שתף קטע נבחר

טורקיה והאיחוד האירופי במסלול התנגשות בקפריסין

הקרב על הגז בים התיכון מחריף: האיחוד האירופי מאיים בסנקציות נגד טורקיה, שספינת קידוח שנייה שלה הגיעה לחופי קפריסין. באנקרה דוחים את ההאשמות: "הקידוח לגיטימי, זה שטח שלנו". ישראל ומצרים עוקבות בדאגה

טורקיה הודיעה היום (ד') שהיא מתנגדת בתוקף לקביעה של האיחוד האירופי ויוון, שטוענות שקידוח הגז שלה מול חופי קפריסין אינו חוקי. באיחוד האירופי מאיימים בסנקציות על טורקיה, בזמן שספינת קידוח שנייה עגנה מול חופי קפריסין.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הגילוי של מרבצי הגז במזרח הים התיכון גרם למתיחות גדולה בין טורקיה לממשלת קפריסין. טורקיה, התומכת בחבל הבדלני של צפון קפריסין ("קפריסין הטורקית"), קוראת תיגר על טענת הממשלה הקפריסאית שהמאגרים נמצאים בשטח ששייך לה.

ספינות קידוח גז של טורקיה עוגנות ב קפריסין (צילום: AP)
ספינת הקידוח "יאבוז"(צילום: AP)
 

בתחילת מאי ספינת קידוח טורקית ראשונה, "פתיח", התחילה לקדוח ממערב לקפריסין. בחודש שעבר נשלחה לאזור ספינה שנייה, "יאבוז", שתתחיל בקרוב גם היא בחיפושים אחר גז ונפט. אתמול עגנה "יאבוז" מול חצי האי קרפסיה בצפון קפריסין, מה שעורר זעם גדול בניקוסיה ובאיחוד האירופי.

 

טורקיה טוענת שאזורי הקידוח שלה מול חופי קפריסין הם חלק משטח השיפוט שלה, ושל "קפריסין הטורקית". ממשלת קפריסין, שנתמכת על ידי יוון והקהילה הבינלאומית, דוחה את הטענה ואומרת שהקידוח סותר את החוק הבינלאומי.

ספינות קידוח גז של טורקיה עוגנות ב קפריסין (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בחודש שעבר מנהיגי האיחוד האירופי דרשו מטורקיה להפסיק את קידוחי הגז באזור קפריסין – ואיימו בענישה. היום נפגשים בבריסל דיפלומטים של האיחוד האירופי כדי לדון בסנקציות אפשריות נגד טורקיה על קידוח הגז, לפני פגישת שרי החוץ של האיחוד ביום שני.

 

במשרד החוץ הטורקי לא מתרגשים מהאיומים של האיחוד האירופי. "אנחנו דוחים את ההצהרות של משרד החוץ היווני והגורמים באיחוד האירופי שמתארים את הפעולות של המדינה שלנו כבלתי לגיטימיות", מסר משרד החוץ באנקרה.

ספינות קידוח גז של טורקיה עוגנות ב קפריסין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הפלישה הטורקית לקפריסין ב-1974, אחרי הפיכה בתמיכה יוונית, חילקה את האי. ניסיונות האיחוד נכשלו, וחשיפת המשאבים בים התיכון רק הפכו את המגעים בין הצדדים למסובכים עוד יותר. טורקיה טוענת שהתמיכה של האיחוד האירופי בקפריסין וביוון מראה שהאיחוד לא יכול לגשר במגעים לפתרון הבעיה הקפריסאית.

 

"ברור שהאיחוד האירופי לא מסוגל לתפקד כמתווך ללא משוא פנים בנוגע לפתרון הבעיה הקפריסאית", אמרו במשרד החוץ הטורקי. במשרד תקפו את יוון, ואמרו שהמדינה זכאית לתואר "הילדה המפונקת של אירופה". לפי הטורקים קפריסין ויוון, שתי חברות באיחוד האירופי, מפרות כבר שנים את החוק הבינלאומי ומערערות את היציבות במזרח התיכון.

ספינות קידוח גז של טורקיה עוגנות ב קפריסין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"להיות חברה באיחוד האירופי לא מקנה את הזכות לגזול את הזכויות הלגיטימיות ואת האינטרסים של הקפריסאים הטורקים", נמסר ממשרד החוץ באנקרה. טורקיה נמצאת כבר 20 שנה ברשימת המדינות המועמדות להצטרפות לאיחוד האירופי. היחסים בין אנקרה לבריסל ידעו משברים רבים בשנים האחרונות. אחרי ניסיון ההפיכה בטורקיה, והמעצרים ההמוניים של משטר ארדואן, העריכה גרמניה שהסיכויים להצטרפות טורקית לאיחוד "קטנים מתמיד".

 

בישראל ובמצרים עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות מול חופי קפריסין. שתי המדינות, שהסכימו להשתתף בפורום ליצירת שוק גז אזורי, מביעות תמיכה בקפריסין ומתנגדות לצעדים החד-צדדיים של טורקיה. באזור המריבה בין קפריסין לטורקיה נמצא שדה הגז "אפרודיטה", ששייך לחברת דלק הישראלית ולחברת נובל אנרג'י.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ספינת קידוח טורקית עוגנת בקפריסין
צילום: AP
מומלצים