שתף קטע נבחר

חיילי צה"ל ישמרו על היחמור הפרסי בצפון

השמירה על היחמור הפרסי הוא אחד מששת המיזמים החדשים של צבא ההגנה לטבע". בין המיזמים הנוספים: צמצום השפעת אימוני הצבא ואיסוף מודיעין על תפוצת בעלי חיים

צבא הגנה לטבע: הקמת נקודות שתייה לקטות בדרום, ניטור יונקים בשרון, דיווח על בעלי חיים ביהודה ושומרון ושימור טופח הגליל בצפון. אלה רק חלק מהפרויקטים הסביבתיים הנבחרים החדשים של מיזם "צבא ההגנה לטבע", המובל על ידי חיל הטכנולוגיה והאחזקה בצה"ל, בשיתוף משרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ועוד.

 

מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", נכנס לשנת הפעילות החמישית. בסיומה ועדת שיפוט בראשות ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, האלוף יצחק תורג'מן, צירפה שישה מיזמים סביבתיים חדשים. המיזם, שהוקם במטרת להוביל מפקדים וחיילים לאחריות ומעורבות פעילה לשמירה על ערכי הטבע, הנוף והמורשת שבסביבתם, החל בשנת 2014 עם שמונה פרויקטים וכיום פועלים במסגרתו כ-60 מוקדי עשייה, באוויר בים וביבשה, מאצבע הגליל ועד אילת, מהשומרון ועד חופי הים התיכון.

 

 
"חשוב מאוד שכל אחד מאיתנו ישמור על הטבע המקומי, קל וחומר כאשר מדובר בצבא שחולש על אזורים שאין לנו גישה אליהם. התגייסות המפקדים לנושא הובילה ליצירת חיבור ייחודי בין חיילי היחידות לסביבה, לטבע ולהיסטוריה", אמר תא"ל במיל' ברוך שפיגל, ממובילי המיזם.

 

ששת המיזמים הם:

1. שימור ציפורי הקטות הנדירות: יחידת מפרשית תפעל לשימור אוכלוסיית הקטות במרחב והעלאת מודעות בקרב הטירונים וחיילי היחידה הנמצאים בבסיס. לשם כך, יוקמו שתי נקודות שתייה לקטות - בריכה קטנה וצנרת בטפטוף איטי. החיילים ינטרו הגעה של קטות וישוו בין נקודות השתייה. בנוסף, הטירונים והסגל יעברו הדרכות על הקטות ובית הגידול המדברי.

 

קטות (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
קטות(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

 

2. צמצום השפעת אימוני הצבא: החיילים בבא"ח גולני ינסו לצמצם את ההשפעות הסביבתיות על מרחב האימונים, תוך הקניית ערכי שמירת טבע לאוכלוסיית הטירונים. לשם כך, יוגדר שביל טיול ומערך תוכן להכשרת טירונים על ידי מפקדים להיכרות עם תכני שמירת הטבע בבא"ח, יוצבו מצלמות שביל לניטור יונקים בשטחי האימונים, יבוצעו חתכי יונקים על ידי החיילים, תופק מפת רגישויות בשטחי האימונים בעזרת נתוני סקרי וחתכי היונקים שיבוצעו, יינתנו המלצות לצמצום השפעות הצבאיות באזורים הרגישים ויבוצעו פעולות להעלאת מודעות החיילים בנושא שמירת טבע.

 

3. צמצום הברחות ערכי טבע ומורשת במעברים: אגף המעברים יקים צוות משותף לתגובה מהירה יחד עם המנהל האזרחי, מת"קים ואנשי שמירת טבע, ייערכו שלושה מפגשים משותפים לכלל מפעילי המעברים, הכוללים סיור וחשיפה להברחות ערכי טבע נוף ומורשת וערכים סביבתיים נוספים.

 

4. איסוף מידע על תפוצת בעלי חיים: גדוד 51 בחטיבת גולני יאסוף מידע של תפוצת בעלי חיים בשטחי הפעילות של הגדוד, תוך העלאת המודעות והקניית ידע לצמצום השפעות הגדוד על הסביבה. לשם כך, תוקם מערכת איסוף מידע, יוכשרו חיילים בזיהוי של בעלי חיים ובשימוש ודיווח באפליקציה ייעודית, ויבוצע סקר השפעות סביבתיות בכל מעבר של הגדוד.

 

תרגיל אוגדה 36 , צוות קרב חטיבתי, אימון חיזבאללה לבנון (צילום: דובר צה
תרגיל של צה"ל. ארכיון(צילום: דובר צה"ל)

 

5. שמירה על היחמור הפרסי: פרוייקט שישתתפו בו גדוד 869 ואוגדה 91 (בירנית). מטרת המיזם היא ניטור מעבר בעלי חיים לאורך הגבול הצפוני, שמירה על היחמור הפרסי ועל בית גידולו בחורש הים-תיכוני. לשם כך, יאותרו אזורי "הוט ספוט" של תנועת בעלי חיים בעזרת גששים וינוטרו בעלי חיים באמצעות מצלמות שביל באותם אזורים, ייערך שימור וניטור מינים בסכנת הכחדה (יחמור פרסי, טופח הגליל) בתחומי האוגדה ויתבצעו עבודות שימור באתר חורבת בדיד.

 

6. תצפיתניות וגששים יפעלו להגדלת המידע על עולם החי - חיילי וקציני חטמ"ר יהודה יפעלו להגדיל את המידע על עולם החי וחיבור החיילים לשטח, תוך חיבור הסמכות הפיקודית לפרויקטים הפעילים במיזם. לשם כך, ייערך חיבור בין האיסוף קרבי, תצפיתניות ויחידת הגששים לאיסוף מידע על עולם החי, יתקיימו פעילויות להעלאת מודעות למחלקת הנהגים בנושאי שמירת טבע ויתבצע חיבור כלל כוחות התעסוקה המבצעית לתכני וערכי מורשת שביל יהודה, תוך עידוד פרויקטים לשמירה על ערכי טבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמר אסף
יחמור פרסי בכרמל
צילום: תמר אסף
מומלצים