולם של החברה הבינלאומית Quacquarelli Symonds (QS), הטכניון ניצב במקום ה 257, ירידה של 10 מקומות".

 

 

קרוב לוודאי שאיש מהעיתונאים שמיהרו לדווח על כך לא התעכב רגע על מנת לבדוק כיצד נעשה הדירוג ומי ניצב מאחוריו. אם היו עושים זאת היו מגלים כמה עובדות מעניינות. למשל, שלחמישה (!) מתוך ששת המדדים המרכיבים את ציון הדירוג אין כל קשר למצוינות אקדמית, ויתרה מזאת הם לא רלוונטיים לאוניברסיטאות במדינת ישראל.

 

מדד ה"מוניטין האקדמי" ומדד "מוניטין המעסיקים" הנכללים בדירוג נקבעים במשאל אנונימי שאין לגביו כל אינפורמציה העונה על השאלות מי משתתף בו? מאילו מדינות? איזה סוג של מעסיקים?

 

המדד השלישי, של "יחס בין מספר הסטודנטים למספר חברי הסגל", אינו רלוונטי למדינת ישראל מאחר שהוא לא בשליטת האוניברסיטאות, וכך גם המדדים של "אחוז חברי הסגל הזרים" ו"אחוז הסטודנטים הזרים", שכן מספרם של אלו היכולים ומוכנים לבוא לישראל וללמד או ללמוד בעברית בטל בשישים בשקלול עולמי.

 

המדד היחיד שיש לו רלוונטיות למצוינות אקדמית הוא מספר הפעמים שמאמרים של חברי סגל מצוטטים בספרות המדעית, אך כאן מתברר כי תרומתו של מדד זה לדירוג שולית.

 

בדיקה מהירה של אתר חברת QS הייתה מגלה מיד מדוע החברה מדרגת אוניברסיטאות על פי מספר חברי הסגל והסטודנטים הזרים ועל פי יחס סטודנטים לסגל. מדובר בחברה העוסקת בייעוץ לאוניברסיטאות כיצד לגייס סטודנטים וחברי סגל בינלאומיים.

 

לאור זאת הללו, לא מפליא שעל פי הדירוג שלה, האוניברסיטאות בערב הסעודית, אימפריה אקדמית ידועה, שכל חברי הסגל שלהן זרים ועל כל חמישה סטודנטים ישנו חבר סגל, מקדימות בדירוג את האוניברסיטאות בישראל.

 

אין ספק, דירוג האוניברסיטאות הוא כלי שיווקי יעיל, אך אין כל קשר בין הדירוגים לבין רמתן האקדמית של האוניברסיטאות בישראל. מאכזב שאף אחת מהכתבות על הדירוגים לא הצביעה על ניגוד העניינים הזועק לשמיים של החברות העומדות מאחוריהם.

 

  • פרופ' פרץ לביא הוא נשיא הטכניון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
פרופ' פרץ לביא
צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
מומלצים