שתף קטע נבחר

בין שלישי לרביעי: ליקוי ירח חלקי ייראה בישראל

31 דקות אחרי חצות בלילה שבין יום שלישי לרביעי יחול שיא הליקוי החלקי. מתי הליקוי יחל ואיך לצפות בו? כל הפרטים

בשעות הערב המאוחרות של יום שלישי הקרוב, 16 ביולי, ייראה בישראל ליקוי ירח חלקי. החדשות הטובות הן שבניגוד לליקוי שנראה בחודש ינואר השנה, שבו לא היה ניתן לצפות מישראל בכל שלביו, הליקוי הנוכחי ייראה מישראל בכל שלביו. החדשות הפחות טובות - הליקוי הפעם לא יהיה ליקוי מלא, אלא חלקי.

 

ליקוי ירח חל כאשר הירח נכנס לצלו של כדור הארץ . הירח, כמו כל הגופים במערכת השמש, מקבל או אורו מהשמש. בעת ליקוי, כדור הארץ מצוי בין הירח לשמש ולפיכך הירח מוסתר מאור השמש וחל ליקוי. לכן, ליקוי ירח יכול לחול רק כאשר הירח, השמש וכדור הארץ מצויים בקו אחד וזה קורה בעת מילוא הירח, במחצית החודש העברי.

 

שלבי הליקוי. באיור נראה מסלול הירח וכן הצל שמטיל כדור הארץ -  המעגל האפור הוא איזור החצי-צל – באיזור זה רק חלקה של דיסקת השמש מוסתר מהירח ולכן עדיין נופל על הירח אור השמש וקשה להבחין בצל. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא, שמוסתר לחלוטין מאור השמש. אפשר לראות שרק חציו הצפוני של הירח יהיה באיזור הצל המלא בשיא הליקוי. אפשר גם לראות שמסלול הירח בעת הליקוי מצוי דרומית ממישור המילקה (הקו המקווקו)  (איור: ד
שלבי הליקוי. באיור נראה מסלול הירח וכן הצל שמטיל כדור הארץ - המעגל האפור הוא איזור החצי-צל – באיזור זה רק חלקה של דיסקת השמש מוסתר מהירח ולכן עדיין נופל על הירח אור השמש וקשה להבחין בצל. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא, שמוסתר לחלוטין מאור השמש. אפשר לראות שרק חציו הצפוני של הירח יהיה באיזור הצל המלא בשיא הליקוי. אפשר גם לראות שמסלול הירח בעת הליקוי מצוי דרומית ממישור המילקה (הקו המקווקו) (איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

כמובן, שהשאלה המתבקשת היא - מדוע אין ליקוי בכל פעם שהירח מלא? התשובה היא, שמישור ההקפה של הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של כמה מעלות ביחס למישור ההקפה של כדור הארץ והשמש - הקרוי מישור המילקה. ולכן, במרבית הפעמים שבהם הירח מלא, הוא חולף מעל או מתחת לאותו מישור ולכן אין ליקוי. כדי שיחול ליקוי, על הירח להימצא על או מאוד סמוך למישור המילקה בעת שהוא מלא. מכאן שמו של המישור - מישור המילקה הנובע מלשון - ליקוי.

 

הליקוי שיחול ביום שלישי הקרוב ממחיש בדיוק את הנקודה הזו - הירח יהיה מצוי כמה מעלות מתחת (דרומית) למישור המילקה, ולכן רק חלקו הצפוני יוצל על ידי כדור הארץ ואילו חלקו הדרומי עדיין יהנה מזיו השמש בעת הליקוי. לכן, הליקוי הנוכחי הינו ליקוי חלקי, בניגוד לליקוי מלא שבו כל הירח נכנס לתוך חרוט הצל שכדור הארץ מטיל.

 

 

איך צופים בליקוי?

הליקוי ייראה למעשה בכל מקום בכדור הארץ, שבו הירח מצוי מעל האופק בעת הליקוי. במלים אחרות, יותר ממחצית פני כדור הארץ יוכלו לראות את הליקוי. בישראל, הליקוי ייראה מכל מקום ובכל שלביו, כאשר אין צורך לא בטלסקופ קטן ולא בבמשקפות שדה על מנת לצפות בליקוי, אלא פשוט אפשר להביט לשמיים לעבר הירח. כמובן שצפייה מבעד למשקפת או טלסקופ מעצימה את חווית הצפייה.

