שתף קטע נבחר

האזהרות מדליפת האמוניה בעכו: "אמרו שאנחנו מפיצים פאניקה מוגזמת"

ארגוני הסביבה כלל לא הופתעו מאירוע דליפת גז האמוניה ממפעל יוניליוור, ששיתק חצי מהעיר עכו למשך שש שעות. "כשהקניון הסמוך הוקם ב-2012 הזהרנו מקרבתו למכל אמוניה גדול", אמרו בעמותת "אזרחים למען סביבה". עיריית עכו תפעל להעתקת המפעל: "נדרוש חקירה יסודית של המקרה"

 

עיריית עכו הודיעה אמש (יום ה') כי בכוונתה לפעול באופן נחרץ להעתקת מפעל יוניליוור בעקבות דליפת גז האמוניה ששיתקה חצי מהעיר למשך שש שעות. שלוש נשים נפגעו קל וסבלו מצריבות בעיניים, קניון עזריאלי הסמוך פונה, תושבים הונחו להסתגר בבתיהם ותחנות הרכבת עכו ונהריה נסגרו.

 

הנשים שחשו ברע סבלו גם מסחרחורות. צוותים של מגן דוד אדום פינו אותן למרכז הרפואי לגליל בנהריה. הן טופלו בחדר המיון ונשלחו לבתיהן לפנות ערב.

דליפת אמוניה במפעל יוניליוור (צילום: גיל נחשותן)
מפעל יוניליוור בעכו שבו אירעה הדליפה, היום(צילום: גיל נחשותן)

האירוע, שבמהלכו נוקבו שני חורים בצינור אמוניה, החל אתמול בסמוך לשעה 12:30 בצהריים. בקניון ברחוב דוד רמז הופעלה אזעקה ובעקבות כך הוחלט על פינויו. "לא הרחנו או שמענו דבר, אבל אזעקה כזו משמעותה אחת, שמדובר בדליפה של אמוניה מהמפעל הסמוך", אמר עמית אליהו בעלי מסעדת פסטה פאסטה בקניון. "חששנו מדליפה כזאת מאז שהמקום נפתח".

 

בעלי העסקים בקניון הפסידו חצי יום עבודה, ואת הסחורה שנותרה מחוץ למקררים. "אולי באמת הגיע הזמן שראש העיר יתעורר והמפעל הזה - עם האמוניה - יעבור מלב העיר למקום המתאים לו, באזור תעשייה", אמר אליהו.

 

בשל ריכוזים חריגים של אמוניה ורוחות דרום מערביות, הורו המשטרה ושירותי הכיבוי לתושבים שגרים מזרחית וצפונית למפעל להסתגר בבתיהם. גם המרכזים המסחריים הצמודים למפעל נסגרו. בשעה 18:30 לערך הודיעו לתושבים על חזרה לשגרה, ורק בסביבות השעה 19:30 הכריזו בשירותי הכיבוי על שליטה סופית באירוע.

דליפת אמוניה במפעל יוניליוור ()

דליפת אמוניה במפעל יוניליוור (צילום: גיל נחשותן)
(צילום: גיל נחשותן)

דליפת אמוניה במפעל יוניליוור (צילום: גיל נחשותן)
(צילום: גיל נחשותן)

המפעל, שמכיל 17 טונות של אמוניה, ממוקם לצד שכונות מגורים ומרכזים מסחריים שבהם שוהים עשרות אלפי בני אדם. המפעל שהיה שייך בעבר לחברת שטראוס מייצר גלידות, ואת הקירור מספקים באמצעות טונות של אמוניה.

 

בעת הקמת המפעל הוא היה מרוחק מהעיר שצמחה סביבו, אך בעת הקמת הקניון הסמוך העירייה התעלמה מהאזהרות וההתנגדויות לבנות אותו בצמוד למפעל ולמתקניו.

 

"הורינו למפעל להשבית את המתקן"

"ברור שהיו לנו התנגדויות אבל רשויות התכנון התעלמו מהן", אמרה מנהלת מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה, דורית זיס. "מאחר שהקניון בכל זאת הוקם, דרשנו מהמפעל והוא התקין מערכות הגנה והתראה. גם הקניון התקין מערכות התראה. היום הן עבדו היטב. יש מערכת ונהלים שמגנים על הציבור מפני הפגיעה. אנחנו מתחקרים גם איך המערכות תפקדו".

 

לדברי זיס, מקור הדליפה היה כאמור בשני חורים שהתגלו בצנרת האמוניה במפעל. "הורינו למפעל להשבית את המתקן עד שמהנדס ייאשר את תקינות המערכת. מחר יגיע למפעל מהנדס עם צוות צילום של הצנרת כדי לבדוק את המערכת כולה. המקטע הפגום יוחלף".


רגעי הפינוי מקניון עזריאלי לאחר דליפת אמוניה בעכו (צילום: עומרי אלבז)
הפינוי בקניון עזריאלי הסמוך(צילום: עומרי אלבז)

 

במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי לא מתקיימת כרגע חקירה פלילית אלא בדיקה בלבד. ברקע הדברים יצוין כי רק אם קיים חשד לאירוע פלילי, כמו אי עמידה ברישיון, נפתחת חקירה.

 

במשרד ציינו כי הוא "אסר באופן מיידי על המפעל בעכו להפעיל את מערכת הקירור שדלפה. על המפעל לספק למשרד הסברים מדוע האמצעים שהיו אמורים להינקט על ידיו ולהפחית את ריכוזי האמוניה לא פעלו, וכן לא מנעו את האירוע. המשרד אינו מאשר את חזרת המערכת לפעולה - עד להודעה חדשה.

 

"כונני החירום של המשרד היו היום במפעל לאורך כל האירוע, ופיקחו על פעולות צוות החירום של המפעל לצד הכוחות. המשרד מתחקר את נסיבות ההתרחשות, ולפי תוצאות התחקיר ישקול את המשך פעולותיו.

 

"בעת חירום, רשות הכבאות היא הגורם האחראי והמוסמך לטיפול במשימות גילוי, זיהוי, ניטור והערכת סיכונים באירועי חומרים מסוכנים. המשטרה היא תמיד הכוח הפוקד ואחראית על ניהול אירוע, והנחיות המשרד להגנת הסביבה הן בגדר ייעוץ מקצועי לפי חוק החומרים המסוכנים. לאחר סיום האירוע.

 

"תפקידו של המשרד הוא מתן ייעוץ מקצועי להחזרת המצב באזור האירוע לקדמותו והנחיות לשיקום אזור האירוע. המשרד רואה את האירוע בחומרה ויעשה שימוש בכל האמצעים העומדים לרשותו".


רגעי הפינוי מקניון עזריאלי לאחר דליפת אמוניה בעכו (צילום: עומרי אלבז)
(צילום: עומרי אלבז)

פינוי קניון עזריאלי הסמוך בעקבות הדליפה (צילום: עמית אליהו)
(צילום: עמית אליהו)

בעמותת "אזרחים למען סביבה" אמרו בעקבות אירוע הדליפה כי בעת הקמת הקניון ב-2012, הם הזהירו מפני קרבתו למכל אמוניה גדול. "הרשויות טענו אז שארגוני הסביבה מפיצים פאניקה מוגזמת, ושהמפעל פועל כבר שנים בתוך שכונת מגורים", אמרה עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מנכ"לית העמותה.

 

היא הוסיפה כי "זהו לא אירוע הדליפה הראשון וכנראה גם לא האחרון במפעל בעכו. זה המצב גם בעכו וגם במפרץ חיפה, והעובדה שרוב התאונות נגמרו ללא פגיעה קשה או מוות אינה ערובה שכך יסתיים כל אירוע בעתיד. המחדל התכנוני ארוך השנים, במדינה קטנה וצפופה, חייב להיות מתוקן ולהרחיק גורמי סיכון לבטיחות האוכלוסייה, תוך אימוץ מדיניות של מרחקי הפרדה מינימליים".

 

החשש ממתקני האמוניה הגדולים במפרץ חיפה

ד"ר רויטל גולדשמיד מהמרכז לחקר הסביבה בחיפה הדגישה כי האירוע שהתרחש היום הוא רק פרומו למה שעלול לקרות בעת תקלה במתקני אמוניה גדולים יותר. "דליפה ממפעל אחד קטן בעכו הביאה לפינוי אוכלוסייה. תארו לכם מה יכול להתרחש בפיגוע באוניות האמוניה בנמל חיפה, עם תרחיש חומרים מסוכנים מתגלגל.

 

"אירוע רב נפגעים זה רק עניין של זמן, והמדינה לא תדע להתמודד עם זה. רוב האמוניה המיובאת כיום לישראל, ועומדת כמטרה נייחת בנמל חיפה, עבור ייצור דשן במפעל דשנים המזהם. אין שום הכרח לקיים מפעל מזהם ומסוכן כזה ולהחזיק אונייה כזו בליבו של מטרופולין הומה. אנחנו דורשים את סגירת המפעלים המסוכנים במפרץ חיפה".

 

בעיריית עכו ציינו כאמור כי בכוונתם לפעול נחרצות להעתקת המפעל עקב הימצאות באזור צפוף. עוד אמרו בעירייה כי "נבהיר שהודות לחיישנים שהותקנו בקניון עזריאלי התקבלה התראה מיידית על גילוי הדליפה וכוחות הכיבוי הוזעקו לטפל בדליפה ובניטורה.

 

"עם זאת, העירייה תדרוש חקירה יסודית של המקרה על ידי כל הגורמים המוסמכים על מנת למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד".


פורסם לראשונה 27/06/2019 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומרי אלבז
מפעל יוניליוור שבו אירעה הדליפה
צילום: עומרי אלבז
מומלצים