 

תחילת הליקוי תהיה בשעה 21:44, אז הירח יכנס לחרוט הצל החלקי שמטיל כדור הארץ. חרוט הצל החלקי הוא אותו אזור שבו כדור הארץ מסתיר רק חלק מהשמש. במילים אחרות - מי שמצוי בחרוט הצל החלקי, יראה שהשמש מכוסה רק בחלקה על ידי כדור הארץ. לכן, בשלב זה עדיין הירח מואר על ידי חלק מקרני השמש.

 

בשעה 23:02 הירח ייכנס לחרוט הצל המלא שמטיל כדור הארץ. חרוט הצל המלא הוא האזור שכל מי שמצוי בו רואה שהשמש מוסתרת לחלוטין על ידי כדור הארץ. לכן, לקראת השלב הזה, כאשר כדור הארץ עדיין מצוי בחרוט הצל החלקי - יהיה ניתן להבחין בהצללה כלשהי בשוליו המזרחיים (שמאליים) של הירח. כאשר הירח מצוי בחרוט הצל המלא, הצל ילך ויגדל עד לשיא הליקוי.

 

בשעה 00:31 לאחר חצות ביום רביעי יהיה שיא הליקוי. אולם כיוון שזהו אינו ליקוי מלא, רק מחציתו הצפונית (העליונה) של הירח תהיה לוקה ומוצללת. שוליו הדרומיים של הירח יהיו בחרוט הצל החלקי ולכן תהיה שם רק הצללה קלה שתפחת ככל שנתקרב לשוליו הדרומיים (התחתונים) של הירח. משלב זה, הצל הולך ומתמעט עד ליציאה מחרוט הצל המלא

 

בשעה 01:59 לאחר חצות ביום רביעי - הירח ייצא מחרוט הצל המלא וייכנס לחרוט הצל החלקי. בשלב זה, נקודת הצל עוזבת את שוליו המערביים של הירח ואנו נותרים עם הצללה קלה שתלך ותפחת עד ליציאה של הירח גם מחרוט הצל החלקי בשעה 03:17

 

ליקוי ירח בסן פרנסיסקו. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
ליקוי ירח בסן פרנסיסקו. ארכיון(צילום: AP)

 

מתי הליקוי הבא? 

זהו למעשה ליקוי הירח האחרון שיראה בישראל בעשור הנוכחי. הליקוי הבא שאינו ליקוי חצי-צל, יהיה ב-16 במאי 2022, אלא שזה יהיה ליקוי מלא אמנם, אבל הירח ישקע בישראל עוד בטרם יחל השלב של הליקוי המלא. הליקוי הבא שיראה בישראל בכל שלביו יהיה ליקוי ירח חלקי שייראה בישראל ב-28 באוקטובר 2023 ואילו ליקוי הירח המלא הבא שייראה בישראל בכל שלביו יהיה רק ב-7 בספטמבר 2025.

 

שבתאי והירח

כוכב הלכת שבתאי היה בניגוד ב-9 ביולי, שבוע לפני הליקוי הנוכחי. וכיוון שגם ירח מלא הוא למעשה מצוי בניגוד, אזי הירח ושבתאי מצויים בהתקבצות ואפשר לראות את שבתאי כ-7 מעלות (כ-15 קוטרי ירח מלא), מערבית לירח, כאשר טבעותיו היפות נראות מבעד לטלסקופ קטן. מעט קרוב יותר לירח מצוי פלוטו, אולם כיוון שגם בלילות ללא הפרעה של אור הירח קשה לראות את כוכב הלכת הננסי גם בטלסקופים גדולים, אזי נתון זה הוא לידיעה בלבד - טוב לדעת שמעט מימין לירח מצוי פלוטו. למעשה, ממש כמה דקות טרם זריחת הירח בישראל, הירח חלף וכיסה את כוכב הלכת פלוטו.

.

שלבי הליקוי. באיור נראה מסלול הירח וכן הצל שמטיל כדור הארץ - המעגל האפור הוא איזור החצי-צל – באיזור זה רק חלקה של דיסקת השמש מוסתר מהירח ולכן עדיין נופל על הירח אור השמש וקשה להבחין בצל. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא, שמוסתר לחלוטין מאור השמש. אפשר לראות שרק חציו הצפוני של הירח יהיה באיזור הצל המלא בשיא הליקוי. אפשר גם לראות שמסלול הירח בעת הליקוי מצוי דרומית ממישור המילקה (הקו המקווקו).

 

 

 

מידע על האירועים האסטרונומיים לשמי ישראל אפשר למצוא בספר השנה האסטרונומי לשנת 2019, הניתן להורדה באתר המחבר

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מחבר האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליקוי ירח. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים